Navigointivalikko
Tiedotteet 2017

ELY-keskus kokeilee "kesäkeliä" kevyen liikenteen väylän hoidossa (Pohjois-Pohjanmaa)

ELY-keskus ja Oulun alueen alueurakoitsijana toimiva YIT Rakennus Oy  testaavat kaliumformiaattia  liukkauden torjunnassa kuluvana talvena. Kokeilu tapahtuu Kempeleessä tien 816 (Kempeleentie) viereisen kevyen liikenteen väylän osuudella. Kokeilu alkaa viikolla seitsemän ja päättyy kevättalvella 2017.

Kokeilussa väylän käyttäjille tarjotaan korkeatasoista väylän hoitoa. Tavoitteena on pitää väylä polanteettomana ja paljaana. Liukkauden torjunta hoidetaan kaliumformiaattiliuoksella, joten väylälle ei kerry hiekoitushiekkaa. Hoitotavasta johtuen väylän pinta on tasainen ja mukava käyttää, eikä petollista liukkautta esiinny. Väylän kunto vastaa lähes kesäkeliä.

Kaliumformiaatin eduiksi on arvioitu tehokkuus ja ympäristöystävällisyys. Kaliumformaattia on käytetty pitkään lentokentillä kiitoratojen ja kenttäalueiden liukkauden torjuntaan. Myös maanteillä kaliumformiaattia käytetään Etelä-Suomessa joillakin pohjavesialueilla. Kaliumformiaattia  pidetään haitattomampana kuin tarkoitukseen yleisesti käytettyä tiesuolaa, sillä se hajoaa hiilidioksidiksi ja vedeksi.

Yleisenä oletuksena on, että kaliumformiaatin korkea hinta rajoittaa sen käyttöä. Kokeilussa halutaankin selvittää käytön kokonaiskustannuksia. Erityisesti tutkitaan ja testataan sitä, voiko kaliumformiaattia käyttää liukkauden täsmätorjunnassa paikallisesti. Paikallisista käyttökohteista esimerkkejä ovat mm. kevyen liikenteen väylien alikulut, paikat jotka yleensäkin ovat ongelmallisen liukkaita ja hankalasti hiekoitettavat kohdat. Parhaita kaliumformiaatin testausajankohtia ovat esim. syksyn ensimmäiset liukkaat kelit, talvella hetkellisesti ilmenevät liukkaat kelit ja loppukeväällä polanteen poisto normaalia aiemmin.

Kokeilualueelle on asennettu kokeilusta kertovat taulut.  

ELY-keskus ja urakoitsija toivovat palautetta väylän käyttäjiltä. Risut, ruusut ja kehitysehdotukset ovat tervetulleita.

Kokeilua voi seurata mm. Google+ sivustolla osoitteessa https://plus.google.com/u/0/112054615035792574792.

Tuloksia kokeilusta raportoidaan alkukesään mennessä.

Lisätietoja antavat:
Kunnossapitopäällikkö Markku Tervo, Lapin ELY-keskus, puh. 0295 038 293
Työpäällikkö Ilkka Nissilä, YIT Rakennus Oy, puh. 040 357 0833
Työmaapäällikkö Jarno Saurento, YIT Rakennus Oy, puh 050 390 2669

 

 


Alueellista tietoa