- Asiointi ja yhteystiedot
- Palvelut kohderyhmittäin
- Palvelut aiheittain
- Yritysten palvelut
- Maaseutuelinkeinojen palvelut
- Liikenteen palvelut
- Työn ja maahanmuuton palvelut
- Ympäristön palvelut
- Kalatalouden palvelut
- Rahoitukset, avustukset ja korvaukset
- Luvat, ilmoitukset ja lausunnot
- Neuvonta ja tietopalvelut
- Palveluiden asiasanahaku
- Käsittelyajat
- Valvonta
- Hinnasto
Henkilöasiakkaan palvelut
Tälle sivulle on koottu henkilöasiakkaalle suunnatut palvelut, joita ovat
Avustus vesienhoidon ja merenhoidon sekä vesistötoimenpiteiden toteutukseen
Avustusten hakuaika on päättynyt 2.12.2024.
Avustusta voidaan myöntää yleishyödyllisiin hankkeisiin, joilla muun muassa edistetään vesistöjen hyvää tilaa, turvataan vesiluonnon monimuotoisuutta tai vähennetään tulvariskejä.
Avustuksen saaja vastaa hankkeen toteutuksesta, avustuksen käytöstä, toteutuksen jälkeisistä velvoitteista ja huolehtii hankkeella saatavan hyödyn säilymisestä. Avustusperusteet on kuvattu tarkemmin valtioneuvoston asetuksessa vesistön ja vesiympäristön käyttöä ja tilaa parantavien hankkeiden avustamisesta.
Avustus on harkinnanvarainen ja rahoituksen määrä ja kohteet määritellään vuosittain. Hankkeesta on hyvä neuvotella ELY-keskuksen kanssa etukäteen ennen hakemista.
Avustus vesien- ja merenhoidon toimenpiteisiin
Avustus on tarkoitettu vesienhoidon toteutusta sekä vesien hyvän tilan saavuttamista ja ylläpitämistä palveleviin hankkeisiin. Ensisijaisia ovat vesienhoitosuunnitelmien mukaiset vesien tilaa parantavat hankkeet vesistöissä ja etenkin valuma-alueilla. Avustusta voidaan myöntää hankkeeseen, jonka kohdevesistö on hyvää huonommassa tilassa tai tilan säilymiseen kohdistuu riski.
Hankkeeseen voi kuulua sekä ulkoista kuormitusta vähentäviä valuma-alueen vesiensuojeluratkaisuja että vesistöissä tehtäviä kunnostustoimia. Tavoitteiden toteuttamiseksi tuetaan myös kuntien, yritysten, yhdistysten ja muiden paikallisten yhteisöjen muodostamien verkostojen toimintaa ja kehittämistä. Hankkeilta toivotaan valuma-aluelähtöistä yhteistyötä ja toisiaan tukevien hankkeiden järjestelmällistä toteuttamista.
Avustus vesitalouden ja vesiluonnonvarojen kestävän käytön hankkeille
Avustusta voidaan myöntää tulvariskien hallintasuunnitelmien mukaisiin toimenpiteisiin, muiden vesitaloudellisten riskien ja haittojen vähentämiseen sekä vesienhallintaan. Avustus soveltuu myös vesiluonnonvarojen kestävää ja monipuolista käyttöä sekä hyvää tilaa edistäviin kehittämis- ja investointihankkeisiin. Avustusta voi saada myös yhteisiin ojitusinvestointeihin osallistumista varten hakija, joka ei voi saada maatalouden rakennetukea.
Vesiluonnonvarojen kestävää käyttöä edistävinä hankkeina tukea myönnetään vesitaloussektorin kokeilu-, investointi- ja vientitoimintaa sekä innovatiivisia julkisia hankintoja ja niihin liittyviä toimintamalleja edistäville hankkeille.
Toimi näin
Hae avustusta ensisijaisesti aluehallinnon sähköisessä asiointipalvelussa. Palveluun kirjautuminen edellyttää vahvaa tunnistautumista pankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai varmennekortilla.
Jos verkkoasioinnin käyttö ei ole mahdollista, käytä tulostettavaa hakemuslomaketta. Lähetä lomake alueesi ELY-keskuksen kirjaamoon yleisen asiointilomakkeen liitteenä sähköpostilla tai postitse.
Liitä hakemukseen tarkempi hankesuunnitelma, joka sisältää kustannusarvion, rahoitussuunnitelman, toteuttamisaikataulun ja kartan kohdealueelta. Hakemukseen on liitettävä kopiot hankkeen toimenpiteiden tarvitsemista luvista ja suostumuksista tai selvitys siitä, mitä lupia ja suostumuksia tarvitaan. Yhteisön puolesta asioidessa hakemuksen laatijan allekirjoitusoikeus on todennettava, jos hakija ei käytä sähköistä Suomi.fi-valtuutusta.
