Navigointivalikko
Tiedotearkisto

Tiedotearkisto

Tiedotearkistossa on vanhasta ely-keskus.fi-järjestelmästä siirretyt kaikkien virastojen tiedotteet (1.1.2010-16.4.2013). Näissä arkistotiedotteissa aluevalinta ja tiedotteissa olevat liitetiedostolinkit eivät toimi.

TIEDOTEARKISTO
null Vedenalainen luonto ja inventoinnit Selkämerellä

Porissa järjestettiin 19.3. seminaari, jossa esiteltiin ajankohtaisia tutkimusteemoja Selkämeren alueelta. Alueella on tutkittu mm. merenpohjan geologiaa ja pohjaeläinten genetiikkaa sekä mallinnettu rakkolevän esiintymistä ja veden sameusvyöhykkeitä. Lisäksi kuultiin Metsähallituksen vedenalaisen luonnon kartoituksista sekä kerätyn tiedon välittämisestä web-karttapalvelun kautta. Tilaisuuden saatiin katsaus Vedenalaisen meriluonnon monimuotoisuuden inventointiohjelman (VELMU) valtakunnallisesta toteutuksesta vuonna 2012.

Seminaarin järjesti VELMU-yhteistyö Selkämerellä -hanke. Hanketta rahoitti Euroopan aluekehitysrahasto ja Posiva Oy ja sitä koordinoi Varsinais-Suomen ELY-keskuksen ympäristö ja luonnonvarat -vastuualue. Hankkeen muita toteuttajia olivat Turun yliopiston Evoluutiobiologian sovelluskeskus, Turun yliopiston Merenkulkualan koulutus- ja tutkimuskeskus ja Lounaispaikka. Hankkeessa parannettiin VELMU-ohjelman toteuttamismahdollisuuksia Selkämeren alueella ja osa seminaarin esityksistä koskee hankkeen tuloksia.

Vedenalaisen luonnon ominaisuuksia kartoitetaan Selkämerellä

Valtakunnallisessa Vedenalaisen meriluonnon monimuotoisuuden inventointiohjelmassa kartoitetaan Suomen meri- ja rannikkoalueen luontoa. Ohjelmaa toteutetaan usean ministeriön voimin ja kartoituksia tekevät mm. Suomen ympäristökeskus, Metsähallitus, ELY-keskukset, Geologian tutkimuskeskus ja Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos. Selkämerellä VELMU-ohjelman toteutus aloitettiin vuonna 2009.

VELMU-inventoinnit jatkuvat kesällä 2012 myös Selkämerellä. Metsähallitus jatkaa aikaisempien vuosien kartoituksiaan ja ensi kesänä myös Varsinais-Suomen ELY-keskus toteuttaa ympäristöministeriön rahoituksella kartoituksia sukeltamalla ja kuvaamalla merenpohjia veneestä lasketulla videokameralla. Kartoitukset tulevat vuonna 2012 painottumaan Uudenkaupungin, Pyhärannan ja Rauman alueille, pohjoisempaa Satakunnan rannikkoa kartoitetaan suunnitelman mukaan seuraavina vuosina.

Itämeren vedenalainen lumo -valokuvanäyttely Satakunnan ELY-keskuksen aulassa Porissa 19.3. – 5.4.2012

Porissa on esillä kymmenen valokuvan näyttely suomalaisesta meriluonnosta. Itämeren vedenalainen lumo -näyttelyssä kävijä pääsee kurkistamaan Itämeren ainutlaatuisiin elinympäristöihin. Kun olosuhteet ovat hyvät, sukeltaja voi kohdata Itämeren pinnan alla upean värikylläisen maiseman ja mosaiikkimaisen lajien kirjon.

Itämeren vedenalaista luontoa tutkitaan monenlaisin menetelmin. Kartoitustyössä tutkijat käyttävät välineitä haaveista vesikiikareihin ja robottikameroista lentokoneista kaiutettaviin lasersäteisiin. Tutkimustietoa tarvitaan päätöksenteon tukena, jotta arvokkaat lajit ja elinympäristöt voidaan säilyttää meren kasvavista käyttöpaineista huolimatta.

Näyttelyn toi Poriin FINMARINET-hanke yhteistyössä VELMU-yhteistyö Selkämerellä -hankkeen kanssa. FINMARINET (Suomen mereisen NATURA 2000 -verkoston inventointi ja suunnittelu) on ollut tähän asti merkittävin VELMUa toteuttava hanke. FINMARINET saa rahoitusta Euroopan unionin Life+ -ohjelmasta.

Lisätietoja:

Tapio Suominen, p. 040 769 9058
Maria Yli-Renko, p. 040 769 9033

 


Alueellista tietoa