Navigointivalikko
Tiedotteet 2016

Tiedotteet 2016

Tiedotteet 2016

Hyydetulvat ovat lisääntyneet Pohjois-Savossa (Pohjois-Savon ELY-keskus)

Tilannetieto 8.1.2016 klo 12

Pakkasten jatkumisen myötä hyydetulvat ovat Pohjois-Savossa pahentuneet ja työllistäneet pelastuslaitosta sekä ELY-keskusta hyydön torjuntatehtävissä loppiaisviikolla runsaasti. Pohjois-Savossa on tällä hetkellä 19 eri hyytöpatokohdetta, joista 16 on vaatinut jo toimenpiteitä; kaivinkonetyötä tai räjäytyksiä. Osa puretuista hyytökohteista on jo hyytänyt toistamiseen.

Mittava hyytökohde on ollut Tervon Äyskoskessa, jossa tehtiin kuluvalla viikolla hyydetorjuntatöitä. Tilanne on toistaiseksi saatu ratkaistua torstaina 7.1.2016.

Merkittäviä hyytöjä ilmeni myös Kiuruveden Koskenjoen alaosassa, jossa tilanne kuitenkin raukesi viime yön aikana ja vesi löysi uomansa jään alle. Kohteessa ei ole toistaiseksi tarvittu torjuntatoimenpiteitä.

Torjuntatöitä tehdään kohteesta riippuen räjäytyksin tai kaivinkoneella kaivamalla. Lisäksi valtion hoitamilla säännöstelypadoilla patorakenteita on sulatettu höyryllä.

 

Jos vedennoususta on varaa, ota yhtyettä hätäkeskukseen 112

Hyydekohteita on tällä hetkellä Pohjois-Savossa paljon, mutta tilanne voi muuttua hyvin nopeasti. Pohjois-Savon hyydekohteet (8.1.2016) löytyvät liitteestä.

ELY-keskus toivoo, että mikäli tulvavaara on ilmeinen, kiinteistön omistajat ryhtyisivät omatoimisesti suojamaan tulvavaara-alueella asuinrakennuksia kiintein tulvapenkerein tai -seinin.

Ihmisiä kehotetaan ottamaan yhteyttä hätäkeskukseen, jos huomataan, että veden noususta on vaaraa rakennuksille, yleisille ja yksityisille teille tai siitä aiheutuu muuta vaaraa.

Pohjois-Savon ELY-keskus seuraa yhdessä pelastuslaitoksen kanssa jatkuvasti tilannetta ja tiedottaa tarvittaessa hyydetilanteiden kehityksestä myös Twitterissä https://twitter.com/POSELYkeskus. (tunnus @POSELY-keskus)

Liite
Hyydetilanteet kartalla, pdf (Pohjois-Savo tilanne 8.1.2016 klo 12)

 

Lisätietoja:
ryhmäpäällikkö Eino Toivanen, Pohjois-Savon ELY-keskus, 0295 026 849
projektipäällikkö Ari Hyppönen, Pohjois-Savon ELY-keskus, 0295 026 711

 

 


Alueellista tietoa