Navigointivalikko
Tiedotteet 2014

Tiedotteet 2014

Tiedotteet 2014

Sinilevätilanne rauhallinen (Kaakkois-Suomen ELY-keskus)

Viikolla 24 sinilevää ei ole havaittu Kaakkois-Suomen valtakunnallisen leväseurannan sisävesien vakiohavaintopaikoilta. Kaakkois-Suomen alueen ensimmäiset sinilevähavainnot saatiin yleisöhavaintona 9.6 Urajärveltä, Iitistä, jossa vedessä oli havaittavissa sinilevähippuja. Levää oli havaittu lähinnä tuulen alapuolisen rannan tuntumasta. Mikäli sinilevää ei esiinny silminnähtävästi vedessä tai kertyminä rantaviivassa, niin se ei aiheuta rajoituksia veden käytölle. Suomenlahden avomerialueella voi esiintyä paikoitellen vähäisiä määriä Aphanizomenon-sinilevää, jota ei ole Suomenlahdella todettu myrkylliseksi.

Tavallisesti ensimmäiset sinilevähavainnot Kaakkois-Suomessa ajoittuvat juhannusviikolle ja runsaimmin sinilevää esiintyy vasta heinä-elokuulla. Tuulinen ja epävakaa sää voi vähentää pintaan kertyvien sinileväkukintojen muodostumista.

Pintaveden lämpötilat ovat hieman kohonneet viime viikosta lämpimien säiden myötä. Kaakkois-Suomen alueen järvien pintalämpötila on noin 17-19 ˚C. Itäisellä Suomenlahdella merivesien pintalämpötila on 13-17 ˚C. Rannikolla meriveden lämpötila voi olla korkeampi. Arviot perustuvat Ilmatieteen laitoksen ennusteeseen ja Suomen ympäristökeskuksen satelliittitulkintoihin.

Kaakkois-Suomen alueelta tehdyt levähavainnot voi ilmoittaa Kaakkois-Suomen levälinjalle, puh. 040 767 5388 tai sähköpostitse osoitteeseen levaseuranta.kaakkois-suomi(at)ely-keskus.fi. Levänäytteiden lähettämisestä tulisi sopia erikseen.

Valtakunnalliset sivut verkossa:

Järviwiki:

www.syke.fi:

www.ymparisto.fi:

Levätilanne/Kaakkois-Suomen ELY-keskus (jarviwiki.fi)

Levatilanne – Kaakkois-Suomi (ely-keskus.fi)

Lisätietoja
Hydrobiologi Jouni Törrönen 
s-posti:jouni.torronen(at)ely-keskus.fi  
puh. 0295 029 296

Harjoittelija Ida Määttä
s-posti: ida.maatta(at)ely-keskus.fi
puh. 040 767 5388

 

 


Alueellista tietoa