Navigeringsmeny
Tiedotteet 2016

Pressmeddelanden 2016

Pressmeddelanden 2016

Blågrönalgsituationen tills vidare lugn i NTM-centralen i Södra Österbottens område (landskapen i Österbotten)

Det har fortfarande observerats små mängder blågrönalger i sjön Ähtärinjärvi. Dessutom har medborgarna meddelat observationer av blågrönalger utanför Ruotsalonniemi och Vaarainkari i Karleby och i sjön Evijärvi. På den riksomfattande kontrollpunkten i Evijärvi har dock inga alger observerats denna vecka.

Massförekomster av blågrönalger kan bli vanligare i och med den pågående varma väderperioden. Regnen under den senaste tiden har fört med sig näringsämnen till sjöarna vilket i kombination med varmt väder skapar gynnsamma förhållanden för blågröna alger att växa till sig. NTM-centralen i Södra Österbotten följer hur algsituationen utvecklas på dess område under hela sommaren och ända till slutet av september. Algobservationerna sparas i webbtjänsten Järvi-meriwiki (www.jarviwiki.fi) där också medborgarna kan spara egna observationer och på detta sätt stöda den nationella bedömningen av algsituationen.

Blågrönalger förekommer naturligt i sjöar och hav. Massförekomster av blågrönalger är ofta lokala och algsituationen kan ändras snabbt beroende på vind- och väderförhållanden. Blågrönalger ser ut som grönaktiga eller gulskiftande korn i vattnet. Blågrönalgmassa som drivit in mot stranden är ofta målfärgsaktig, och skingras då man rör i det och det lämnar inte kvar att hänga på t ex en pinne. Om man låter provvatten stå en stund i ett vattenglas och algerna stiger till ytan, är det sannolikt fråga om blågrönalger. En del av blågrönalgerna kan producera giftiga föreningar, och man ska i synnerhet inte låta barn eller husdjur simma i vatten med blågrönalgblomning. Vatten som innehåller blågrönalgblomning bör inte heller användas som tvätt- eller bastuvatten och inte som bevattningsvatten på nyttoväxter.

För tillfället kan det ställvis förekomma brunaktiga ansamlingar, orsakade av granens skvattramrost, på vattenytan både i sjöar och vid kusten. Skvattramrost är en svampsjukdom hos gran som är ofarlig för människan. Badvatten som innehåller rikligt med sporer kan dock förorsaka liknande symptom hos badande som pollenbälten.

Mer information:

  • Planerare Miia Honka, tfn 0295 028 038, miia.honka(at)ntm-centralen.fi
  • Alguppföljningstelefonen 0295 027 990

Regional information