Navigointivalikko
Tiedotteet 2017

Yöpakkaset hidastavat lumen sulamista (Lappi)

Viileänä jatkuva sää pitää Lapin alueen vesistön virtaamat ja vedenkorkeudet talvisissa lukemissa ainakin toukokuun loppupuolelle saakka.  Tämänhetkisen ennusteen mukaan toukokuun puolenvälin jälkeen voi vuorokauden keskilämpötilat nousta plussan puolelle jolloin sulaminen käynnistyisi.  Jääpatoriski pienenee mitä pidemmälle jäiden lähtö siirtyy, mutta toisaalta vesitulvan riski tällöin kasvaa kun vuorokauden keskilämpötila voi nousta voimakkaastikin plussan puolelle.  

Lapin tulvatilanne on kaikilla vesistönosilla rauhallinen ainakin toukokuun puolenväliin saakka ja pitkänajan sääennusteiden mukaan kylmää kevättä voi jatkua vielä toukokuun puolenvälin jälkeenkin.  Myöhäinen lämpeneminen kasvattaa voimakkaasti tulvariskiä.   

Tällä hetkellä ennusteen mukaan kaikilla vesistönosilla tulvasta tulee tavanomaista suurempi ja erityisen suuri on Ounasjoen latvavesistöjen aiheuttama tulvariski Kittilän alueelle. Simojoen koskipaikat ovat auenneet ja jäiden lähtö tapahtuu heti kun virtaamat lähtevät kasvuun. Tämän hetkisen ennusteen mukaan Simojen jäät purkautuvat ensiviikon aikana.

Ounasjoki 11.5.2017. Kuvaaja Esa Kaitala

Seuraava tiedote tulvatilanteesta annetaan 15.5.2017. Lapin ELY-keskuksen tiedotteet löytyvät osoitteesta http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-lappi.  

Tulvatilanteen kehittymistä vesistöennustemallien avulla voi seurata Tulvakeskuksen sivuilla osoitteessa http://www.tulvakeskus.fi. Tulvakeskuksen laatima ajankohtainen vesitilanne koko maan osalta löytyy verkosta osoitteesta http://www.ymparisto.fi/vesitilanne.

Lisätietoja:

Johtava vesitalousasintuntija Jukka Kuoksa, puh. 0295 037 397

Johtava vesitalousasintuntija Timo Alaraudanjoki, puh 0295 037 282

Vesitalousasiantuntija Juha Kuivalainen, puh. 0295 037 391

Vesitalousasiantuntija Juha-Petri Kämäräinen, puh. 358 295 037 406

Johtava hydrologi Bertel Vehviläinen puh 0405615533

 


Alueellista tietoa