- Ajankohtaista
- Kuulutukset ja ilmoitukset
- Yleistiedoksiannot maantielle jätettyjen ajoneuvojen siirtämiseksi
- Valtion liikenneväylien suunnittelu - kuulutukset
- Ympäristö ja luonnonvarat -vastuualueen valtakunnalliset ja useampaa aluetta koskevat kuulutukset, yleistiedoksiannot ja päätökset
- Meille töihin
- RSS-palvelu
- Tapahtumat ja koulutukset
- Tarjouspyynnöt ja haut
- Tiedotteet
- Tiedotteet 2021
- Tiedotteet 2020
- Tiedotteet 2019
- Tiedotteet 2018
- Tiedotteet 2017
- Tiedotteet 2016
- Tiedotteet 2015
- Tiedotteet 2014
- Tiedotteet 2013
- Tiedotearkisto
- Tilaa tiedotteita
- Uutiset
- Uutiset 2025
- Uutiset 2024
- Uutiset 2023
- Uutiset 2018
- Uutiset 2022
- Uutiset 2021
- Uutiset 2020
- Uutiset 2019
- Uutiset 2017
- Uutiset 2016
- Uutiset 2015
- Uutiset 2014
- Uutiset 2013
- Uutiskirjeet
- Viestintä
Tiedotteet 2016
Luontoon saa oikeasti koskea
"Jättibalsamin voi vaikka syödä kuriin"
Kaksipäiväinen kansainvälinen seminaari Turussa poiki roppakaupalla luonnonhoitodiilejä. Ryhmätyöhuoneista kuului välillä räjähtäviä naurunpyrskähdyksiä, kun taas ajoittain hiljaisuus oli lähes käsin kosketeltava. Kaksipäiväisen luonnonhoitoseminaarin väki oli jakaantunut ryhmiin solmimaan konkreettisia luonnonhoitodiilejä. Tulevaisuuteen halutaan mennä yhteisvoimin ja kestävyys kärjessä.
Taustalla oli parin päivän tiivistä tykitystä ulkomailta ja kotimaasta. Esimerkkejä luonnonhoitotoimista oli kuultu monesta näkökulmasta. Yhdessä työryhmässä pohdittiin, miten vieraspetojen määrä saadaan asiallisesti kuriin. Toisessa keksittiin, että vieraslajina levittäytynyt jättibalsami voidaan syödä olemattomiin.
- Jättibalsami on nuorena erittäin maukas ja kelpaa ruuaksi, todettiin. Sillä tiedolla vieraskasvi pitäisi saada kuriin, sanoi ryhmän puheenjohtaja Erja Huusela-Veistola Luonnonvarakeskuksesta.
- Luontoon saa todellakin koskea, kansainvälisen luonnonhoitoseminaarin toisen päivän puheenjohtaja Eija Hagelberg korosti. Siihen tulokseen tultiin, kun työstettiin luonnonhoitodiilejä, tehtiin lupauksia ja työstettiin porukalla kehiteltyjä ideoita. Hagelberg kannusti työryhmäläisiä ajattelemaan vapaasti ja villisti.
Metsästäjät ja suojelijat
- On korkea aika siirtyä sektorirajat ylittävään yhteistyöhön täysillä, Luonnon- ja riistanhoitosäätiön asiamies Heli Siitari kannusti. Hän korosti myös sitä, että viestit on suunnattava tämän päivän suomalaiselle, joka on yhä enemmän kaupunkilainen.
Seminaarissa kuultiin mahtavia ulkomaisia ja kotimaisia elinympäristöjä ja luontoa hoitavia esimerkkejä. Seminaariväki kiitteli sitä, että kerrankin saman pöydän ääressä istui sekä metsästäjiä että luonnonsuojelijoita, maaseudun yrittäjiä ja ruuantuottajia, riistaväkeä ja perinnemaisemaihmisiä.
- Meidän suomalaistenkin olisi korkea aika vahvasti tunnistaa omat valmiutemme, oma osaamisemme, omat tuotteemme. Meidän olisi opittava hyödyntämään vuodenaikojen vaihtelua, metsien riistarikkautta ja luontomme monipuolisuutta. Meidän pitäisi olla ylpeitä vahvuuksistamme ja kehittää sekä hyödyntää niitä, Siitari hehkutti.
Elinympäristöt heikkenevät maailmassa. Ruuan tuotanto vaikeutuu. Nyt tarvitaan yhteistyötä ja kestäviä ratkaisuja.
- Tuloksia on luvassa, kun eri alojen osaajat ja tekijät yhdistävät voimansa yhteisen päämäärän hyväksi. Töitä tehdään yhdessä ja järkevästi. Avoin tiedonvälitys, keskustelu ja toisten kuuntelu ovat avaimia hyviin tuloksiin. Jokaisen ei kannata takkuilla samojen ongelmien viidakossa, Eija Hagelberg totesi seminaarin päätössanoissa.
Yhdessä onnistuu
Monet asiantuntijat ja luontotyöläiset kertoivat kahden tiiviin seminaaripäivän aikana kokemuksistaan ja tuloksista, joita luonnonhoitotöissä on saavutettu. Käytännön esimerkkejä nostettiin esiin sekä ulkomailta että kotimaasta.
Mukana luonnonhoitotalkoissa oli metsästäjiä, luonnonsuojelijoita, maa- ja metsätalouden edustajia, tutkijoita, käytännön toteuttajia ja viranomaisia. Seminaarin kantavana teemana oli vahvasti tietojen ja kokemusten vaihto ja yhteistyön kehittäminen.
- Lähtökohtana on, että asioille voidaan tehdä jotain, kunhan toimitaan oikein ja kestävästi, luontoa kunnioittaen. Tulevaisuudessakin on voitava nauttia puhtaasta merestä, syödä hyvää ruokaa ja juoda virkistävää vettä, Eija Hagelberg sanoi.
Lisätietoja:
Projektikoordinaattori Eija Hagelberg, 0500 609 526, [email protected]
Tiedottaja Hia Sjöblom 040 59 12 335, [email protected]
Luonnonhoitoa yhdessä – Managing Nature, Working Together -seminaarin järjestelyjoukoissa ovat JÄRKI-hanke (Luonnon- ja riistanhoitosäätiö ja Baltic Sea Action Group), Länsi-Suomen maa- ja kotitalousnaiset, Maa- ja metsätalousministeriö, Maaseutuverkosto, PerinneELO / Metsähallitus, Kaarinan kaupunki, Suomen luonnonsuojeluliiton Varsinais-Suomen piiri, Suomen riistakeskus, Turun kaupunki, Varsinais-Suomen ELY-keskus, Varsinais-Suomen perinnemaisemayhdistys ry., WWF ja Ympäristöministeriö.
- Julkaisupäivä
- 30.11.2016