- Ajankohtaista
- Kuulutukset ja ilmoitukset
- Yleistiedoksiannot maantielle jätettyjen ajoneuvojen siirtämiseksi
- Valtion liikenneväylien suunnittelu - kuulutukset
- Ympäristö ja luonnonvarat -vastuualueen valtakunnalliset ja useampaa aluetta koskevat kuulutukset, yleistiedoksiannot ja päätökset
- Meille töihin
- RSS-palvelu
- Tapahtumat ja koulutukset
- Tarjouspyynnöt ja haut
- Tiedotteet
- Tiedotteet 2021
- Tiedotteet 2020
- Tiedotteet 2019
- Tiedotteet 2018
- Tiedotteet 2017
- Tiedotteet 2016
- Tiedotteet 2015
- Tiedotteet 2014
- Tiedotteet 2013
- Tiedotearkisto
- Tilaa tiedotteita
- Uutiset
- Uutiset 2025
- Uutiset 2024
- Uutiset 2023
- Uutiset 2018
- Uutiset 2022
- Uutiset 2021
- Uutiset 2020
- Uutiset 2019
- Uutiset 2017
- Uutiset 2016
- Uutiset 2015
- Uutiset 2014
- Uutiset 2013
- Uutiskirjeet
- Viestintä
Tiedotteet 2014
Ulkomaalaisen yrittäjän on osattava suomea (Pohjois-Karjalan ELY-keskus)
Maahanmuuttajat ovat aktiivisempia perustamaan oman yrityksen kuin kantaväestö. Monelle maahanmuuttajalle yrittäjyys on ainoa keino ansaita riittävä toimeentulo Suomessa. Osa maahanmuuttajista valitsee yrittäjyyden mieluummin kuin pitkän koulutusputken erilaisia koulutus- ja työllistymiskokeiluja.
Maahanmuuttajan yrittäjyyden ja suomen kielen taidon välillä ei ole suoraa yhteyttä. Monen yrittäjänä toimivan maahanmuuttajan kielitaito on heikko. Syitä on varmasti monia, yksi niistä on maahanmuuttajan halu edetä työhön nopeasti. Tällöin kielen opetukseen keskittyvä kotoutumiskoulutus, joka on työttömäksi työnhakijaksi ilmoittautuvalle maahanmuuttajalle se ensimmäinen askel suomalaiseen yhteiskuntaan, jää usein väliin. On myös maahanmuuttajia, jotka tietävät jo tullessaan perustavansa yrityksen.
Monenlaisia polkuja yrittäjäksi
Ulkomaalaisten yksinyrittäjien kielikurssilla opiskellaan suomen kieltä oman yritystoiminnan näkökulmasta. Tavoitteena on vahvistaa omassa yrittämisessä tarvittavaa sanastoa ja viestintätaitoja. Kurssin osanottajat ovat kaikki tuoreita yrittäjiä.
|
Ulkomaalaiset yrittäjät opiskelevat suomen kieltä Karelia-ammattikorkeakoulun lehtorin Kaisa Juvosen johdolla. |
Juuassa asuva Intiasta alun perin kotoisin oleva Marshall Niles kertoo opiskelleensa kansalaisopiston kursseilla vuoden verran suomea. Yrittäjien kielikurssille hänet houkutteli mahdollisuus opiskella yrittämiseen liittyvää sisältöä. Hollantilainen Stephan Herbers puolestaan ei tarvitse välttämättä yritystoiminnassaan suomea kovin paljon, sillä hänen asiakkaansa ovat enimmäkseen Saksassa. Stephan haluaa kuitenkin parantaa kielitaitoaan muutoin, sillä hän kokee Suomen noin neljän vuoden asumisen jälkeen kotimaakseen.
Georgialaisen Georgy Gigolashvilin on Suomeen houkutellut suomalainen elämäntapa. Hänen tavoitteensa on pystyä kommunikoimaan suomen kielellä niin hyvin, että hän pystyy palvelemaan suomalaisia asiakkaita ja tekemään yhteistyötä suomalaisten kumppaneiden kanssa.
Koillis-Englannista kotoisin olevan Rob Collingin ja hänen vaimonsa muuton syy Suomeen oli epätavallinen. He saivat tarpeekseen kotimaastaan ja halusivat lähteä muualle Eurooppaan. Vaimon saatua työpaikan Joensuusta koko perhe muutti kaksi vuotta sitten tänne. Samalla Rob itse sai tilaisuuden yhdistää työ ja harrastus. Niinpä hän perusti oman yrityksen.
Räätälöityä kielen opetusta
Kurssin opettaja Kaisa Juvonen Karelia-ammattikorkeakoulusta näkee laajemminkin tarvetta räätälöidyille kielikursseille, jotka rakentuvat osallistujien elämäntilanteen tai jonkin tietyn teeman ympärille. Pienestäkin kielitaidon kehittymisestä on silloin usein välitöntä hyötyä arkipäivän elämässä.
Maahanmuuttajayrittäjien kielikoulutuksen järjestää Euroopan sosiaalirahaston osarahoittama ja Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen toteuttama MAKE-hanke.
Lisätietoja
Projektipäällikkö Päivi Moilanen, puh. 0295 026 080
paivi.moilanen(at)ely-keskus.fi
![]() ![]() |
|
![]() |
- Julkaisupäivä
- 24.3.2014