Navigointivalikko
Tiedotteet 2015

Tiedotteet 2015

Tiedotteet 2015

Uusi EU-ohjelmakausi alkaa, mikä muuttuu maaseuturahastossa? (Kainuun ELY-keskus)

Euroopan komissio hyväksyi 12.12.2014 Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman vuosille 2014–2020. Maaseutuohjelma rahoittaa maatalouden ja muiden maaseudun elinkeinojen uudistumista, ympäristönsuojelua sekä hyvinvoinnin edistämistä maaseudulla. Ohjelmakausi käynnistyy täydellä teholla tämän vuoden alkupuoliskolla.

Ohjelman kautta tuleva julkinen rahoitus on 8,265 miljardia euroa, josta osa on kansallista rahaa ja osa EU:n maaseuturahastosta. Suurin osa ohjelman rahoituksesta maksetaan maatalousyrittäjille korvauksina viljelystä Suomen pohjoisissa luonnonoloissa sekä maatalouden ympäristötyöstä.

Kainuuseen ohjelman tuesta tukee viljelijätukina tällä ohjelmakaudella arviota 70 miljoonaa euroa ja maaseudun kehittämistukina liki 33 miljoonaa euroa. Maaseudun kehittämistuista maakuntaan välittyy Kainuun ELY-keskuksen kautta vuositasolla n. 3,25 miljoonaa euroa ja Leader-ryhmien kautta n. 1,5 miljoonaa euroa.

Kehittämisohjelma sisältää myös neuvontaa ja koulutusta, jotka lisäävät muun muassa energiatehokkuuden, ympäristöasioiden ja eläinten hyvinvoinnin osaamista. Maatilat voivat saada tukia myös erilaisten kilpailukykyä ja ympäristöystävällisyyttä lisäävien investointien tekoon.

Maaseudun pienet ja keskisuuret yritykset ovat merkittäviä työllistäjiä, joille maaseutuohjelma on apu liiketoiminnan aloittamiseen, monipuolistamiseen ja kasvattamiseen. Yritykset saavat tukea muun muassa tuotekehitykseen, markkinointiin, kokeiluihin, kansainvälistymiseen ja yhteistyöhön. Ohjelman tavoitteena on luoda käytännön edellytyksiä biotaloudelle, jossa tutkimustiedon ja olemassa olevan osaamisen hyödyntäminen on tärkeää.

Tervetuloa kuulemaan lisätietoa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta 2014–2020 Kainuun Opistolle Paltamon Mieslahteen tiistaina 10.2. klo 9–12. Tilaisuus alkaa aamukahvilla klo 8.30. Tilaisuus koskee maaseudun hanke- ja pienyritystukia. Mukaan haluamme kaikki maaseudun kehittämisestä kiinnostuneet!

Ohjelmassa mm.

  • Mikä muuttuu hanketuissa – Juha Määttä, Kainuun ELY-keskus
  • Mikä muuttuu yritystuissa – Pauli Tervonen, Kainuun ELY-keskus
  • Yhdessä uutta kohti – Pirjo Oikarinen, Oulujärvi Leader ry
  • Kaveria ei jätetä – Leader lähelläsi – Pirjo Heikkinen, Elävä Kainuu Leader ry

Ilmoittautuminen 30.1. mennessä http://www.lyyti.in/UusiKausiAlkaa tai puhelimitse 029 502 3572 Tarja Moilaselle Kainuun ELY-keskukseen. Ilmoita myös, osallistutko lounaalle tilaisuuden jälkeen (hinta 10 €) ja kerro mahdollinen erityisruokavaliosi.

Lisätietoja: Kainuun ELY-keskus,
maaseutukoordinaattori Tarja Moilanen, p. 029 502 3572.

MMM:n tiedote 22.1.2015:
Hyvinvoiva maaseutu syntyy paikallisesti – 54 uutta Leader-ryhmää aloittaa työnsä

Alueellista tietoa