Navigointivalikko
Tiedotearkisto

Tiedotearkisto

Tiedotearkistossa on vanhasta ely-keskus.fi-järjestelmästä siirretyt kaikkien virastojen tiedotteet (1.1.2010-16.4.2013). Näissä arkistotiedotteissa aluevalinta ja tiedotteissa olevat liitetiedostolinkit eivät toimi.

TIEDOTEARKISTO
null Valtakunnallisesti arvokkaasta Jurmon saaresta merkittävä osa yksityiseksi suojelualueeksi

Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY) on hakemuksesta rauhoittanut merkittävän osan Länsi-Turunmaan (Korppoon) Jurmon saarta yksityiseksi luonnonsuojelualueeksi. Rauhoitettu alue sijaitsee Jurmon pääsaarella ja on laajuudeltaan 40,6 hehtaaria. Lisäksi suojeltuun alueeseen sisältyy pääsaaren eteläpuolella sijaitseva Estnäsin kari Grundvikenillä. Alue kuuluu Natura 2000-verkostoon sekä harjujensuojeluohjelmaan. Saaren kärkiosat ovat entuudestaan suojeltuja osana Saaristomeren kansallispuiston aluetta. Nyt tehdyn rauhoituksen jälkeen noin 2/3 saaren kokonaispinta-alasta on suojelun piirissä.

Rauhoitusmääräykset kieltävät rahoitetuilla alueilla mm. tulenteon, telttailun sekä koirien irtipitämisen, vesien perkaamisen ja patoamisen, maa-ainesten ottamisen, eläinten tappamisen, pyydystämisen ja pesien vahingoittamisen, kasvien tai kasvinosien ottamisen tai vahingoittamisen sekä kaiken rakentamisen. Maihinnousu ja liikkuminen Estnäsin karilla on kielletty 1.4. – 30.7. välisenä aikana.

Jurmo on merkittävä ja arvokas luontokohde

Alueelle on keskittynyt poikkeuksellisen runsaasti arvokkaita, erityisesti perinne- ja kulttuurivaikutteisia luontotyyppejä, jotka ovat maassamme harvinaisia. Kalkkipitoinen maaperä antaa oman rikastuttavan leimansa alueen luonnolle ja sen eläin- ja kasvilajistolle. Jurmon alue on myös yksi tunnetuimpia eteläisen rannikkomme muutonaikaisia lintujen levähdysalueita. Saaren pesimälinnusto on monipuolinen ja runsas.

'Nyt rauhoitettu saaren itäpuolinen, pohjoisrantaan rajautuva alue on pääosin nummea ja kanerva – variksenmarja -dyynejä sekä erikokoisista kivistä muodostuneita rantavalleja. Luonnon monimuotoisuutta lisää alueen keskivaiheilla oleva kostea niitty ja tervaleppää kasvava haka.  Sataman tuntumassa olevalla alueella on pienialainen kalkkivaikutteinen kostea niitty. Rauhoitetuilla alueilla esiintyy useita harvinaisia ja uhanalaisia kasvi- ja eläinlajeja.

Jurmon saaren kokonaispituus on viisi kilometriä ja leveys keskimäärin yksi kilometri. Saarella on oma kirkko vuodelta 1846. Vakituisia asukkaita on alle kymmenen. Jurmon saari on Salpausselän harjujakson viimeinen maanpäällinen jatke, lähes puuton moreeninummi. Osa Jurmosta kuuluu kansallispuistoon, mutta suurin osa maa- ja vesialueista on saaren neljän kantatilan omistuksessa. Turun lintutieteellisen yhdistyksen lintuasema on toiminut saarella vuodesta 1962. Lintuaseman päätavoitteina on rengastus, muutonseuranta ja laskenta. Saarelle liikennöi ympäri vuoden yhteysalus, ja kylärannassa on 80 venepaikan vierasvenesatama.

Lisätietoja:

ylitarkastaja Antti Palmunen, p. 0400 520 589
ylitarkastaja Leena Lehtomaa, p. 0400 866 279
Maanomistaja Klas Mattson, Jurmo, p. 0400 424 261


Alueellista tietoa