- Ajankohtaista
- Kuulutukset ja ilmoitukset
- Yleistiedoksiannot maantielle jätettyjen ajoneuvojen siirtämiseksi
- Valtion liikenneväylien suunnittelu - kuulutukset
- Ympäristö ja luonnonvarat -vastuualueen valtakunnalliset ja useampaa aluetta koskevat kuulutukset, yleistiedoksiannot ja päätökset
- Meille töihin
- RSS-palvelu
- Tapahtumat ja koulutukset
- Tarjouspyynnöt ja haut
- Tiedotteet
- Tiedotteet 2021
- Tiedotteet 2020
- Tiedotteet 2019
- Tiedotteet 2018
- Tiedotteet 2017
- Tiedotteet 2016
- Tiedotteet 2015
- Tiedotteet 2014
- Tiedotteet 2013
- Tiedotearkisto
- Tilaa tiedotteita
- Uutiset
- Uutiset 2025
- Uutiset 2024
- Uutiset 2023
- Uutiset 2018
- Uutiset 2022
- Uutiset 2021
- Uutiset 2020
- Uutiset 2019
- Uutiset 2017
- Uutiset 2016
- Uutiset 2015
- Uutiset 2014
- Uutiset 2013
- Uutiskirjeet
- Viestintä
Tiedotearkisto
Tiedotearkistossa on vanhasta ely-keskus.fi-järjestelmästä siirretyt kaikkien virastojen tiedotteet (1.1.2010-16.4.2013). Näissä arkistotiedotteissa aluevalinta ja tiedotteissa olevat liitetiedostolinkit eivät toimi.
Kaakkois-Suomen ELY-keskus 3.4.2013 on antanut yhteysviranomaisen lausunnon Ilmatar Hamina Oy:n Mäyränmäen tuulivoimahanketta (Kotka, Hamina) koskevasta ympäristövaikutusten arviointiohjelmasta.
Ympäristövaikutusten arviointiohjelma
Ympäristövaikutusten arviointiohjelma on hankkeesta vastaavan laatima suunnitelma tarvittavista selvityksistä sekä arviointimenettelyn järjestämisestä.
Arviointiohjelman ja yhteysviranomaisen lausunnon perusteella hankkeesta vastaava laatii hanketta koskevan ympäristövaikutusten arviointiselostuksen, jossa esitetään mm. hankkeen toteuttamisvaihtoehdot ja niiden keskeiset ympäristövaikutukset sekä haitallisten vaikutusten mahdolliset lieventämiskeinot. Arviointiselostuksen valmistuttua se tulee vastaavaan julkiseen käsittelyyn kuin arviointiohjelma.
Kuulemisaikana saatu palaute arviointiohjelmasta
Kaakkois-Suomen ELY-keskukselle toimitettiin arviointiohjelmasta yhteensä 39 lausuntoa ja mielipidettä. Näistä 17 kpl oli yksityishenkilöiden ja yhteisöjen kannanottoja. Lausunnoissa päähuomio on kiinnitetty ihmisten elinoloihin ja viihtyvyyteen, asumiseen ja asuinoloihin liittyviin seikkoihin sekä vaihtoehtotarkasteluun. Keskeiseen asemaan nousi erityisesti mittasuhteiltaan suuren tuulivoimahankkeen melu-, välke- ja maisemavaikutukset sekä linnustoon liittyvät selvitystarpeet.
Vaihtoehtotarkastelu
Tuulivoimahankkeesta laaditun YVA -ohjelman mukaan vaikutusten arviointiin on esitetty tarkasteltavaksi enintään 40 tuulivoimalan hankekokonaisuus (VE 1) ja vertailuvaihtoehdoksi hankkeen toteuttamatta jättäminen eli ns. 0-vaihtoehto.
Yhteysviranomainen katsoo, ottaen huomioon arviointiohjelmasta saadun palautteen samoin kuin hankealueen ympäristön asutuksen, että arviointiohjelmaa tulee täydentää ottamalla vaihtoehtotarkasteluun mukaan VE 1:n lisäksi vaihtoehto, joka on kokoluokaltaan esitettyä maksimivaihtoehtoa pienempi. Vaihtoehto tulisi muodostaa esimerkiksi niin, että jätetään 10 - 20 lähimpänä asutusta olevaa tuulivoimalaa pois. Looginen peruste lisävaihtoehdolle on myös esim. Kymenlaakson energiamaakuntakaavassa osoitetun tuulivoima-alueen rajauksen sisälle sijoittuva hankevaihtoehto.
