Navigointivalikko
Tiedotteet 2014

Tiedotteet 2014

Tiedotteet 2014

Sinilevähavainnot vähentyneet sisävesillä (Kaakkois-Suomen ELY-keskus)

Viikolla 29 jatkunut lämmin, mutta edellisviikkoa hieman tuulisempi sää on vähentänyt sinilevähavaintoja Kaakkois-Suomen sisävesillä. Monissa järvissä usein lyhytaikaisena ilmenevä sinilevähaitta näyttäisi tällä erää olevan ohi. Rannikolla sinilevää on viime viikon tapaan hippuina veteen sekoittuneena.

Kaakkois-Suomen järvillä sinilevää havaittiin tällä viikolla vain kahdella vakioseurantapaikalla, Iitin Sääskjärvellä ja Urajärvellä, Urajärvellä levää oli viime viikkoa vähemmän. Sääskjärvellä levä hieman samentaa vettä.  Yleisöhavaintoja sinilevästä ei ole viime päivinä tullut.

Merialueella sinilevää on veteen sekoittuneena sekä ulko- että sisäsaaristossa, mutta sitä ei ole niin runsaasti että se muodostaisi pintalauttoja. Paikoin levää voi kuitenkin olla kertyneenä rantaveteen tai poukamiin runsaammin. Tällä viikolla havaintoja sinilevästä vedessä on Haapasaaren, Huovarin ja Tammion alueelta sekä Pyhtään, Haminan ja Virolahden sisäsaaristoalueelta. Kotkan Santalahden uimarannalla ei levää havaittu alkuviikosta, mutta Haminan Vilniemen alueelle levähippua oli kertynyt hieman runsaammin. Todennäköisesti rannikolla esiintyvä levä on pääosin Aphanizomenon-suvun sinilevää, jonka ei pitäisi olla myrkyllistä.

Hellejakson seurauksena pintaveden lämpötila Kaakkois-Suomen järvillä on kohonnut yleisesti yli 20 asteeseen. Pienissä matalissa järvissä järvivesi voi hellepäivinä nousta jopa 25 asteiseksi. Suomenlahdella merivesien lämpötila on 17-20 ˚C. Meriveden pintalämpötilan arviot perustuvat pääosin Ilmatieteen laitoksen ennusteisiin ja satelliittitulkintoihin.

Levätilanne- ja veden lämpötilatiedot löytyvät valtakunnallisesta järviwiki-palvelusta (www.jarviwiki.fi). Kaakkois-Suomen alueelta tehdyt levähavainnot voi ilmoittaa Kaakkois-Suomen levälinjalle, puh. 040 767 5388 tai sähköpostitse osoitteeseen levaseuranta.kaakkois-suomi(at)ely-keskus.fi. Levänäytteiden lähettämisestä tulisi sopia erikseen.

Lisätietoja:

Hydrobiologi Jouni Törrönen
s-posti: jouni.torronen(at)ely-keskus.fi
puh. 0295 029 296


Alueellista tietoa