Navigointivalikko
Tiedotteet 2016

Tiedotteet 2016

Tiedotteet 2016

Pula raskaan liikenteen taukopaikoista yhä suurempi (Uudenmaan ELY-keskus)

Uudenmaan ELY-keskuksen alueelle tarvittaisiin lähes 400 uutta palvelujen äärellä olevaa raskaan liikenteen pysäköintipaikkaa. Ns. kylmille levähdysalueille ei tutkimusten perusteella ole enää suurta kysyntää.

Liikenneturvallisuutta taataan raskaan liikenteen kuljetuksen ajo- ja lepoaika-asetuksella. Uudellamaalla, etenkään pääkaupunkiseudulla ei kuitenkaan ole riittävästi taukopaikkoja tarjolla lakisääteisten taukojen pitämistä varten. Tästä on seurannut säädöksen rikkomista, turhien matkojen ajamista ja luvattomille alueille, kuten jopa ajorampeille pysäköimistä. Käyttäjälaskentojen perusteella erityisesti yöaikaisen pysäköinnin ongelma on laajentunut Uudenmaan ELY-keskuksen alueella pääkaupunkiseudulta Hämeiden alueille saakka. Kun tiedetään, ettei pääkaupunkiseudulla ole tilaa, taukoja on alettu pitää jo aiemmin.

Taukopaikkoja on ollut tarpeeseen nähden liian vähän jo vuosia. Mutta ongelma on pahenemassa entisestään, kun ns. Länsisataman paikat otetaan muuhun käyttöön. Myös lisääntyvä kuljettaminen lisää paikkojen tarvetta. Alueita on myös poistunut ja uusia on vaikea löytää. Pahin tilanne on pääkaupunkiseudun sisääntuloteillä ja Kehä III:lla, joilla ajaa arviolta 3000–7000 raskasta ajoneuvoa vuorokaudessa.


Yhteistyö käynnistetty

Jatkossa on tavoitteena luoda uusia raskaan liikenteen taukopaikkoja sekä kehittää olemassa olevia vastaamaan paremmin nykyistä kysyntää. Julkisen ja yksityisen sektorin vastuunjakoa ja alueiden kehittämisen toteutusmallia pohditaan parhaillaan Uudenmaan ELY-keskuksen aloitteesta.

Ongelmaa on selvitelty myös tammikuussa julkaistulla tutkimuksella. Raskaan liikenteen taukopaikat Uudenmaan ELY-keskuksen alueella: Kysynnän ja tarjonnan analyysi sekä mahdollisia yhteistoimintamalleja sisältää taukopaikkojen kysynnän ja tarjonnan analyysin. Tutkimuksessa kartoitetaan myös alustavia yhteistoimintamalleja taukopaikkojen kehittämiseksi.

 

Julkaisu on luettavissa osoitteessa www.doria.fi

 

Lisätietoja:

  • Yksikön päällikkö Janne Kojo, janne.kojo(at) ely-keskus.fi, 0295 021 296
  • Ylitarkastaja Johanna Järvinen, johanna.jarvinen(at)ely-keskus.fi, 0295 021 342

 


Alueellista tietoa