Navigointivalikko
Tiedotteet 2014

Tiedotteet 2014

Tiedotteet 2014

Kesän 2014 sinileväseuranta käynnistyy Pirkanmaalla (Pirkanmaan ELY-keskus)

Sinileväseuranta käynnistyy kesäkuun ensimmäisellä viikolla Pirkanmaalla osana kansallista leväseurantaa. Pirkanmaalla levätilannetta seurataan viikoittain 40 havaintopaikalla kooltaan, rehevyydeltään ja vedenlaadultaan erilaisilla järvillä. Leväseuranta toteutetaan yhteistyössä Suomen ympäristökeskuksen (SYKE), elinkeino- liikenne- ja ympäristökeskusten (ELY-keskusten) ja kuntien viranomaisten kanssa. Reaaliaikaista leväseurantaa on tehty vuodesta 1998 lähtien, ja sen tarkoitus on tuottaa viikoittain yleiskuva sinilevätilanteesta Suomen vesistöissä.

Leväseurantaa tehdään kesäkuun alusta syyskuun alkuun. Tiedot havaintopaikoilta tulevat Järviwiki- palveluun torstaiaamuun mennessä. Pirkanmaan ELY-keskus julkaisee katsauksen alueen levätilanteesta torstaisin osoitteessa www.ely-keskus.fi/pirkanmaa. Ensimmäinen katsaus ilmestyy torstaina 5.6. ja viimeinen 4.9. Myöhemmin syyskuussa levätilanteesta tiedotetaan tarvittaessa.

Levähavainnot Järviwikissä

Levätilannetiedot ovat kaikkien nähtävillä Järviwiki -palvelussa osoitteessa www.jarviwiki.fi. Viranomaisten hoitamien valtakunnallisen seurannan havaintopaikkojen lisäksi kuka vain voi perustaa sivustolle oman havaintopaikan ja lisätä sinne levähavaintoja. Järviwikiin toivotaan runsaasti yleisöhavaintoja täydentämään havainnointiverkostoa.

Järviwikissä on nähtävillä kartalla valtakunnallisen leväseurannan levätilanne ja yleisöhavainnot sekä valtakunnalliset ja alueelliset leväbarometrit, jotka kuvaavat levätilanteen kehittymistä viikoittain suhteessa edellisvuosien keskiarvoihin. Järviwikissä on käytössä myös levävahti-älypuhelinsovellus, jonka avulla voi lisätä omia havaintoja ja seurata levätilannetta. Levähavainnoista voi ilmoittaa myös Pirkanmaan ELY-keskukseen tai kunnan ympäristö- ja terveysvalvontaan. Runsaasta tai muuten poikkeavasta leväesiintymästä voi myös toimittaa näytteen lajintunnistusta varten Pirkanmaan ELY-keskukseen. Näytteen toimittamisesta tulee sopia etukäteen leväseurannan yhteyshenkilönä toimivan ylitarkastajan kanssa (p. 0295 036 102).

Lisätietoja:

Pirkanmaan ELY-keskus:

  • Ylitarkastaja, leväyhteyshenkilö Sanna Eirtovaara p. 0295 036 102, sanna.eirtovaara(at)ely-keskus.fi
  • Ympäristötieto-yksikön päällikkö Matti Saura p. 0295 036 170, matti.saura(at)ely-keskus.fi

Alueellista tietoa