Navigointivalikko
Tiedotteet 2014

Tiedotteet 2014

Tiedotteet 2014

Leväseuranta käynnistyi Kainuussa – ensimmäisellä viikolla havaittiin vain männyn siitepölyä (Kainuun ELY-keskus)

Valtakunnallinen leväseuranta on käynnistynyt kesäkuun alussa ja jatkuu elo–syyskuulle. Kainuussa havaittiin ensimmäisellä viikolla ainoastaan männyn siitepölyä lähes kaikissa seurantapaikoissa.

Sinileväkukintojen määrään vaikuttaa kesän vallitseva säätila, ja kukintoja esiintyy yleensä eniten heinäkuulla. Tuulisella ja epävakaisella säällä laajat ja pitkäkestoiset leväesiintymät ovat harvinaisia. Pitkän tyynen hellejakson aikana laajat sinileväesiintymät ovat mahdollisia jopa järvissä, joissa ei yleensä sinilevää esiinny. Mikäli kukintaa esiintyy reilusti, tulee uimista välttää, eikä levävettä tule käyttää löylyvetenä eikä ravinnoksi käytettävien kasvien kasteluun. Loppukesästä Kainuussa voi esiintyä myös keltalevää (Gonyostomum semen), joka aiheuttaa uinnin jälkeen kutinaa iholla.

Levähavainnot löytyvät Järviwikistä

Kainuun ELY-keskus seuraa kesällä viikoittain alueensa järvien sinilevätilannetta ja julkaisee tarvittaessa levätiedotteen. Viime vuoden tapaan havainnot tallennetaan Järviwiki-verkkopalveluun (www.jarviwiki.fi), jossa ne ovat kaikkien nähtävissä.

Kainuussa levätilannetta seurataan seitsemässä kunnassa yhteensä 26 havaintopaikalla. Kuntien ympäristöviranomaiset tai yksityiset henkilöt arvioivat levän, erityisesti sinilevän määrän havaintopaikoilla silmämääräisesti. Kun levää on havaittu, siitä otetaan näyte tarkempaa määritystä varten. Näyte voidaan ottaa myös, jos vesi haisee voimakkaasti tai näyttää muuten epätavalliselta. Kainuun ELY-keskus ottaa levänäytteitä myös vesinäytteenoton yhteydessä.

Ilmoita levähavainnosta

Kansalaiset voivat tallentaa Järviwikiin omia levähavaintojaan. Leväkukinnoista ja muista vesien haittailmiöistä voi ilmoittaa puhelimitse Kainuun ELY-keskuksen leväyhdyshenkilölle numeroon 029 502 3799. Samalla on mahdollista sopia myös levänäytteen määrittämisestä.

Lisätiedot:

Viikoittainen levätilanne Kainuussa:

Kansalaisten levähavainnot:

Kainuun leväseurannasta antavat lisätietoja Kainuun ELY-keskuksessa:

  • suunnittelija Reima Leinonen, p. 029 502 3799 tai
  • yksikön päällikkö Sari Myllyoja, p. 029 502 3833.

Alueellista tietoa