Navigointivalikko
Tiedotteet 2017

Kaakkois-Suomessa hyvä tulos metsiensuojelussa vuonna 2016 (Kaakkois-Suomi)

METSO-ohjelmaan 376 hehtaaria

Kaakkois-Suomeen perustettiin 376 hehtaaria uusia metsiensuojelualueita METSO-ohjelmassa vuonna 2016. ELY-keskus teki metsänomistajien hakemuksesta 26 suojelupäätöstä, joista metsänomistajille maksettiin korvauksia noin 2,4 miljoonaa euroa. METSO-ohjelman mukainen suojelu on vapaaehtoista ja suojelusta maksettava korvaus yksityiselle metsänomistajalle verovapaata tuloa.

Suojeltujen metsien keskikoko oli 14 hehtaaria. Pienimmät kohteet olivat muutamia hehtaareja ja suurimmat yli 50 hehtaaria. Metsänomistajien keskuudessa suosituin suojelukeino on vuodesta toiseen ollut ns. yksityisen suojelualueen perustaminen, jossa suojeltu alue jää metsänomistajan omistukseen. Vuonna 2016 yksityisen suojelualueen perusti 16 metsänomistajaa yhteensä 175 hehtaarille. Kiinteistökauppoja, joissa suojelualue ostettiin valtion omistukseen, tehtiin 6 kpl. Kiinteistökaupoista suurimmat olivat 55 hehtaaria Kouvolasta ja 53 hehtaaria Savitaipaleelta. Määräaikainen 20 vuoden suojelusopimus tehtiin 3 metsänomistajan kanssa.

Yli puolet vuonna 2016 suojellusta 376 hehtaarista on kangasmetsiä.  Suojeluun saatiin myös mm. lehtoja ja puustoisia soita. Kaiken kaikkiaan metsänomistajat ovat suojelleet METSO-ohjelmassa Kaakkois-Suomessa jo yli 3000 hehtaaria luonnon monimuotoisuuden kannalta arvokkaita metsiään.

METSO vahvistuu Kaakkois-Suomessa

METSO-ohjelma jatkuu vuoteen 2025 saakka. Ympäristöministeriön linjauksen mukaan Kaakkois-Suomi kuuluu ohjelman painopistealueisiin, missä tavoitteita kasvatetaan ja minne kohdennetaan myös rahoitusta. Kaakkois-Suomen ELY-keskus pystyy myös jatkossa vastaamaan hyvin metsänomistajien suojeluhakemuksiin.

Suojelu eteni myös Repovedellä

Vuonna 2016 tehtiin Natura 2000-verkon ja Repoveden suojelualuekokonaisuuden kannalta merkittävä suojelupäätös Repoveden pohjoisosassa, joissa Woikoski Oy suojeli yksityisenä suojelualueena 241 hehtaaria. Suojeltu alue sijoittuu Repoveden kansallispuiston ja metsäyhtiö UPM:n omistaman Aarnikotkan metsän suojelualueen pohjoispuolelle muun muassa Matalajärven ympäristöön. Luonnon monimuotoisuuden kannalta alue täydentää hyvin Repoveden kansallispuistoa ja siihen liittyviä alueita. Jokamiehen retkeilykäyttöön alue ei sovellu, sillä se sijaitsee pääosin Pahkajärven ampuma-alueen suoja-alueella, jossa ovat voimassa puolustusvoimien liikkumisrajoitukset.
 

Lisätietoja:
- Diplomi-insinööri Paula Mattila, puh. 0295 029 258,    [email protected]
- Metsätalousinsinööri Pekka Jokinen, puh. 0295 029 240, [email protected]

www.metsonpolku.fi

 


Alueellista tietoa