Navigointivalikko
Tiedotteet 2014

Tiedotteet 2014

Tiedotteet 2014

Valtakunnallinen sinileväseuranta käynnistynyt (Lapin ELY-keskus)

Sinilevien massaesiintymistä seurataan taas Lapissa osana valtakunnallista seurantaa. Havaintopaikkoja on Lapin järvillä ja Perämerellä yhteensä 16. Sinilevien silmämääräinen esiintyminen arvioidaan havaintopaikoilla viikoittain asteikolla 0-3. Runsaista tai erittäin runsaista (asteikolla 2 tai 3) otetaan näyte, josta Lapin ELY-keskuksessa määritetään lajisto tarkemmin. Seuranta jatkuu syyskuun loppuun saakka.

Viikoittaiset sinilevähavainnot tallennetaan Järviwiki-verkkopalveluun, missä ajantasainen tilanne on nähtävissä. Lisäksi Suomen ympäristökeskus julkaisee seurannan tuloksista tiedotteen torstaisin.

Sinilevien runsastuminen alkaa näkyä pintavesien lämpenemisen myötä. Tänäkään vuonna ei ensimmäisen seurantaviikon aikana vielä havaittu sinileväesiintymiä Lapin alueella.

Järviwikiin voi myös lisätä omia sinilevähavaintoja rekisteröitymällä ja perustamalla kansalaishavaintopaikan. Runsaista, veden vihreäksi tai sinertäväksi värjäävistä sinileväesiintymistä voi ilmoittaa kuntien ympäristö- ja terveysviranomaisille tai ELY-keskukseen.  Lapin ELY-keskus myös vastaanottaa näytteitä sinilevästä.  

 

Lisätietoja

www.jarviwiki.fi

Ympäristöasioiden asiakaspalvelu

0295 020 900

 

Biologi Jukka Ylikörkkö

050 351 2161


Alueellista tietoa