Navigointivalikko
Tiedotteet 2015

Tiedotteet 2015

Tiedotteet 2015

Maaseudun kehittämistukia haettiin vilkkaasti (Lapin ELY-keskus)

Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman (maaseutuohjelma) 2014–2020 hanke- ja yritystukien haku on käynnistynyt vilkkaasti. Toukokuussa alkaneella ja elokuun lopussa päättyneellä kehittämishankkeiden ensimmäisellä hakujaksolla tukea haettiin 33 hankkeeseen yhteensä noin 10 miljoonaa euroa. Saapuneista hakemuksista yhdeksän on alueiden välisiä, useamman ELY-keskuksen alueella toteutettavia hankkeita.

– Tukihakemuksia on tullut ilahduttavan paljon. Myös sähköinen haku on otettu hyvin käyttöön, sillä Lapin ELY-keskukseen saapuneista hankehakemuksista 87 % ja yritystukihakemuksista 77 % on tullut sähköisenä, kertoo ryhmäpäällikkö Eija Harju.

Yritystukihankkeita on tullut elokuun loppuun mennessä vireille 13 ja tukea on haettu kaiken kaikkiaan noin miljoonan euron edestä. Yritystukien osalta kuluva hakujakso päättyy lokakuun lopussa.

– Hankkeet kohdistuvat toivotusti juuri strategiamme mukaisille avaintoimialoille, eli elintarvikealaan ja matkailupalveluihin, yritysasiantuntija Heikki Moilanen sanoo. Uutena tukimuotona käyttöön tullut perustamistuki vaatii vielä opettelua ja paneutumista, mutta uskomme sen olevan jatkossa kysytty tukimahdollisuus. 

Hanketukien ensimmäiseen hakuun on varattu määrärahaa vuonna 2015 enintään 3,6 miljoonaa euroa ja toiselle valintajaksolle enintään 2,4 miljoonaa euroa. Yritystukiin on varattu määrärahaa vuonna 2015 enintään 3,2 miljoonaa euroa.

– Uutta hankevalintamenettelyä päästään heti soveltamaan käytännössä, sillä tukea on haettu enemmän kuin määrärahaa on käytössä, kertoo Eija Harju. Rahoitettavat hankkeet valitaan arvioimalla ja pisteyttämällä tukihakemukset valtakunnallisten valintakriteerien mukaisesti.

Tavoitteena on löytää rahoitettavaksi parhaiten maaseutuohjelman kehittämistavoitteita toteuttavia ja pysyviä vaikutuksia aikaansaavia hankkeita. Ensimmäiset päätökset päästäneen tekemään loka-marraskuussa. 

Tukia voi hakea jatkuvasti

Yritys- ja hanketukihakemuksia voi jättää kokoajan, mutta hakemukset otetaan käsittelyyn hakujaksoittain. Parhaillaan käynnissä olevat yritys- ja hanketukien hakujaksot jatkuvat 31.10.2015 saakka. Tukea haetaan sähköisesti Hyrrä-palvelun kautta.

Maaseudun yritystukia voivat hakea maaseudun yrittäjät: Yrityksen perustamistukea voi saada uuden yrityksen perustamiseen ja jossain tapauksissa yrityksen merkittävään tuotannon tai liiketoiminnan muutokseen. Yritysten investointitukea myönnetään tuotantotilojen tai uusien koneiden hankkimiseen sekä rakentamiseen. Yrittäjä voi saada tukea myös investoinnin toteutettavuustutkimukseen. Toteutettavuustutkimuksella voi selvittää esimerkiksi kannattaako hankkia valmis tuotantorakennus vai rakentaa uusi.

Hanketukia voivat hakea julkis- ja yksityisoikeudelliset yhteisöt, kuten järjestöt, kyläyhdistykset ja oppilaitokset. Hankkeet voivat liittyä esimerkiksi elinkeinojen tai niiden kannattavuuden kehittämiseen, osaamisen lisäämiseen, tiedonjakamiseen tai maaseudun palveluiden ja asumisen edellytysten parantamiseen.

Maaseudun kehittämistuet rahoitetaan Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta 2014–2020, joka on EU:n osarahoittama ohjelma.

Lisätietoja:
Ryhmäpäällikkö Eija Harju, puh. 0295 037 042 (tavoitettavissa 10.9.)
Yritysasiantuntija Heikki Moilanen, puh. 0295 037 092


Alueellista tietoa