Navigointivalikko
Tiedotteet 2015

Tiedotteet 2015

Tiedotteet 2015

Elinkeinoelämä nousuun pohjavedellä (Varsinais-Suomen ELY-keskus)

Yhteisellä vedenhankintaratkaisulla mahdollistetaan elintarviketuotannon laajentuminen ja puhtaaseen veteen liittyvän uuden elinkeinotoiminnan syntyminen

Eteläisen Satakunnan ja Laitilan alueen yhdyskuntien vedentarve sekä elintarviketeollisuuden toiminta- ja laajenemismahdollisuudet taataan alueen pohjavesivarojen optimaalisella hyödyntämisellä. Siirtymällä asteittain tekopohjaveden käyttöön saadaan lisättyä puhtaaseen veteen liittyvän elinkeinotoiminnan syntymistä alueelle.

"Pohjavedet aktiiviseen hyötykäyttöön eteläisessä Satakunnassa ja Laitilassa" -kehittämissuunnitelman tavoitteena oli

  1. yhdyskuntien vedentarpeen turvaaminen määrällisesti ja laadullisesti myös tulevaisuudessa
  2. hyvälaatuisen pohjaveden käytön lisääminen alueella (korvata huonolaatuiset pohjavesilähteet ja mahdollisesti myös pintavesilähteet)
  3. hyvien pohjavesivarojen hyödyntäminen niin, että se antaisi mahdollisuudet teollisuuden ja erityisesti biotalouden kehittämiselle koko suunnittelualueella

Suunnitelmaratkaisu vastaa asetettuihin tavoitteisiin ja kehittämistarpeisiin niin lyhyellä kuin pitkälläkin aikavälillä. Suunnitelmassa on löydetty sekä yhdyskuntien vedenhankintaa että elinkeinoelämän turvaamista ja kehittämistä palveleva ratkaisu.

Hyvät pohjavesivarat hyötykäyttöön

Vedenhankinnan kehittämisen ensimmäisessä vaiheessa turvataan yhdyskuntien lisäveden- ja varavedentarpeet rakentamalla kolme uutta vedenottamoa; Kokemäen Risteelle, Köyliön Ristolaan ja Säkylän Porsaanharjulle. Lisäksi toteutetaan näihin liittyvät uudet vesijohtoyhteydet mukaan lukien varavesiyhteys Harjavallan ja Kokemäen välille.

Ratkaisu parantaa nykyisen elinkeinoelämän toimintaedellytyksiä alueella ja mahdollistaa myös yritysten kehittymistä ja kasvua jo lähitulevaisuudessa. Ensimmäinen vaihe mahdollistaa lisäksi uudenlaisen vesibisneksen käynnistämisen suunnittelualueella.

Ensimmäisen vaiheen rakentamiskustannukset ovat 11,0 milj. € ja toteutusaikataulu 2 - 5 vuotta. Alueellista yhteistyötä kehitetään perustamalla Ristolan ottamoa varten kuntien yhteinen osakeyhtiömuotoinen tukkuvesilaitos.

Tekopohjavedellä voimaa elinkeinoelämään

Vedenhankinnan jatkokehittelyllä kohti tekopohjavesilaitosta vedenhankintaa saadaan entisestään alueellistettua ja optimoitua. Tekopohjavesilaitos mahdollistaa pintaveden käytöstä luopumisen ja turvaa vedenhankinnan varmuutta jopa alueen ulkopuolella.

Alueelliseen tekopohjavesilaitoksen käyttöön siirtyminen luo alueen elinkeinoelämälle uusia toimintamahdollisuuksia. Laitoksen kapasiteetista riippuen mahdollisuuksia on jopa veden laajamittaiseen vientiin asti. Tähän tarkoitukseen juuri eteläisen Satakunnan ja Laitilan muodostama alue on yksi vahvimpia alueita Suomessa.

Tekopohjavesilaitoksen rakentamiskustannukset ovat noin 24 – 53 milj. €. Alueen pitkäjännitteinen kehittäminen vaatii toimivaa yhteistyöorganisaatiota, jolle on tämän suunnitelman puitteissa luotu hyvät lähtökohdat jatkaa aloitettua työtä.

Selvitystyö tiiviin elintarviketuotantoalueen yhteishankkeena

Pohjavedet aktiiviseen hyötykäyttöön eteläisessä Satakunnassa ja Laitilassa kehittämissuunnitelma laadittiin Varsinais-Suomen ELY-keskuksen koordinoimana yhdessä Euran, Köyliön ja Säkylän kuntien sekä Harjavallan, Kokemäen, Laitilan ja Rauman kaupunkien, Satakuntaliiton, Varsinais-Suomen liiton ja Pyhäjärvi-instituutin yhteishankkeena. Suunnittelu tehtiin Sweco Ympäristö Oy:n sekä alikonsultteina toimineiden Vesi-instituutti Wanderin ja Suomen Pohjavesitekniikka Oy:n toimesta.

Tiivistelmä, täydelliset osaraportit sekä kokouksien muistiot löytyvät osoitteesta:

 
Lisätietoja:

Johtava vesitalousasiantuntija Jyrki Lammila, p. 0295 022 890


Alueellista tietoa