Navigointivalikko
Tiedotearkisto

Tiedotearkisto

Tiedotearkistossa on vanhasta ely-keskus.fi-järjestelmästä siirretyt kaikkien virastojen tiedotteet (1.1.2010-16.4.2013). Näissä arkistotiedotteissa aluevalinta ja tiedotteissa olevat liitetiedostolinkit eivät toimi.

TIEDOTEARKISTO
null Kevään 2011 velvoiteistutukset ovat alkaneet
Pohjois-Karjalan kalataloudellisten velvoitteiden hoitoon liittyvät kalojen velvoiteistutukset alkoivat jälleen heti vapun jälkeen.

ELY-keskus huolehtii vesi- ja ympäristölupaviranomaisten määräämien kalatalousvelvoitteiden valvonnasta ja toimeenpanosta maakunnassa. ELY-keskus käyttää kalatalousmaksuja vuosittain mm. kalanistutuksiin eri vesistöissä. Kevään aikana ELY-keskus myös valvoo toimenpide- eli ns. istutusvelvoitteiden toteutumista.

Kevätkauden istutuslajeina ovat eri-ikäiset järvilohet ja -taimenet sekä kirjolohi. Syyskaudella istutetaan myös kesänvanhoja planktonsiikoja ja kuhia. Velvoiteistutusten arvo tänä vuonna tulee olemaan arviolta yli 200.000 euroa. Viikolla 18 istutetaan Pielisjoen Kuurnaan voimalaitoksen alapuolelle kaksivuotiaita järvilohia ja -taimenia. Pielisjoen istutusten tarkoituksena on elvyttää järvilohen ja järvitaimenen kantoja ja myös turvata niiden kalastusmahdollisuuksia koko Saimaan alueella. Samaan paikkaan istutetaan myöhemmin valtion kustantamana järvilohen vaelluspoikasia RKTL:n toimesta.

Tänä vuonna istukkaissa on aikaisempaa enemmän merkittyjä kaloja. Rasvaevän poistoleikkauksella halutaan eriyttää kalastettava ja säilytettävä järvilohi- ja -taimenkanta. Leikkaus ei aiheuta haittaa kaloille. Eväleikattujen, kalastusta varten istutettujen kalojen istuttaminen on alkanut Pielisjoen ja Oriveden alueella jo vuonna 2010. Näissä kohteissa eväleikattuja kaloja on noin puolet velvoitteena istutettavien kalojen määrästä.  

Kalastajien toivotaan vapauttavan ne kalat, joiden rasvaevää ei ole leikattu. Lähivuosina tulee harkintaan rasvaevällisten kalojen kalastamisen kieltäminen. Eväleikkausmenetelmä on vaihtoehto tiukemmille rajoituksille. Järvilohen ja järvitaimenen kalastuskuolevuutta on saatava alennettua tavalla tai toisella. Eväleikkausmenetelmällä pyritään parantamaan emokalasaaliin määrää mutta jos toivottuja tuloksia ei saada aikaan, kalastusta on rajoitettava entistä enemmän. Saimaan lupamyyntipisteissä on jaettu vuodesta 2010 lähtien tarraa, jonka kalastaja voi kiinnittää esim. veneeseen. Tarrassa on esitetty ohjeet järvilohen ja järvitaimenen tunnistamisesta, alamittatiedot sekä muistutus rasvaevällisten kalojen vapauttamisesta.

Pielisjoen Kuurnaan istutetaan myös ns. tikkumerkittyjä järvilohia ja -taimenia. Merkintätutkimuksen toteuttaa RKTL Joensuun riistan- ja kalantutkimus. Merkinnän avulla pyritään saamaan perustietoa mm. istutusten onnistumisesta, järvilohen ja -taimenen menestymisestä sekä saaliista. Kalamerkkien palauttaminen on erittäin tärkeää.

Kalastajien tulee kaikin keinoin välttää alamittaisten kalojen joutumista saaliiksi. Pielisjoella, Pyhäselällä ja Orivedellä järvilohen alamitta on 60 cm ja järvitaimenen 50 cm. Myös muilta Saimaan kalastusalueilta odotetaan ratkaisuja yhtenäisen alamitan saamiseksi koko järvilohen vaellusalueelle mahdollisimman pian. Jo muutosvaiheen aikana kalastajien toivotaan vapaehtoisesti noudattavan muuttuneita alamittoja sekä lisäksi koosta riippumatta kaikkien rasvaevällisten taimenten ja lohien vapauttamista takaisin vesistöön.

Kevään velvoiteistutukset jatkuvat kesäkuun alkupuolelle asti, mm. viikolla 19 istutuksia toteutetaan Jänisjoen sekä Koitereen alueilla, ja viikolla 20 Lieksanjoen–Pielisen alueella.

Lisätietoja:    

Veli-Matti Kaijomaa, puh. 044 246 4580

Heli Peura, puh. 044 246 4583

tai [email protected]

 


Alueellista tietoa