Navigointivalikko
Tiedotteet 2014

Tiedotteet 2014

Tiedotteet 2014

Kesäkuu oli tavanomaista viileämpi ja vähäsateisempi (Pohjois-Karjalan ELY-keskus)

Kesäkuu alkoi helteisenä, mutta kuukauden loppupuoli oli kolea. Kuukauden keskilämpötilasta muodostui suuressa osassa maata 1-2 astetta tavanomaista alempi.

Kesäkuun sademäärät jäivät maakunnassamme lähes kolmanneksen tavanomaista pienemmiksi. Vettä on tullut Pohjois-Karjalassa 32 - 59 millimetriin, kun kesäkuussa sataa keskimäärin 66 milliä. Sadannassa oli kesälle tyypillisten kuurosateiden vuoksi alueellisia eroja.

Maakunnan järvien vedenkorkeudet vaihtelevat keskimääräisen molemmin puolin.
Orivesi-Pyhäselän vedenpinta nousi kesäkuun aikana 2 cm. Vedenpinta on nyt 15 cm ajankohdan keskimääräistä vedenkorkeutta ylempänä. Orivesi-Pyhäselän vedenpinnan ennustetaan pysyttelevän tämän hetkisellä korkeudella heinäkuun puoliväliin. Sen jälkeen alkaa laskusuunta. Vedenpinta laskee 10 cm heinäkuun loppuun mennessä. 
Pielisen vedenpinta laski 15 cm kesäkuun aikana. Vedenpinta on nyt 18 cm ajankohdan keskimääräistä vedenkorkeutta alempana. Ennusteen mukaan Pielisen pinta laskee noin 20 cm heinäkuun loppuun mennessä.

Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen mittauspisteissä Kontiolahden Jaamankankaalla ja Ilomantsin Kuuksenvaarassa pohjaveden korkeus oli kesäkuun lopussa 2 – 7 cm normaalia ylempänä. Kontiolahden Jakokosken pohjavesiasemalla pohjaveden korkeus on reilut 40 cm ajankohdan keskiarvoa alempana.

Pielisjoen ja Lieksanjoen kesäkuun keskivirtaama oli 90 % normaalista. Koitajoessa virtasi vettä kesäkuussa neljänneksen tavanomaista vähemmän.  
Pienempien jokien virtaamat vaihtelivat keskimääräisestä lähes puoleen normaalista. Puntarikosken kesäkuun keskivirtaama oli tavanomainen, kun taas Saramojoen keskivirtaama oli 60 % normaalista.

Pintaveden lämpötila oli kesäkuun 30. päivänä Pyhäselällä 14,9 ja Pielisellä 14,5 astetta. Molempien järvien pintavesi oli tuolloin lähes kolme astetta tavanomaista viileämpää.

Lisätietoja

Rakennusmestari Esa Päivinen, puh. 0295 026 218, esa.paivinen(at)ely-keskus.fi


Alueellista tietoa