- Ajankohtaista
- Kuulutukset ja ilmoitukset
- Yleistiedoksiannot maantielle jätettyjen ajoneuvojen siirtämiseksi
- Valtion liikenneväylien suunnittelu - kuulutukset
- Ympäristö ja luonnonvarat -vastuualueen valtakunnalliset ja useampaa aluetta koskevat kuulutukset, yleistiedoksiannot ja päätökset
- Meille töihin
- RSS-palvelu
- Tapahtumat ja koulutukset
- Tarjouspyynnöt ja haut
- Tiedotteet
- Tiedotteet 2021
- Tiedotteet 2020
- Tiedotteet 2019
- Tiedotteet 2018
- Tiedotteet 2017
- Tiedotteet 2016
- Tiedotteet 2015
- Tiedotteet 2014
- Tiedotteet 2013
- Tiedotearkisto
- Tilaa tiedotteita
- Uutiset
- Uutiset 2025
- Uutiset 2024
- Uutiset 2023
- Uutiset 2018
- Uutiset 2022
- Uutiset 2021
- Uutiset 2020
- Uutiset 2019
- Uutiset 2017
- Uutiset 2016
- Uutiset 2015
- Uutiset 2014
- Uutiset 2013
- Uutiskirjeet
- Viestintä
Tiedotearkisto
Tiedotearkistossa on vanhasta ely-keskus.fi-järjestelmästä siirretyt kaikkien virastojen tiedotteet (1.1.2010-16.4.2013). Näissä arkistotiedotteissa aluevalinta ja tiedotteissa olevat liitetiedostolinkit eivät toimi.
Kelirikon ennustetaan olevan tänä keväänä keskivaikeaa tasoa sorateillä. Sen lisäksi päällysteiden kulumisen kannalta Uudenmaalla, Kanta-Hämeessa ja Päijät-Hämeessä talvi on ollut hankala ja nastarenkaat ovat kuluttaneet päällysteitä paljon. Kuluneimmissa kohteissa päällystevaurioiden vuoksi nopeusrajoituksia lasketaan.
Kelirikon vaikeus riippuu ratkaisevasti kevään säistä. Yöpakkaset sekä aurinkoiset ja tuuliset päivät helpottavat kelirikkoa. Sateet ja nopea roudan sulaminen puolestaan vaikeuttavat tilannetta. Kelirikkokausi kestää Uudenmaan, Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen alueella yleensä huhtikuulta toukokuun puoleenväliin.
Keväiseen kelirikkoon on aina syytä varautua, varsinkin sorateillä sekä kevyesti rakennetuilla päällystetyillä teillä. Raskaat kuljetukset on syytä hoitaa kuntoon ennen kelirikkokauden alkua. Myös pinta-kelirikkoa, eli teiden pinnan velliintymistä, on luvassa ennen varsinaista runkokelirikkoa.
Päällysteissä vaurioita talven jäljiltä
Routa on tunkeutunut talven aikana syvälle tien pohjakerroksiin. Tämä on synnyttänyt normaalia enemmän routaheittoja ja halkeamia päällysteisiin. Myös vilkasliikenteisille valtateille on syntynyt monin paikoin routaheittoja, jotka merkitään Epätasainen tie -merkeillä.
Päällystevaurioiden takia valtatielle 4 Heinolassa moottoritien pohjoisosassa jätetään talvinopeusrajoitus 100 km/h voimaan kunnes päällyste saadaan korjattua. Urautunut päällyste korjataan heti päällystyskauden alussa, jonka jälkeen nopeusrajoitus voidaan nostaa 120 km/h.
Talven aikana Tuusulassa Hämeentiellä eli kantatiellä 45 tien reunaan muodostui jäätä ja nopeusrajoitus laskettiin 60 km/h. Yöpakkasten loputtua nopeusrajoitusta voidaan nostaa. Tien reunakuluma korjataan kesällä.
Liikennettä rajoitetaan kelirikkoisilla teillä
Kelirikon aikanakin tiet yritetään pitää sellaisessa kunnossa, että jokaiseen talouteen voi kulkea vähintään henkilöautolla. Rajoittamalla raskasta liikennettä estetään teiden rakenteiden laajempi vaurioituminen ja turvataan elintärkeiksi katsottavat kuljetukset. Sellaisia ovat esimerkiksi linja-autoliikenne, sekä maidon, teuraseläinten ja elintarvikkeiden kuljetukset. Sen sijaan puutavara- ja rakennustarvikkeiden kuljetuksia ei katsota elintärkeiksi.
Kun tien vaurioituminen on odotettavissa, liikennettä ryhdytään rajoittamaan. Tielle asetetaan suurinta sallittua ajoneuvon painoa osoittavat merkit. Yleisimmin käytetty painorajoitus on 12 tonnia.
Painorajoitetuille teille voidaan myöntää tilapäisiä maksullisia kuljetuslupia. Lupien käsittelyssä otetaan huomioon kuljetuksen tarpeellisuus, kuljetuksen paino ja tien kunto. Lisätietoja saa liikenteen asiakaspalvelusta, p. 0206 90 300.
Uudenmaan ELY-keskus hoitaa liikenneasiat Uudenmaan, Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen maakuntien alueella.
Ilmoita vaarallisista vaurioista
Kelirikon aiheuttamia vaurioita saattaa syntyä päivittäin. Liikenneturvallisuutta vaarantava reikä tai muu vaurio voi syntyä hyvinkin nopeasti, jolloin on tärkeä varoittaa muuta liikennettä. Liikenneturvallisuutta vaarantavista tai liikennettä selvästi haittaavista vaurioista voi ilmoittaa Tienkäyttäjän linjalle, p. 0200 2100 (pvm) ympäri vuorokauden.
Lisätietoja:
- Kunnossapitopäällikkö Pekka Rajala 0295 021 333,
Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
- Julkaisupäivä
- 21.3.2013
- Luokitukset