Navigointivalikko
Tiedotteet 2017

Valtiontakauksen haku maatilojen tilapäisiin maksuvalmiusongelmiin on käynnistynyt uudelleen (Lappi)

Valtiontakauksen haku maksuvaikeuksissa oleville maatiloille on avattu uudelleen. Viljelijä voi hakea ELY-keskuksesta 31.5.2017 mennessä valtiontakausta pankkilainalle, joka parantaa maatalouden tuotantotoiminnan maksuvalmiutta.  

Lainaa voidaan myöntää 30 000–110 000 euroa. Lainan enimmäismäärä voi olla enintään 30 prosenttia takauksen hakuvuotta edeltävän kahden vuoden maatalouden myyntitulojen ja tukien yhteenlasketusta keskiarvosta (ilman arvonlisäveroa). Jos viljelijä on tehnyt investoinnin, joka ei vielä näy maatilan tuloissa, voidaan lainan enimmäismäärä laskea myös laskennallisen liikevaihdon perusteella.

Maatila voi saada takausta enintään 70 prosenttia lainan määrästä ja enintään 77 000 euroa. Takausta voidaan myöntää lainalle, jota käytetään maatalouden tuotantotoiminnan maksuvalmiuden parantamiseen esimerkiksi kalliiden eläinluottojen tai maatalouskoneiden osamaksuerien maksamiseen, maatalouden käyttöpääomaksi. Takaus voidaan myöntää, jos tilan maatalouden myyntitulojen ja tukien kahden vuoden keskiarvo on vähintään 100 000 euroa.

Laina-aika on pisimmillään seitsemän vuotta, josta luotonantaja voi myöntää lyhennysvapaata enintään kaksi vuotta ja vuosi kerrallaan. Takausmaksu on vastaava kuin maatalouden investointeihin myönnettävissä valtiontakauksissa eli enintään 200 euron kertamaksu ja puolivuosittain 0,75 % takauksen kulloinkin jäljellä olevasta määrästä. Laina pitää nostaa vuoden kuluessa tukipäätöksestä.

Valtiontakausta haetaan lomakkeella 491, joka on saatavana osoitteessa www.suomi.fi/lomakkeet. Päätökset tehdään ELY-keskuksessa kesäkuun 2017 loppuun mennessä.

Lue lisää:
Valtiontakaus maksuvaikeuksissa oleville maatiloille (mavi.fi)

Lisätietoja:
maatilarahoitusasiantuntija Hannu Puominen, puh. 0295 037 113
hannu.puominen(at)ely-keskus.fi

 


Alueellista tietoa