Navigointivalikko
Tiedotearkisto

Tiedotearkisto

Tiedotearkistossa on vanhasta ely-keskus.fi-järjestelmästä siirretyt kaikkien virastojen tiedotteet (1.1.2010-16.4.2013). Näissä arkistotiedotteissa aluevalinta ja tiedotteissa olevat liitetiedostolinkit eivät toimi.

TIEDOTEARKISTO
null Etelä-Pohjanmaan suoselvitys –hankkeessa selvitetään Etelä-Pohjanmaan soiden tilaa ja käyttöedellytyksiä


Huoli suoluonnon monimuotoisuuden ja virkistyskäyttömahdollisuuksien säilymisestä sekä taloudellisen hyödyntämisen tarve saivat aikaan sen, että ehdotus kansalliseksi suo- ja turvemaiden strategiaksi valmistui helmikuussa 2011. Strategian tarkoituksena on löytää ratkaisuja soiden taloudellisen käytön ohjaamiseen siten, että suoluonnon monimuotoisuuden turvaaminen huomioidaan ja että taloudellisesti hyödynnettävissä olevia soita riittää tulevaisuudessakin. Strategiassa eräänä soiden eri maankäyttömuotojen yhteensovittamisen edistämiskeinona mainitaan maakuntakaavoitus. Etelä-Pohjanmaan suoselvitys –hankkeessa kerätään tietoja alueen soiden tilasta ja käyttöedellytyksistä tulevaa Etelä-Pohjanmaan soita koskevaa vaihemaakuntakaavaa varten. Soiden luonnontilaa sekä monimuotoisuus- ja virkistyskäyttöarvoja tarkastellaan ilmakuvien ja maastoselvitysten avulla. Yhteistyössä Geologian tutkimuskeskuksen kanssa selvitetään alueen soiden käyttöedellytyksiä ja soveltuvuutta mm. energiaturvetuotantoon kansallisen suo- ja turvemaiden strategian linjausten mukaisesti.

Etelä-Pohjanmaan suoselvitys –hanketta rahoittavat Euroopan aluekehitysrahasto (EAKR) ja Etelä-Pohjanmaan liitto. Hanketta hallinnoi Etelä-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus. Hankkeen budjetti on 142470 €, mistä Euroopan aluekehitysrahasto rahoittaa 65 % ja Etelä- Pohjanmaan liitto 35 %.

Etelä-Pohjanmaan soiden käyttöhistoria on pitkä ja monipuolinen. Soita on raivattu pelloiksi 1500-luvulta lähtien. Metsätaloutta varten ojitettiin 1960- ja 1970-luvuilla 85 % nykyisestä suoalasta. Turvetuotannossa on 5 % maakunnan suopinta-alasta. Näiden muutosten seurauksena ennen sotia vallinneesta suoalasta on säilynyt ojittamattomana 10 %. Suojelualueita on alueen suoalasta 5 %.

Soiden suurten muutosten - erityisesti elinympäristöjen tuhoutumisen ja soiden pirstoutumisen -seurauksena suoluonto on uhanalaistunut voimakkaasti. Soiden luontotyypeistä 96 % on arvioitu Etelä-Suomessa silmälläpidettäviksi tai uhanalaisiksi ja moni suolaji, kuten riekko, on mainittu uudessa uhanalaisuusarviossa (2010). Soiden eliölajit ovat usein elinympäristönsä suhteen vaativia ja elävät ainoastaan soilla, joiden vesitalous on säilynyt luonnontilaisena tai kokenut ainoastaan pienen häiriön. Suon kuivaaminen ojittamalla muuttaa suon luontaisen vesitalouden toiminnan vaikuttaen koko suoekosysteemin toimintaan.

Etelä-Pohjanmaan maakunnassa soita hyödynnetään taloudellisesti mm. turvetuotannossa. 1970- ja 1980-luvuilla käyttöön otetuilla turvetuotantoalueilla tuotanto on päättymässä ja alueet siirtyvät seuraavaan maankäyttöön, kuten pelloiksi ja metsämaaksi. Tuotannosta poistuvia alueita korvaamaan tarvitaan uusia alueita. Etelä-Pohjanmaalla turvetta käytetään polttoaineena useissa voimalaitoksissa ja kunnallisissa lämpölaitoksissa yhdessä puupolttoaineen kanssa. Turvetta käytetään merkittäviä määriä myös kuivikkeena ja erilaisina ympäristö- ja kasvuturvetuotteina. Osa maakunnan alueella tuotetusta turpeesta käytetään lähimaakunnissa.

Etelä-Pohjanmaan suoselvitys –hankkeessa kansallista soiden ja turvemaiden strategiaa toteutetaan käytännössä pyrkimällä edistämään soihin liittyvien eri arvojen entistä parempaa huomioimista eri maankäyttömuotojen kestävässä yhteensovittamisessa.

Lisätietoja:

  • Projektipäällikkö Olli Autio, puh. 040 7099679

Tiedote tulostettavassa muodossa (95,7 kB)

 


Alueellista tietoa