Navigointivalikko
Tiedotearkisto

Tiedotearkisto

Tiedotearkistossa on vanhasta ely-keskus.fi-järjestelmästä siirretyt kaikkien virastojen tiedotteet (1.1.2010-16.4.2013). Näissä arkistotiedotteissa aluevalinta ja tiedotteissa olevat liitetiedostolinkit eivät toimi.

TIEDOTEARKISTO
null Varsinais-Suomen ja Etelä-Satakunnan tulvahuippu helpottamassa tällä viikolla

Pohjois-Satakunnassa Karvianjoen vesistössä tulvat vielä tulossa

Sateinen huhtikuun alku ja lämmin viikonloppu nosti Varsinais-Suomen jokivesistöjen virtaamat ennätyslukemiin. Varsinais-Suomessa on satanut kuluneen viikon aikana yli 30 mm, mikä vastaa koko huhtikuun keskimääräistä sademäärää.

Viikonloppu oli ennustettua lämpimämpi päivälämpöjen ollessa lähes 10 astetta ja yöpakkaset jäivät ennustettuja pienemmiksi, paikoin koko viikonloppu oltiin plussan puolella. Varsinais-Suomen jokivesistöissä olikin paikoin suurimmat kevättulvat sitten vuoden 1966.

Uskelanjoen virtaama oli viikonloppuna ajoittain lähes 100 m3/s, mikä vastaa noin kerran 20 vuodessa toistuvaa tulvaa. Uskelanjoen jäät lähtivät viime viikon aikana liikkeelle muodostaen jääpatoja ensin joen yläjuoksulle. Lauantaina jäät patoutuivat aivan Salon keskustan yläpuolelle Moisionkoskeen, josta ne lähtivät liikkeelle ja purkautuivat Salon keskustan läpi sunnuntaina. Jäät patoutuivat lopulta Uskelanjoen suistoon muodostaen noin 1,5 kilometrin pituisen jääpadon. Vesi nousi Meriniityn teollisuusalueen kiinteistöjen pihoille ja teille, mutta suuremmilta vahingoilta vältyttiin, eikä vesi noussut sisään rakennuksiin. Sunnuntai-iltana jäät purkautuivat kaivinkoneiden avustuksella eteenpäin mereen Halikonlahdelle. Jäiden purkautumista Salon keskustan läpi edesauttoi ratkaisevasti keskiviikosta lähtien tehty jääkannen rikkominen Salon keskustan alapuolelta. Lauantain ja sunnuntain välisenä yönä jääkansi saatiin rikottua myös Salon keskustasta, ja joki oli jäistä vapaa kun jääpato sunnuntaina purkautui keskustan läpi. Vedenpinta nousi enimmillään Perttelissä Kaukolankoskella lähes kaksi metriä ja Salon keskustan kohdalla 1,5 metriä. Perniönjoki tulvi koko viikonlopun ajan talojen kellareihin Perniön keskustassa. Maanantaina vedenpinta on kuitenkin kääntynyt laskuun.

Myös Aurajoessa saavutettiin tulvahuippu viikonloppuna. Aurajoen virtaama Halisissa oli suurimmillaan lauantaina noin 110 m3/s, mikä vastaa noin kerran viidessä vuodessa toistuvaa tulvaa. Aurajoen alaosan jäät kasautuivat Myllysillan työmaasillalle lauantai-iltana, missä kaksi kaivinkonetta rikkoi jäälauttoja ja auttoi niitä eteenpäin sillan ali. Sunnuntaina satamamurtaja mursi Martinsillan alapuolisen jääkannen, jonka jälkeen jäät purkautuivat mereen. Aurajoen jäidenlähdöstä selvittiin ilman merkittäviä vahinkoja. Sunnuntain ja maanantain välisenä yönä Maarian altaassa, joka toimii Turun vesilaitoksen varavesialtaana, oli altaan patoon liittyvä vaaratilanne, kun vedenpinta nousi patoaltaassa uusiin ennätyslukemiin. Säännöstelypadon patoluukku avattiin täysin, ja lisäksi patoaukosta poistettiin normaalitilanteissa paikallaan olevia puisia settejä, jonka jälkeen vedenpinta kääntyi laskuun. Vedenpinta Maarian altaassa laskee edelleen eikä tilanteesta arvioida aiheutuvan enää vaaraa.

Sirppujoella Laitilassa ollaan todennäköisesti neljänkymmenen vuoden mittaushistorian ennätyslukemissa, kun virtaama on yli 50 m3/s. Virtaamahavainto ei ole kuitenkaan täysin luotettava jäidenlähdön aiheuttamien mahdollisten virheiden vuoksi. Jäät ovat osittain lähteneet Sirppujoesta viikonlopun aikana ja kasautuneet paikoitellen padoiksi. Kalannin keskustassa on kivisillan kohdalla purettu jääpatoutumia kaivinkoneilla ja paikalla päivystetään edelleen.

Myös Loimijoen vedenpinta ja virtaama on noussut koko viime viikon ja viikonlopun. Joen alaosalla Maurialankoskella vedenkorkeus on noussut viikon aikana 2,5 metriä ja virtaama on maanantain ajan ollut noin 235 m3/s, mikä vastaa noin kerran 10-20 vuodessa toistuvaa tulvaa. Tulvavedet ovat levinneet monissa paikoin pelloille ja teille Loimijoen varrella, lisäksi vesi on tulvinut yksittäisten talojen kellareihin viemäreiden kautta. Loimijoen alaosan jäät ovat lähteneet Huittisten alueelta, mitä on edesauttanut ennen tulvia tehty jäänsahaus. Ylempänä joessa, mm. Loimaalla, jääkansi on vielä paikoillaan, joten jääpatojen riski on vielä olemassa. Viikonlopun aurinkoiset päivät ja jääkannen päällä virtaava vesi ovat kuitenkin heikentäneet jäitä, mikä vähentää vahingollisten jääpatojen muodostumisen riskiä. Loimijoen virtaaman odotetaan kääntyvän laskuun tämän viikon aikana.

Vedenkorkeudet ja virtaamat kasvoivat poikkeuksellisen suuriksi loppuviikosta myös Eurajoella, Pappilankoskella mitattiin sunnuntai-iltana 45 m3/s virtaama, mikä vastaa noin kerran viidessä vuodessa toistuvaa tulvaa. Merkittäviä vahinkoja ei ole aiheutunut ja virtaama on maanantain aikana kääntynyt laskuun.

Virtaamat ovat kääntyneet selvään kasvuun myös Karvianjoen vesistössä, jossa tulva- ja jääpato-ongelmia on odotettavissa viikon loppupuolelta alkaen.

Lisätietoja:

Olli-Matti Verta, puh. 0400 523915

Juha-Pekka Triipponen, puh. 0400 854012

 


Alueellista tietoa