Navigointivalikko
Tiedotteet 2016

Tiedotteet 2016

Tiedotteet 2016

Ei sinilevähavaintoja Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen alueella (Pohjalaismaakunnat)

Viikolla 23 Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen alueen havaintopaikoilla ei havaittu sinilevää. Viilentynyt ja tuulinen sää on laskenut pintavesien lämpötiloja edellisviikosta, ja ne ovat nyt ajankohdalle tyypillisissä lukemissa. Esimerkiksi Lappajärven pintaveden lämpötila 8.6. oli 13,2 °C. Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen alueella esiintyy sinileväkukintoja tavallisesti heinä-elokuussa vesien lämmettyä. Lämmin sää lisää sinileväkukintojen todennäköisyyttä.

Levähavainnot tallennetaan kaikille avoimeen Järvi-meriwikiin (www.jarviwiki.fi). Valtakunnalliseen sinileväseurantaan voi kuka tahansa osallistua kesän aikana perustamalla Järvi-meriwikiin oman havaintopaikan tai tallentamalla yksittäisiä levähavaintoja. Havaintolähetti-verkkosovelluksen avulla havaintojen tallentaminen onnistuu helposti myös älypuhelimella. Seuranta jatkuu läpi kesän aina syyskuun loppuun asti.

Ilmassa on edelleen runsaasti havupuiden siitepölyä, joka kulkeutuu myös vesistöihin muodostaen veden pinnalle kellertävän kalvon. Havupuiden siitepöly aiheuttaa harvoin allergiaoireita eikä sen värjäämä vesi ole vaarallista.

Lisätietoja:

  • Suunnittelija Miia Honka, puh. 0295 028 038, miia.honka(at)ely-keskus.fi
  • Leväseurantapuhelin 0295 027 990

Alueellista tietoa