Navigointivalikko
Tiedotteet 2013

Tiedotteet 2013

Sivulla on ELY-keskusten uusimmat tiedotteet, alkaen huhtikuusta 2013. Vanhemmat tiedotteet löytyvät vasemmalta kohdasta Tiedotearkisto.

Tiedotteet 2013

Leppävirran Konnuksen vanhan kanavan kunnostaminen tulvajuoksutuskäyttöön alkaa joulukuussa 2013 (Pohjois-Savon ELY-keskus)

Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY- keskus) aloittaa joulukuussa 2013 rakentamistyöt Konnuksen vanhan kanavan kunnostamiseksi tulvajuoksutuskäyttöön.

Hanke sijaitsee Leppävirran Konnuksessa, noin 6 km taajamasta pohjoiseen Kallaveden ja Unnukan välissä, Konnuksen vesiliikennekanavan ja sulun välittömässä tuntumassa.

Hankkeen tarkoituksena on kunnostaa vanhin alueen kolmesta kanavasta tulvajuoksutuskäyttöön, jolloin kanavaa voidaan käyttää Kallaveden tulvajuoksutuksiin. Juoksutuksiin käytetään nykyisin Naapuskosken säännöstelypadon lisäksi Konnuksen vesiliikennekanavaa. Vanhan kanavan kunnostamisella ja käyttöönotolla voidaan vähentää varsinaisen vesiliikennekanavan juoksutuskäyttöä normaaliolosuhteissa sekä parantaa Kallaveden kokonnaisjuoksutuskapasiteettia suurtulvatilanteessa. Kunnostettavan kanavan kautta voidaan juoksuttaa vettä enimmillään noin 100m³/s. Vesiliikennekanavan käyttö tulvajuoksutuksiin haittaa merkittävästi vesiliikennettä sillä Konnuksen kanava on osa tärkeää Varkaus- Kuopio syväväylää.

Kunnostettava kanava on kokonaispituudeltaan noin 250 metriä pitkä ja 7,3 metriä leveä museokanava, joka on rakennettu vuosina 1836-1841 ja kunnostettu uittokanavaksi 1917-1919. Sulku on Suomen vanhin nippu-uittosulku. Museokanavan nykyiset sulkurakenteet sekä betoni- ja kivirakenteet ovat heikkokuntoisia eivätkä nykykunnossaan tulisi kestämään aiottuja tulvajuoksutuksia.

Hanke käsittää Konnuksen vanhan kanavan tulvajuoksutuskunnostukseen liittyvät työt, joita ovat mm. sulkumuurien korjaamiset, uuden kaukokäyttöisen säännöstelyluukun sekä turvapuomien rakentamiset. Töiden yhteydessä kunnostetaan alkuperäiseen asuunsa myös Unnukan puoleinen sulkuportti.

Hankkeen arvioidut kustannukset ovat noin 1,2 miljoonaa euroa. Maa- ja metsätalousministeriö on myöntänyt Pohjois-Savon ELY- keskukselle rahoituksen kunnostuksen toteutukseen.

Hankkeen rakennuttajana toimii Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus.Hanke toteutetaan kokonaisurakkana, kilpailutuksen perusteella urakoitsijaksi valittiin TYL- Konnus.

Työt alkavat joulukuussa 2013. Urakkasopimuksen mukaan hankkeen tulee olla käyttökunnossa 15.04.2015 mennessä.

Lisätietoja

Pohjois-Savon ELY-keskus

projektivastaava
Ari Hyppönen
ari.hypponen(at)ely-keskus.fi
p. 0295 026 711

ryhmäpäällikkö
Eino Toivanen
eino.toivanen(at)ely-keskus.fi
p. 0295 026 849


Alueellista tietoa