Navigointivalikko
Tiedotteet 2014

Tiedotteet 2014

Tiedotteet 2014

Rannikolla hieman levää, muutoin Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjanmaan levätilanne enimmäkseen rauhallinen (Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus)

Sinilevää on viikolla 32 havaittu vähäisiä määriä Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen alueella rannikolla Bergön edustan levähavaintopaikalla. Myös Bergöfjärdenillä sekä Kristiinankaupungin ja Kokkolan rannoilla on paikoittain havaittu sinileväesiintymiä. Pitkämön tekojärven leväkukinto jatkuu runsaana ja järven uimaranta on uimakiellossa. Muutoin sisävesillä ei ole havaittu tai tullut ELY-keskuksen tietoon sinilevähavaintoja.

Ähtävänjoen suulla mitattiin keskiviikkona pintaveden lämpötilaksi 23 °C. Muutoinkin alueen vedet ovat edelleen poikkeuksellisen lämpimiä.

Runsaasti sinileviä sisältävän veden käyttämistä ei suositella, sillä sinilevät voivat olla myrkyllisiä ja aiheuttaa mm. iho-oireita, silmien ärsytystä ja pahoinvointia. Vähäinenkin sinilevämäärä voi joskus sisältää haitallisen määrän levämyrkkyä. Siksi varsinkin pienet lapset ja lemmikkieläimet on syytä pitää poissa rannasta ja vedestä kun sinilevää on havaittavissa. Sinilevävettä ei pidä käyttää esim. salaatin ja marjojen kasteluvetenä eikä löylyvetenä tai ruoanlaitossa, sillä sinilevämyrkky ei hajoa vettä keitettäessä.

Lisätietoja:

Leväseurantapuhelin 0295 027 990


Pitkämönjärvessä on havaittu runsaasti sinileväkukintoja. Kuva: Liisa Maria Rautio

Pitkämönjärvessä on uimakielto sinilevän vuoksi. Kuva: Liisa Maria Rautio


Alueellista tietoa