- Ajankohtaista
- Kuulutukset ja ilmoitukset
- Yleistiedoksiannot maantielle jätettyjen ajoneuvojen siirtämiseksi
- Valtion liikenneväylien suunnittelu - kuulutukset
- Ympäristö ja luonnonvarat -vastuualueen valtakunnalliset ja useampaa aluetta koskevat kuulutukset, yleistiedoksiannot ja päätökset
- Meille töihin
- RSS-palvelu
- Tapahtumat ja koulutukset
- Tarjouspyynnöt ja haut
- Tiedotteet
- Tiedotteet 2021
- Tiedotteet 2020
- Tiedotteet 2019
- Tiedotteet 2018
- Tiedotteet 2017
- Tiedotteet 2016
- Tiedotteet 2015
- Tiedotteet 2014
- Tiedotteet 2013
- Tiedotearkisto
- Tilaa tiedotteita
- Uutiset
- Uutiset 2025
- Uutiset 2024
- Uutiset 2023
- Uutiset 2018
- Uutiset 2022
- Uutiset 2021
- Uutiset 2020
- Uutiset 2019
- Uutiset 2017
- Uutiset 2016
- Uutiset 2015
- Uutiset 2014
- Uutiset 2013
- Uutiskirjeet
- Viestintä
Tiedotearkisto
Tiedotearkistossa on vanhasta ely-keskus.fi-järjestelmästä siirretyt kaikkien virastojen tiedotteet (1.1.2010-16.4.2013). Näissä arkistotiedotteissa aluevalinta ja tiedotteissa olevat liitetiedostolinkit eivät toimi.
Maisemanhoidosta työtä Lappiin -hankkeessa testattiin viiden kunnan alueella maisemanhoitotöiden ketjuttamista. Tavoitteena oli saada vanhat kylälaitumet ja hoidon ulkopuolelle jääneet pensoittuneet rantaniityt hyötykäyttöön yhdistämällä eri toimijoiden osaaminen. Hoitotyöt muodostuvat monesta vaiheesta. Useimmiten kohde vaatii alkuraivauksen, laidunaidan pystytyksen, eläinten kuljetuksen ja päivittäisen valvonnan. Lisäksi rahoituksen hakeminen vaatii erityisosaamista. Töitä riittää monelle toimijalle ja verkostoja luomalla työläänkin kohteen kunnostus onnistuu.
Neljä vuotta kestäneessä hankkeessa luotiin yhteistyökäytäntöjä alan yrittäjien, oppilaitosten, maanomistajien, yhdistysten ja viljelijöiden välille. Myös matkailuyrittäjiä oli mukana eläinten kuljetus- ja valvontatehtävissä. Kokemukset alueellisesta yhteistyöstä ovat myönteisiä ja hoitajat kymmenissä kohteissa jatkavat työtään tulevana kesänä. Perinnemaisemien hoito koetaan tärkeänä kylämaiseman avoimuuden säilyttämiseksi.
Hankkeessa saatettiin hoidon piiriin vuosina 2009–2012 yhteensä noin 100 hehtaaria uhanalaisia perinnebiotooppeja. Uhanalaisen lajiston todettiin hyötyvän hoidosta jo muutaman vuoden jälkeen. Lisäksi hankkeessa laadittiin muita laidunsopimuksia 170 hehtaarin alalle. Maisemanhoito niittyjä laiduntamalla todettiin kustannustehokkaammaksi kuin vuosittainen niittotyö.
Maisemanhoidosta hyötyvät kaikki
Hankkeessa tuotettiin opetusmateriaalia perinnemaisemien hoidosta ja hoitotyöhön saatavasta rahoituksesta. Hoidon rahoitus saadaan pääosin maatalouden ympäristötuen erityistuista, joita voi saada kedon, niityn, hakamaan tai metsälaitumen kunnostukseen. Lisäksi viljelijät ja rekisteröityneet yhdistykset voivat hakea viisivuotista hoitotukea laitumien vuosittaiseen hoitoon.
Noin puolet hankkeessa kunnostetuista laidunkohteista hoituu keskinäisellä yhteistyöllä ilman rahallista tukea. Viljelijä saa laitumelta rehun ja kyläläiset hoidetun maiseman. Laiduneläimet tuovat elämää kylään ja ovat vetovoimaisia matkailijoiden pysäyttäjiä. Maisemanhoitajiksi sopivat niin naudat, hevoset kuin lampaatkin. Lampaiden todettiin sopivan erityisen hyvin kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden pihapiirien ja päiväkotien yhteyteen, missä laidun on osa päivittäistä elämää. Hevoset tarvitsevat kesälomansa, johon rauhalliset saarilaitumet sopivat erityisen hyvin.
Maisemanhoitoon liittyviä kokemuksia voi tiedustella suoraan toimijoilta, joiden yhteystiedot löytyvät hankkeen www-sivuilta.
Hanketta on rahoittanut Euroopan aluekehitysrahasto ja hankkeeseen osallistuneet pilottikunnat; Rovaniemi, Kemijärvi, Tervola, Salla ja Pelkosenniemi.
Opetusmateriaali ja lisätietoa yhteistyömalleista:
Hankkeen www-sivut (ymparisto.fi)
Lisätietoja:
Projektipäällikkö Marjut Kokko, puh. 0295 037 380
[email protected]
Kuva:
Riukuaita sopii maisemallisesti arvokkaisiin kohteisiin. Kairalan kyläyhdistyksessä Juhani Jaakkola siirtää perinnetietoa uudelle sukupolvelle. (jpeg, 1661 kt, kuva: Heli Pääkkö)
- Julkaisupäivä
- 2.4.2013
- Luokitukset