Navigointivalikko
Tiedotteet 2017

Kaakkois-Suomessa siirrytään kesänopeusrajoituksiin loppuviikosta (Kaakkois-Suomi)

Kesänopeusrajoitusten vaihto aloitetaan Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen alueella Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa torstaina 6.4.2017. Muuttuneet rajoitukset tulevat voimaan heti, kun nopeusrajoitusmerkki on vaihdettu. Talven ajaksi alennetut rajoitukset poistetaan koko maasta viikonloppuun mennessä.

Olosuhteiltaan vaihteleva talvi on koetellut päällysteitä ja monin paikoin teiden pinnalla on halkeamia tai muita vaurioita. Kaakkois-Suomessa kesänopeusrajoituksiin siirrytään kuitenkin normaalisti kaikilla teillä. Päällysteiden kuntoa seurataan ja tarvittaessa nopeuksia alennetaan, mikäli mahdollinen sateinen kesä heikentää tilannetta entisestään.

Kesäajan nopeusrajoitusperiaatteet

Moottoriteillä nopeusrajoitus nostetaan 120 kilometriin tunnissa lukuun ottamatta niitä tieosuuksia, joilla on pysyvä alempi rajoitus. Tieosilla, joilla on käytössä vaihtuvat nopeusrajoitukset, kesänopeuksia on voitu käyttää valoisaan aikaan hyvissä keliolosuhteissa jo maaliskuun alusta alkaen syksyllä 2016 tehdyn päätöksen mukaisesti. Näillä osuuksilla nopeusrajoituksia säädellään sään, kelin ja liikennetilanteen mukaan ympäri vuoden.

Muilla pääteillä talven ajaksi 80 kilometriin tunnissa alennetut nopeusrajoitukset palautetaan 100 kilometriin tunnissa. Lisäksi muutamat talviajaksi alhaisemmille rajoituksille (60 km/h tai 70 km/h) alennetut lyhyet tieosuudet/pistekohtaiset rajoitukset palautetaan 80 kilometriin tunnissa.

Ajonopeus olosuhteiden mukaan

Ajokelit tiestöllä saattavat vaihdella vielä paljon tiekohdittain ja vuorokaudenajoittain. Vaikka talvi- ja pimeän ajan rajoitukset poistuvat, on autoilijoiden syytä tarkkailla säätä ja ajokelejä. Esimerkiksi yöpakkaset tai mahdolliset lumi- ja räntäsateet

saattavat heikentää ajo-olosuhteita merkittävästi, jolloin turvallinen ajonopeus voi olla asetettua alempi. Ajonopeus onkin aina syytä sovittaa vallitseviin olosuhteisiin eikä äärioloissa ole pakko ajaa kovaa.

Liikenne on yhteispeliä

Kevät tuo lisää liikkujia maanteille, sillä erityisesti mopot ja polkupyöräilijät palaavat runsain määrin liikenteeseen. Kaikkien on syytä muistaa, että turvallinen ja toimiva liikenne on yhteispeliä liikennemuodosta riippumatta. Ennakoimalla tulevat liikennetilanteet, käyttäytymällä fiksusti ja ottamalla toiset huomioon vältetään sekä vahinkoja että säästetään hermoja. Liikenteessä maalaisjärki ja lain noudattaminen edesauttavat matkan taittumista leppoisasti.
 

Lisätietoja: Liikenneturvallisuusvastaava Sonja Lehtonen, puh. 0295 029 385

 

 


Alueellista tietoa