Navigointivalikko
Tiedotteet 2014

Tiedotteet 2014

Tiedotteet 2014

Turun seutulipun ja Salo-Turku-Salo työmatkalipun käyttäjien hankittava rinnakkaiskortti Föli-alueen busseihin 1.7.2014 alkaen (Varsinais-Suomen ELY-keskus)

Seudullisen joukkoliikenteen alkamisen myötä joukkoliikenteen lipputuotteet, hinnat ja edut ovat kaikille Föli-alueen kuntalaisille samat. Seutu- ja työmatkaliput säilyvät edelleen lipputuotteina Föli-alueen ulkopuolisessa liikenteessä. Näiden yhteydessä tehdyt liityntä- ja jatkomatkat Turun kaupungin sisäisessä liikenteessä ovat aiemmin sujuneet samalla lipulla, mutta tähän on tulossa muutos 1.7.2014 alkaen. Jatkossa Föli-alueella tapahtuvaa liityntä- ja jatkomatkustusta varten pitää hankkia erillinen ladattava matkakortti (ns. rinnakkaiskortti), sillä seutu- ja työmatkaliput eivät ole 1.7.2014 alkaen enää teknisesti yhteensopivia Föli-alueen linja-autojen lukijalaitteiden kanssa. Järjestely on väliaikainen ja poistuu siirryttäessä uuteen valtakunnalliseen lippu- ja maksujärjestelmään muutaman vuoden kuluessa.

Kuuden kunnan yhdessä järjestämä joukkoliikenne Turun seudulla alkaa 1.7.2014. Turun seudun joukkoliikenteessä eli Fölissä ovat mukana Turku, Kaarina, Raisio, Naantali, Lieto ja Rusko. Seudullisen joukkoliikenteen alkamisen myötä joukkoliikenteen lipputuotteet, hinnat ja edut ovat kaikille Föli-alueen kuntalaisille samat.

Seutu- ja työmatkaliput säilyvät edelleen lipputuotteina Föli-alueen ulkopuolelta Föli-alueelle suuntautuvassa liikenteessä ja päinvastoin. Seutu- ja työmatkalippumatkustuksen yhteydessä tehdyt liityntä- ja jatkomatkat Turun kaupungin sisäisessä liikenteessä ovat aiemmin sujuneet seutu- tai työmatkalipulla. Tähän on tulossa muutos. Turun seutulippualueeseen ja Salo-Turku-Salo -työmatkalippualueeseen kuuluvien kuntien asukkaiden tulee hankkia 1.7.2014 alkaen Föli-alueella tapahtuvaa liityntä- ja jatkomatkustusta varten erillinen matkakortti (ns. rinnakkaiskortti).

Rinnakkaiskortti on seutu- ja työmatkalipun liitännäinen ja sen lataus sisältyy seutulipun hintaan. Kortin voi ladata maksutta näyttämällä seutulippua ja latauskuittia. Kortin hankkimisesta veloitetaan ainoastaan kortin lunastusmaksu 5 euroa/uusi matkakortti. Rinnakkaiskortin voi ladata samassa syklissä kuin seutu- tai työmatkalipun. Sen voi ladata myös kesken kauden, mutta Föli-alueen matkustusoikeus on aina kytköksissä seutu- tai työmatkalipun voimassaoloaikaan. Rinnakkaiskortin saa seutu- tai työmatkalipun lataus- tai hankintakuittia vastaan Turun joukkoliikenteen palvelupisteestä (Aurakatu 5, avoinna ma-pe klo 8-18 ja la 9-14) ja kuntakohtaisista palvelupisteistä. Tavoitteena on, että rinnakkaiskortteja voi hakea joukkoliikenteen palvelupisteestä 16.6.2014 alkaen ja kuntakohtaisista palvelupisteistä 1.7.2014 alkaen. Föli-alueen matkustuksen mahdollistavaa rinnakkaiskorttia ei voi ladata bussissa. Myöskään nettilataus ei ole rinnakkaiskortissa mahdollinen. Seutu- ja työmatkalipun voi kuitenkin ladata jatkossakin muun kuin Föli-alueen bussissa.

Rinnakkaiskorttijärjestely liittyy Turun kaupunkiseudun joukkoliikenteen lippu- ja maksujärjestelmäuudistukseen. Seutu- ja työmatkaliput eivät ole 1.7.2014 alkaen enää teknisesti yhteensopivia Föli-alueen linja-autojen lukijalaitteiden kanssa. Föli-alueen ulkopuolinen joukkoliikenne tulee muutaman vuoden viiveellä siirtymään uuteen valtakunnalliseen lippu- ja maksujärjestelmään, jonka jälkeen yhteensopivuusongelmat poistuvat. Viiveajan jälkeen liityntä- ja jatkomatkat sujuvat yhdellä matkakortilla.

Loimaa-Turku-Loimaa työmatkalipun osalta jatkomatkat eivät enää jatkossa ole mahdollisia. Järjestelmien yhteen kytkentää ei kannattanut rakentaa kustannussyistä ja käyttäjien vähyyden vuoksi. Loimaa-Turku-Loimaa lipun haltijan tulee hankkia tarvittaessa erillinen Föli-alueen kausikortti omalla kustannuksellaan.

Kuntakohtaiset palvelupisteet

Säännöllisen matkustuksen lipputuotteet Turun seutulippualueella 1.7.2014 alkaen

Rinnakkaiskorttien hankkimis- ja laatamispaikat

Lisätietoja: Varsinais-Suomen ELY-keskus, joukkoliikenneasiantuntijat Pertti Postinen, p. 0295 022 823, Soile Koskela, p. 0295 022 798 ja Markus Kivelä, p. 0295 022 007

Lisää tietoa joukkoliikenteen muutoksesta nettisivuillamme.

Lisää tietoa Föli-alueen muutoksista Turun kaupungin nettisivuilla.


Alueellista tietoa