- Ympäristö
- Alueiden käytön ja rakentamisen ohjaus
- Kulttuuriympäristön hoito
- Luonnonsuojelu
- Korvauksen hakeminen rauhoitettujen lajien aiheuttamista vahingoista ja vahinkojen ennalta ehkäisemisestä
- Kunta- ja Järjestö-Helmi
- Luonnonsuojelulain tuki perinnebiotooppien kunnostukseen ja hoitoon
- Vesivarojen käyttö ja hoito
- Avustus Vesiosaamisen kasvu ja kansainvälistyminen -ohjelman hankkeille
- Avustukset vesistö-, vesitalous- ja kalataloushankkeisiin
- Maa- ja metsätalouden vesienhallinnan edistämisen avustushaku
- Ympäristönsuojelu
- Ympäristövaikutusten arviointi
- Pilaantunut maaperä tai pohjavesi
- Muut ympäristönsuojelulain mukaiset päätökset
- Ympäristövahingoista ilmoittaminen
- Kaivannaistoiminnan ympäristöturvallisuus
- Ympäristön tilan seuranta
- Ympäristötietoisuus ja -kasvatus
- Ympäristövastuualueen rahoitus ja avustukset
- Ympäristöasioiden asiakaspalvelu
Pilaantunut maaperä tai pohjavesi
Maaperään ja pohjaveteen voi päästä ihmisen toiminnassa haitallisia aineita, jotka voivat vaarantaa tai haitata ympäristöä tai ihmisen terveyttä. Teollinen toiminta on yksi yleisimmistä pilaantuneisuuden aiheuttajista. Pohjaveden pilaantuminen on erityisen ongelmallista vedenhankintaan soveltuvalla pohjavesialueella. Tavoitteenamme on, että pilaantunut maaperä tai pohjavesi ei aiheuta riskiä ympäristölle tai ihmisten terveydelle. Pohjavesialueilla tärkeää on myös vedenhankinnan turvaaminen.
ELY-keskuksissa me ennakoimme ja ehkäisemme riskejä kartoittamalla, missä pilaantuneita maa-alueita on, ja tallennamme tiedot niistä maaperän tilan tietojärjestelmään. Käsittelemme puhdistamista koskevat ilmoitukset ja annamme ohjeita siitä, kuinka pilaantuneen maa-alueen puhdistaminen tulee toteuttaa. Tietyissä tapauksissa voimme myöntää avustusta pilaantuneen maa-alueen selvittämiseen ja puhdistamiseen.
Ilmoita maaperän tai pohjaveden puhdistamisesta
Ilmoita meille pilaantuneen maaperän tai pohjaveden puhdistamisesta, ellei puhdistaminen edellytä ympäristölupaa. Kuka tahansa voi tehdä ilmoituksen puhdistamisesta, mutta useimmiten sen tekee maanomistaja, konsultti tai urakoitsija. Ilmoitus on tehtävä myös puhdistamisen yhteydessä kaivetun maa-aineksen hyödyntämisestä kaivualueella tai käsittelystä muualla. Tee ilmoitus 45 päivää ennen työn aloittamista.
Teemme pilaantuneen alueen puhdistamisesta päätöksen, jossa annamme määräyksiä siitä, kuinka puhdistaminen tulee toteuttaa. Helsingissä ja Turussa ilmoitus tehdään kaupungille, ja kaupunki tekee päätöksen puhdistamisesta.
Lue lisää
- Ilmoitus pilaantuneen maaperän ja pohjaveden puhdistamisesta (ymparisto.fi)
- Pilaantuneiden maa-ja pohjavesialueiden kunnostuspäätökset (ymparisto.fi)
- Pilaantuneet maa-alueet (ymparisto.fi)
Ilmoita pilaantuneen alueen puhdistamisesta
Hae avustusta pilaantuneisuuden selvittämiseen ja pilaantuneen alueen puhdistamiseen
Myönnämme valtionavustuksia maaperän, pohjaveden tai sedimenttien pilaantumisesta aiheutuvan terveys- tai ympäristövaaran tai haitan selvittämiseen ja pilaantuneen alueen puhdistamiseen.
Avustusta voivat hakea kunnat, yritykset ja muut yhteisöt sekä luonnolliset henkilöt ja esimerkiksi kuolin- ja konkurssipesät. Avustuksen myöntämisen edellytyksenä on, että
- pilaantumisen aiheuttajaa ei saada selville tai aiheuttajaa ei tavoiteta, taikka pilaantumisen aiheuttaja ei kykene vastaamaan toimen kustannuksista; ja
- alueen pilaantuneisuuden selvittäminen tai puhdistaminen on muulle kuin aiheuttajalle kohtuutonta.
Hae avustusta
Avustus alueen pilaantuneisuuden selvittämiseen ja pilaantuneen alueen puhdistamiseen
Maaperä kuntoon –ohjelmassa otetaan pilaantumisen riskit kestävästi hallintaan
Maaperä kuntoon –ohjelmassa tavoitteenamme on tunnistaa valtakunnallisesti merkittävät isännättömät pilaantuneet alueet ja saada niiden riskit kestävästi hallintaan. Edistämme ympäristön ja terveyden kannalta kiireellisten kohteiden selvittämistä ja puhdistamista myöntämällä valtionavustusta ja järjestämällä hankkeita.
Ohjelman avulla toteutamme osaltamme valtakunnallista pilaantuneiden maa-alueiden riskienhallintastrategiaa (PIMA-strategiaa). Pirkanmaan ELY-keskus vastaa isännättömien kohteiden selvittämisestä ja puhdistamisesta riskiperusteisesti.
Kaikissa ELY-keskuksissa edistämme isännällisten kohteiden selvittämistä ja puhdistamista neuvotteluin ja tarvittaessa pakkokeinoin osana valtakunnallista pilaantuneiden maa-alueiden tutkimus- ja kunnostusohjelmaa.
Maaperä kuntoon –sivustolla tarjoamme ajankohtaista tietoa pilaantuneisuuden selvittämisestä, pilaantuneiden alueiden puhdistamisesta sekä valtion tuesta kyseisille hankkeille.
Lue lisää
Alueellista tietoa
Pilaantuneiden maiden kunnostuspäätökset - Pohjois-Karjala
Pilaantuneen maa-alueen puhdistamista koskevan ilmoituksen johdosta tehdään Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen ympäristö ja luonnonvarat -vastuualueella asiaa koskeva päätös.
Ilmoitukseen tulee liittää pilaantuneen alueen kunnostuksen yleissuunnitelma. Ympäristönsuojelulain 78§:n mukaan pilaantuneen maa-alueen puhdistamiseen voidaan tietyillä laissa mainituilla ehdoilla ryhtyä tekemällä siitä ilmoitus elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselle. ELY-keskus tekee ilmoituksen johdosta päätöksen, jossa voidaan antaa määräyksiä toiminnan järjestämisestä ja valvonnasta.
Maaperän pilaantuneisuuden ja puhdistustarpeen arviointia koskevassa valtioneuvoston asetuksessa (214/2007) annetaan ohjearvot 52 maaperän haitalliselle aineelle ja aineryhmän pitoisuudelle. Maaperän pilaantuneisuutta voidaan arvioida arviointimenettelyllä, joka sisältää riskien arvioinnin. Enemmän tietoa aiheesta ympäristö.fi-sivuilla.
- Muokkauspäivä
- 12.10.2020
Ota yhteyttä
- Ympäristöasioiden asiakaspalvelu
- puhelin 0295 020 900
ma–pe klo 9–16 (pvm/mpm) - sähköposti [email protected]
Päivitetty: 21.11.2023