Navigointivalikko
Tiedotteet 2017

Oy Aqua Botnica Ab:n jätevesijohto Teuvalta Kaskisiin on valmis (Pohjanmaa)

Oy Aqua Botnica Ab:n jätevesijohto on valmis ja vihitään julkisesti käyttöön 26. tammikuuta 2017 klo 13 Piolahden esipuhdistuslaitoksella, osoite Nya Kaskövägen 560, noin 500 metriä Piolahden risteyksestä Kaskisiin päin.

Jätevesijohto on noin 53 kilometriä pitkä ja kulkee Teuvan kunnasta Närpiön Piolahden kautta Kaskisiin Metsä Boardin puhdistamolle. Johdon ensimmäisen osan rakentaminen Teuvan ja Piolahden välillä aloitettiin helmikuussa 2015. Toisen osan rakentaminen Finbyn ja Piolahden välillä sekä kolmannen osan rakentaminen Piolahden ja Kaskisten välillä aloitettiin vuodenvaihteessa 2015–2016 ja työt saatettiin loppuun vuoden 2016 aikana. Putkea on asennettu yhteensä 108 km. Hankkeeseen kuului myös esipuhdistuslaitoksen rakentaminen Piolahteen, jonka rakennustyöt aloitettiin keväällä 2016. Laitos on mitoitettu noin 300 m3/h jätevesimäärälle, ja normaali virtaus laitokselle on noin 60–80 m3/h.

Suupohjan kunnat selvittivät vuosikausia yhteisen jätevedenkäsittelyn järjestämisen mahdollisuudet alueella. Tähän avautui mahdollisuus kun Metsä Botnia sulki tehtaansa Kaskisissa vuonna 2009, jolloin tehtaan puhdistamolla vapautui puhdistuskapasiteettia. Kaskisten kaupunki johti jo ennestään jätevetensä tehtaan puhdistamolle, mikä osaltaan myös tuki hanketta.  Neljä vuotta kestävien neuvottelujen jälkeen Teuvan kunta ja Närpiön kaupunki teki sopimuksen Metsä Boardin Kaskisten tehtaan kanssa jäteveden yhteispuhdistuksesta.  

Oy Aqua Botnica Ab on hankkeen toteuttaja. Rakennushankkeen kokonaiskustannukset johtoineen ja kaikkine asemineen on noin 8 miljoonaa euroa, josta Etelä-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on myöntänyt 3,1 miljoonaa euroa hankeavustusta. Konsulttitoimisto Ramboll on hankkeen suunnittelija. Hankkeen urakoitsijat ovat Sundström Entreprenad Ab Oy, Oy Gun Exin Finland Ltd, Solid Water Oy, Suupohjan Sähköpalvelu Oy ja Syspoint Oy.

Lisätietoja:

Oy Aqua Botnica Ab

  • Toimitusjohtaja Kurt Rösgren, puh. 0500 361 599
  • Manuela Tigerstedt, ouh. 050 549 6056

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus

  • Vesitalousasiantuntija Jenny Skuthälla, puh. 0295 027 937

Alueellista tietoa