Melu ja välke
Melu on keskeisimpiä elinympäristön laatua heikentäviä tekijöitä. Tuulivoimaloiden melu poikkeaa mm. teollisuus- ja liikennemelusta, minkä vuoksi se koetaan häiritsevämmäksi. Valtioneuvoston päätös melutason ohjearvoista (VNp 993/1992) ei suoraan sovellu tuulivoimalamelun häiritsevyyden arviointiin. Viimeaikaisissa tutkimuksissa on noussut erityisesti esiin tuulivoimaloille tyypillisen äänen jaksollisuuden (amplitudimodulaatio) ja matalataajuisen äänen erityinen häiritsevyys. Nimellisteholtaan suuret tuulivoimalat (esim. 3-10 MW) tuottavat pienitaajuista ääntä ja äänilähde sijaitsee korkealla (napakorkeudet yli 100 m), jonka vuoksi ääni etenee pitkiäkin etäisyyksiä vaimentumatta. Rakennusten ääneneristävyys on huono pienillä taajuuksilla, minkä vuoksi ääni voi edetä myös sisätiloihin. Muun muassa näiden syiden vuoksi tuulivoimaloita ohjeistetaan erikseen valtioneuvoston periaatepäätöstä tiukemmin ohjearvoin melun haittavaikutusten minimoimiseksi.
Melutarkastelussa ja mallilaskelmissa tulee ottaa huomioon tuulivoimalle sovellettavat ympäristöministeriön oppaan mukaiset päivä- ja yöaikaiset ulkomelutason suunnitteluohjearvot (Tuulivoimarakentamisen suunnittelu, ympäristöministeriö 2012) sekä sosiaali- ja terveysministeriön terveysperusteisesti antamat asuntojen sisämelun ohjearvot. Mallinnuksessa tulee huomioida ympäristöministeriön suunnitteluohjeiden mukainen, äänen jaksollisuuden edellyttämä + 5 dB lisäys laskennalliseen tulokseen.
Melun ohella varjo- eli välkevaikutus on keskeinen asumisviihtyvyyteen vaikuttava tekijä. Suurten voimaloiden välkevaikutukset voivat ulottua laajalle, joten tarkastelualueen tulee olla melutarkastelun tapaan riittävän laaja häiriöiden tunnistamiseksi. Suomessa ei ole ohje- tai raja-arvoja tuulivoimalan välkkeelle. Välkevaikutuksen merkittävyyttä on kuvattava vertaamalla mallilla saatuja tuloksia esim. Ruotsissa käytettäviin varjovälkkeen ohjearvoihin.
Vaikutukset linnustoon
Kymenlaakson rannikko on merkittävä alue vesilintujen muuton kannalta sekä keväällä että syksyllä. Se on myös suurten, kaartelevien petolintujen syysmuuton merkittävimpiä keskittymiä Suomessa.
Tuulivoimahankkeen mittasuhteet huomioon ottaen alueelta tulee tehdä perusteellinen lintujen törmäysriskiarviointi kiinnittäen muun ohella huomiota erityisesti päiväpetolintuihin, joiden törmäysriski on potentiaalinen. Arvioinnin tulee perustua jo olemassa oleviin selvityksiin sekä niitä täydentäviin Mäyränmäen hankealueelle kohdistettaviin riittäviin selvityksiin. Arviointiohjelmassa esitetyn petolintujen kevätmuuton seurannan lisäksi alueelta tulee tehdä vastaavalla tavalla petolintujen syysmuuton seuranta.
Yhteenveto ja YVA –menettelyn jatko
Kokonaisuutena ottaen laadittu arviointiohjelma on hyvin suunniteltu.
Arviointiohjelma yhdessä yhteysviranomaisen siihen edellyttämien tarkennusten kanssa antaa hyvät lähtökohdat hankkeen ympäristövaikutusten arvioinnille ja tuottaa sitä kautta riittävästi tietoa hankealueen tuulivoimayleiskaavoitusta ja päätöksentekoa varten.
ELY-keskuksen lausunto on kokonaisuudessaan nähtävissä:
Lisätietoja: Ylitarkastaja Jukka Timperi, puh. 029 5029 293
- Julkaisupäivä
- 4.4.2013
- Luokitukset