- Ajankohtaista
- Kuulutukset ja ilmoitukset
- Yleistiedoksiannot maantielle jätettyjen ajoneuvojen siirtämiseksi
- Valtion liikenneväylien suunnittelu - kuulutukset
- Ympäristö ja luonnonvarat -vastuualueen valtakunnalliset ja useampaa aluetta koskevat kuulutukset, yleistiedoksiannot ja päätökset
- Meille töihin
- RSS-palvelu
- Tapahtumat ja koulutukset
- Tarjouspyynnöt ja haut
- Tiedotteet
- Tiedotteet 2021
- Tiedotteet 2020
- Tiedotteet 2019
- Tiedotteet 2018
- Tiedotteet 2017
- Tiedotteet 2016
- Tiedotteet 2015
- Tiedotteet 2014
- Tiedotteet 2013
- Tiedotearkisto
- Tilaa tiedotteita
- Uutiset
- Uutiset 2025
- Uutiset 2024
- Uutiset 2023
- Uutiset 2018
- Uutiset 2022
- Uutiset 2021
- Uutiset 2020
- Uutiset 2019
- Uutiset 2017
- Uutiset 2016
- Uutiset 2015
- Uutiset 2014
- Uutiset 2013
- Uutiskirjeet
- Viestintä
Tiedotteet 2014
Viisi uutta hoito- ja käyttösuunnitelmaa Varsinais-Suomen Natura 2000 -alueille (Varsinais-Suomen ELY-keskus)
Hoito- ja käyttösuunnitelmat Salon Viurilanlahden ja Kiskonjoen vesistön, Paimion Paimionjokilaakson ja Paimionlahden sekä Paraisten Mustfinnträsketin Natura-alueille ovat valmistuneet. Suunnitelmat ohjaavat kohteiden hoitoa ja käyttöä arvokkaiden luontotyyppien säilyttämiseksi ja parantamiseksi sekä lajiston monimuotoisuuden lisäämiseksi.
Ehdotetut hoitotoimet parantavat myös maisemaa ja edesauttavat suunnittelualueiden virkistyskäyttöä. Vastaavaa suunnittelua on tehty jo pitkään valtion omistamille mailla. Tällä kertaa suunnitelmat kohdistuvat enemmän yksityismaille ja huomioivat vahvemmin vesistön valuma-alueelta tulevan kuormituksen. Valmiissa suunnitelmissa esitetään hoito- ja kunnostuskohteet kartoin ja tekstein.
Suunnitelmien pohjana laaja tieto ja selvitykset
Hoito- ja käyttösuunnitelmiin on koottu olemassa olevaa tietoa luontoarvoista, ja tietoja on täydennetty useilla laji- ja luontotyyppiselvityksillä. Suunnitelmissa esitellään seuraaville 10 - 15 vuodelle ratkaisuja ja ohjeita arvokkaiden lajien ja luontotyyppien sekä niihin liittyvien kehitysprosessien säilyttämiseksi ja turvaamiseksi. Esitetyt hoidon ja käytön ohjeet ovat yleisluonteisia ja koskevat laajoja alueita. Osa hoitoehdotuksista edellyttää yksityiskohtaisemman hoitosuunnitelman laatimista. Tällaisia ovat mm. laidunalueiden aitaus-, raivaus- ym. laidunjärjestelyt.
Suunnittelu on tehty yhteistyössä paikallisten maanomistajien ja muiden toimijoiden kanssa. Kullakin suunnittelualueella on toiminut oma ryhmänsä, johon on kuulunut maanomistajia ja eri käyttäjäryhmiä. Suunnittelun kuluessa on järjestetty mm. yleisötilaisuuksia, kerätty palautetta ja kehittämisehdotuksia.
Suunnitelmat on laadittu osana Varsinais-Suomen ELY-keskuksen johtamaa VELHO-hanketta 2011 - 2014, jonka tavoitteena on vesien- ja luonnonhoidon yhdistäminen ja kehittäminen Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa. VELHO-hanketta rahoitetaan Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahastosta.
Aktiivinen hoito säilyttää luontoarvoja
Natura 2000 -alueiden luonnon monimuotoisuuden säilyttäminen ei lähtökohtaisesti estä ihmistoimintaa kohteilla, vaan luonnon monimuotoisuuden ja monien harvinaistuvien luontotyyppien, lajien elinympäristöjen ja linnuston kannalta oleellista on aktiivinen hoito. Nämä Salon, Paimion ja Paraisten Natura 2000 -alueet ovat kosteikko- ja vesistökohteita, joiden luonto-, maisema- ja virkistyskäyttöarvoja uhkaavat avoimien maa- ja vesialueiden rehevöityminen ja umpeenkasvu.
Hoitoehdotukset painottuvat pitkälti maiseman avoimuuden lisäämiseen mm. laidunnuksella, ruovikon niitoilla sekä pienimuotoisilla puuston hakkuilla ja pensaiden raivauksilla. Suunnitelmissa esitetyillä pienpetopyynnillä ja vieraslajien hävittämisellä tuetaan Suomen alkuperäistä eläin- ja kasvilajistoa. Suojavyöhykkeillä, kosteikoilla ja lasketusaltailla estetään ravinteiden huuhtoumista ja kiintoaineen kulkeutumista vesistöön valuma-alueiden maa- ja metsätalousalueilta. Toisinaan monimuotoisuuden säilyttäminen tai lisääminen edellyttää myös luonnontilaisuuden vaalimista esimerkiksi säästämällä ranta-alueiden puustoa linnustolle, nisäkkäille, hyönteisille sekä joki- ja purouoman varjostusta kaipaavalle virtavesieliöstölle.
Suunnitelmat ovat suositusluonteisia
Hoito- ja käyttösuunnitelmissa esitettyjen tavoitteiden saavuttaminen edellyttää useiden tahojen yhteistyötä. Vastuu on Metsähallituksella ja ELY-keskuksilla. Suunnitelmien ohjaamina maanomistajat voivat omatoimisesti edistää kohteiden luontoarvojen säilymistä. Asiasta tulee kuitenkin sopia vastuutahon kanssa. Suunnitelmissa ehdotettujen hoitotoimien toteuttamiseen maanomistajat ja yhdistykset voivat pääsääntöisesti saada tukea maatalouden ympäristötukijärjestelmän kautta. Hoitosuositusten toteutus on kuitenkin aina vapaaehtoista. Hoito- ja käyttösuunnitelmia voidaan hyödyntää tulevissa alueille kohdistuvissa hankkeissa.
Lisätietoja:
koordinaattori Marjo Perkonoja, p. 0295 022 924
ylitarkastaja Leena Lehtomaa, p. 0295 022 894
Suunnitelmajulkaisut sähköisenä Kansalliskirjaston julkaisuarkistosta Doriasta:
- Kiskonjoen vesistö (http://www.doria.fi/handle/10024/96524, suomeksi)
- Mustfinnträsket (http://www.doria.fi/handle/10024/94227, suomeksi)
- Mustfinnträsket (http://www.doria.fi/handle/10024/94226, ruotsiksi)
- Paimionlahti (http://www.doria.fi/handle/10024/94225, suomeksi)
- Paimionjokilaakso (http://www.doria.fi/handle/10024/96621, suomeksi)
- Viurilanlahti (http://www.doria.fi/handle/10024/94389, suomeksi)
- Julkaisupäivä
- 27.5.2014