Navigointivalikko
Tiedotteet 2014

Tiedotteet 2014

Tiedotteet 2014

Vikuri-hankkeen viimeisellä maastokaudella torjutaan villiintyneitä vieraskasvilajeja (Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus)

Vikuri-hankkeen viimeinen maastokausi on alkamassa ja torjuntajoukot ovat aloittaneet luontoon levinneiden vieraskasvilajien torjunnan. Uusia ilmoituksia otetaan edelleen vastaan. Vielä tänä kesänä on siis mahdollista saada käytännön apua haitallisten vieraskasvilajien hävittämiseen!

Jättiputki halutaan hävittää

Jättiputkiesiintymistä on vuosien varrella ilmoitettu ahkerasti hankkeelle, ja moni maanomistaja on saanut apua torjuntaan. Koska torjunta kestää useita vuosia, on tärkeää, että työ jatkuu vielä muutamien vuosien ajan. Maa- ja metsätalousministeriön kansallisen vieraslajistrategian tavoitteena on hävittää jättiputki Suomesta tulevien kahdenkymmenen vuoden aikana, ja se voidaan saavuttaa, jos maanomistajat ottavat vastuulleen jatkaa aloitettua torjuntatyötä.

Kaikki voivat auttaa luonnon rikkakasvintorjunnassa

Jättipalsami ja lupiini esiintyvät jo yleisesti luontoon levinneinä. Tavallisimmin syynä on suora leviäminen puutarhoista tai puutarhajätteen kuljettaminen tontin ulkopuolelle. Myös kurtturuusu alkaa voittaa alaa saaristossa, jossa se kilpailee tilasta tyrnin kanssa.

Kansalaisten osallistuminen on tarpeen, jotta vieraslajeja voidaan estää valtaamasta luontoa. Laittoman leviämisen puutarhoista on lakattava. Vikuri-hanke opastaa mielellään niitä, jotka omin päin haluavat hävittää esiintymän tai järjestää torjuntatalkoot.

Ilmoita havaintosi!

Vuoden loppuun saakka hanke ottaa vastaa ilmoituksia luontoon levinneistä jättiputken, jättipalsamin, kurtturuusun ja lupiinien esiintymistä kuin myös muista helposti luontoon leviävistä puutarhalajeista kuten japanintatar ja etelänruttojuuri. Voit ottaa yhteyttä sähköpostitse, puhelimitse tai verkkosivuilta www.ymparisto.fi/vikuri löytyvällä sähköisellä lomakkeella. Havainnot voi ilmoittaa myös vastikään avattuun kansalliseen vieraslajiportaaliin: www.vieraslajit.fi.

Länsi- ja Keski-Suomen alueilla käynnistyi vuonna 2010 ELY-keskusten ylimaakunnallinen VIKURI – Vieraskasvilajit kuriin -hanke, jossa tuotetaan tiedotusmateriaalia vieraskasvilajien tunnistamisesta ja torjunnasta sekä toteutetaan torjuntatoimia hankemaakuntien alueilla (Etelä-Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa, Keski-Suomi ja Pohjanmaa).

Lisätietoja: 

Liite: Tiedote ja kartta jättiputkiesiintymistä Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen toiminta-alueella (pdf, 305 kt)


Alueellista tietoa