Navigointivalikko
Tiedotearkisto

Tiedotearkisto

Tiedotearkistossa on vanhasta ely-keskus.fi-järjestelmästä siirretyt kaikkien virastojen tiedotteet (1.1.2010-16.4.2013). Näissä arkistotiedotteissa aluevalinta ja tiedotteissa olevat liitetiedostolinkit eivät toimi.

TIEDOTEARKISTO
null Vesistön käyttäjiltä toivotaan näkemyksiä Huruslahden kunnostustarpeesta ja kunnostusmenetelmistä

Yli 900 rantakiinteistön omistajaa Varkaudessa, Joroisilla ja Rantasalmella saavat lähipäivinä kirjeen, jossa kysytään heidän mielipidettään Varkauden Huruslahden kunnostamistarpeesta ja -tavoista. Kysely liittyy meneillään olevaan ympäristövaikutusten arviointimenettelyyn (YVA-menettely). Menettelyn tarkoituksena on selvittää Huruslahden pohjasedimenttien kunnostusvaihtoehtoja ja niiden ympäristövaikutuksia. Myös muut kuin kirjeen saaneet voivat vastata kyselyyn verkossa osoitteessa http://projektit.ramboll.fi/YVA/Huruslahti. Tarvittaessa paperisen kyselylomakkeen voi tilata Pohjois-Savon ELY-keskuksesta.

Varkauden Huruslahdelta ja sen alapuoliselta Haukivedeltä otetuista pohjasedimenttinäytteistä löydettiin kesän ja syksyn 2008 aikana korkeita tributyylitinapitoisuuksia (TBT). Löydösten pohjalta Pohjois-Savon ELY-keskus, Varkauden kaupunki, Joroisten ja Rantasalmen kunnat sekä Stora Enso Oyj ovat laajasti selvittäneet haitta-aineiden levinneisyyttä ja ympäristövaikutuksia alueella. Pohjasedimenttitutkimusten lisäksi alueelta on otettu runsaasti kala- ja vesinäytteitä. Tutkimusten pohjalta alueelle on laadittu riskinarviointi ja riskienhallintasuunnitelma. Riskinarvioinnin ja riskienhallintasuunnitelman valmistumisen jälkeen todettiin tarpeelliseksi käynnistää ympäristövaikutusten arviointi sedimentin kautta tapahtuvan haitta-aineiden kulkeutumisen selvittämiseksi ja sopivien kunnostusmenetelmien kartoittamiseksi. Konsulttina ympäristövaikutusten arvioinnissa toimii Ramboll Oy.

Ympäristövaikutusten arvioinnissa esitetyt vaihtoehdot jatkotoimenpiteille ovat:

  • Vaihtoehto 0. Kunnostustoimenpiteitä ei suoriteta ja tilanteen annetaan jatkua entisellään
  • Vaihtoehto 0+. Monitoroitu luontainen puhdistuminen, eli ei suoriteta kunnostustoimia vaan tarkkaillaan järjestelmällisesti Huruslahden ja Haukiveden vedenlaatua ja tarvittaessa ryhdytään kunnostustoimiin
  • Vaihtoehto 1a. Koko Huruslahden pohjan peittäminen soveltuvalla aineksella (sora, hiekka), joka estää haitta-aineiden kulkeutumista alapuoliseen vesistöön
  • Vaihtoehto 1b. Osittainen pohjan peittäminen soveltuvalla materiaalilla (sora, hiekka). Osittaisessa peittämisessä keskityttäisiin estämään kulkeutuminen pahimmin saastuneiden syvänteiden osalta peittomateriaaleilla
  • Vaihtoehto 2a. Koko Huruslahden pilaantuneen sedimentin pois ruoppaaminen ja sedimenttien käsittely soveltuvalla alueella (esim. Riikinnevan jätekeskus)
  • Vaihtoehto 2b. Pilaantuneimpien syvänteiden alueiden sedimenttien pois ruoppaaminen ja käsittely soveltuvalla alueella (esim. Riikinnevan jätekeskus)
  • Vaihtoehto 3. Virtausolosuhteiden muuttaminen alueella esimerkiksi ohjaavan penkereen tai muun vastaavan rakenteen avulla.

Kustakin toteuttamisvaihtoehdosta aiheutuu sekä myönteisiä että kielteisiä ympäristövaikutuksia. Esimerkiksi vaihtoehdoissa, joissa peitetään taikka ruopataan pohjasedimenttiä (vaihtoehdot 1a, 1b ja 2a, 2b) aiheutetaan alueella olevan pohjakasvillisuuden sekä pohjaeläimistön muutos niin, että kasvillisuuden ja eläimistön palautuminen toimenpidettä edeltävälle tasolle vie aikaa. Toisaalta näillä menetelmillä saadaan haitalliset aineet pois pohjasedimenteistä tehokkaimmin. Kunnostusvaihtoehtoja esitellään tarkemmin Huruslahti-hankkeen ympäristövaikutusten arviointiohjelmassa.

Arviointiohjelma löytyy internetistä osoitteesta http://projektit.ramboll.fi/YVA/Huruslahti. Lisäksi arviointiohjelma on nähtävissä Joroisten ja Rantasalmen sekä Varkauden kaupungin ympäristönsuojelutoimistossa sekä Pohjois- ja Etelä-Savon ELY-keskuksissa.

Vesistön käyttäjien näkemyksiä hyödynnetään Huruslahti-hankkeen ympäristövaikutusten arviointiselostusta laadittaessa. Arviointiselostus julkaistaan keväällä 2013 ja siinä tarkastellaan hankkeen eri toteutusvaihtoehtoja ja niiden aiheuttamia ympäristövaikutuksia. 

Lisätietoa ja kyselylomakkeiden tilaaminen:

Jussi-Pekka Järvinen, Pohjois-Savon ELY-keskus, jussi-pekka.jarvinen(at)ely-keskus.fi, puh. 0295 026 799.


Alueellista tietoa