Navigointivalikko
Tiedotteet 2014

Tiedotteet 2014

Tiedotteet 2014

Geologisen rakenteen selvitys Myrskylän Kiparkatin ja Loviisan Pernajan kirkonkylän välisillä pohjavesialueilla valmistunut (Uudenmaan ELY-keskus)
 

Myrskylässä ja Loviisan Pernajassa tehtiin vuosina 2012- 2014 pohjavesialueiden rakenteiden ja pohjavesiolosuhteiden selvittämiseen liittyviä tutkimuksia. Tutkimuksissa mitattiin painovoimamittauksin ja maatutkaluotauksin kalliopinnan syvyyttä sekä maakerroksien paksuutta ja rakennetta. Painovoimamittausten tuloksia tarkistettiin maaperäkairauksilla.

Hankkeen tavoitteena on palvella vedenhankinnan turvaamista, maankäytön suunnittelua sekä edistää pohjavesien suojelua Myrskylän kunnan ja Loviisan kaupungin alueilla. Tutkimustuloksia hyödynnetään pohjavesialueista aiemmin tehtyjen kartoitusten ja luokituksen tarkistamisessa. Pohjavesialueluokituksella määritetään alueiden käyttökelpoisuus vedenhankintaan ja suojelutarve. Tuloksia käytetään myös vanhojen vedenottopaikkojen vaikutusalueiden rajaamiseen ja uusien määrittämiseen sekä pohjavesiriskien arviointiin. Selvitys on jatkoa Pernajan-Myrskylän harjujakson pohjoisosassa vuosina 2003-2004 tehdylle selvitystyölle.

Hankkeen toteutuksesta on vastannut Geologian tutkimuskeskus (GTK). Hanketta ovat rahoittaneet Oy Loviisanseudun Vesi-Lovisanejdens Vatten Ab, Uudenmaan liitto, Uudenmaan ELY-keskus sekä Geologian tutkimuskeskus.

Tutkimusalueena oli Pernajan-Myrskylän harjujakson eteläosa. Harjujakso on arvokas luonnonvara johtuen siitä, että siihen kuuluviin pohjavesialueisiin varastoitunut pohjavesi sisältää merkittävästi vähemmän fluoridia kuin Uudenmaan itäosan pohjavesi yleensä. Vuosien 2012 - 2014 aikana hydrogeologinen rakenneselvitys tehtiin Myrskylän Kiparkatin, Malmin, Uussillan, Brinkenin, Ormossmalmenin sekä Loviisan Ormossmalmenin, Koskenkylän, Garpgårdin ja Pernaja kk:n pohjavesialueilla. Maastotutkimuksina hankkeessa on toteutettu painovoimamittauksia (56 km), maatutkaluotauksia (10 km), maaperäkairauksia (420 m) sekä asennettu pohjaveden havaintoputkia (7 kpl).

Toteutetuilla tutkimuksilla on saatu runsaasti lisätietoa tutkittujen pohjavesialueiden geologisesta rakenteesta. Hankkeessa tuotettujen geologisten rakennemallien keskeisiä elementtejä ovat kallionpintamalli ja pohjavedenpintamalli. Näiden avulla saadaan tärkeää tietoa pohjaveden virtausolosuhteista.

Uudet tiedot auttavat muun muassa eri toimintojen ohjaamisessa parhaiten soveltuville alueille, vesihuollon pitkäjänteisessä suunnittelussa sekä alueille kohdistuvien ympäristö- ja toimenpidelupien harkinnassa.

Lisätietoja:

  • Geologian tutkimuskeskus, geologi Jussi Ahonen, 029 5032 146, jussi.ahonen(at)gtk.fi
  • Uudenmaan ELY-keskus, hydrogeologi Timo Kinnunen, 029 5021 405, timo.kinnunen(at)ely-keskus.fi.

 


Alueellista tietoa