Asiointioikeuden todentaminen
Varaudu todentamaan, että sinulla on oikeus toimia avustusta hakevan organisaation tai yhteisön nimissä. Jos asioit sähköisessä asiointipalvelussa, suosittelemme käyttämään Suomi.fi-valtuuksia. Hakemalla valtuudet organisaatio voi valtuuttaa henkilöitä hoitamaan tietyn valtuusasian piiriin kuuluvia asioita puolestaan. Kun avustuksen hakuvaiheessa on käytetty valtuutta, organisaatio voi myös kesken hankkeen hakea valtuuksia uusille henkilöille esimerkiksi henkilövaihdosten yhteydessä. Tätä avustusta koskeva valtuusasia on “Työllisyyden, ympäristön, elinkeinotoiminnan ja liikenteen valtionavustusten hakeminen”.
Jos sinulla ei ole nimenkirjoitusoikeutta yksin eikä organisaatiosi käytä Suomi.fi-valtuuksia tai jos haet avustusta tulostettavalla lomakkeella, liitä hakemukseen nimenkirjoitusoikeuden todentava valtakirja tai esimerkiksi yhdistysrekisteriote. Valtakirjasta tai vastaavasta liitteestä on käytävä ilmi, että sinulle on annettu oikeus toimia asiassa organisaation tai yhteisön puolesta.
Näin haet avustuksen maksatusta
Hae avustuksen maksatusta sähköisessä asiointipalvelussa avustuspäätöksen ohjeiden mukaan. Täytä hakemus huolellisesti Maksatukset-välilehdellä ja lisää vaaditut liitteet. Luettelo tarvittavista liitteistä on avustuspäätöksessä.
Jos olet hakenut avustusta sähköisen asioinnin sijaan tulostettavalla lomakkeella, käytä tulostettavaa lomaketta myös maksatuksen hakemiseen. Toimita maksatushakemus ja sen liitteet postitse KEHA-keskuksen maksatusyksikköön tai sähköpostitse oman alueesi ELY-keskuksen kirjaamoon. Voit toimittaa maksatushakemuksen myös ELY-keskuksen yleisen asiointilomakkeen liitteenä.
Kenelle ja millä ehdoin
Avustamisen yleisenä edellytyksenä on, että hankkeen kustannukset ovat kohtuulliset sillä saavutettaviin hyötyihin verrattuna. Harkinnanvaraista avustusta voidaan myöntää hankkeen suunnittelusta, toteutuksesta ja hallinnoinnista aiheutuviin kustannuksiin, hankkeen luvista perittäviin maksuihin sekä säädös- ja lupavelvoitteiden täyttämisestä aiheutuviin kustannuksiin. Avustuksen suuruus on pääsääntöisesti enintään 50 prosenttia hyväksyttävistä kokonaiskustannuksista.
Hankkeissa, joiden avustuspäätös on tehty 1.7.2023 alkaen, kustannuksiin voidaan sisällyttää talkootyötä, jonka arvona pidetään 20 euroa tunnilta työntekijää kohden, 40 euroa tunnilta traktoria tai moottorityökonetta kohden ja 10 euroa tunnilta pientä moottorikäyttöistä työkonetta (kuten mönkijä, moottorikelkka, niittokone tai moottorivene) kohden.
Hankkeissa, joiden avustuspäätös on tehty ennen 1.7.2023, kustannuksiin voidaan sisällyttää talkootyötä, jonka arvona pidetään 15 euroa tunnilta työntekijää kohden ja 30 euroa tunnilta traktoria tai moottorityökonetta kohden.
Avustus maksetaan toteutuneiden kustannusten perusteella jälkikäteen.
Avustuksen saamiseksi hakijan tulee yleensä olla rekisteröitynyt yhdistys, vesialueen osakaskunta, kalatalousalue, vesilain mukainen yhteisö, kunta tai yritys. Avustusta voidaan myöntää hankkeelle enintään kolmeksi vuodeksi. Hankkeilla tavoitellaan pitkäkestoisia vaikutuksia vesien tilaan, minkä vuoksi ensisijaisia ovat laajat hankekokonaisuudet ja eri toimijoiden yhteistyöhankkeet.
Avustuksen maksamisen edellytyksenä on, että avustuksen saajalla on tarvittavat vesilain ja muun lainsäädännön mukaiset luvat ja oikeudet hankkeen toteuttamiseen. Lisäksi avustuksen saaja on sitoutunut huolehtimaan asianmukaisesti rakenteiden käytöstä ja kunnossapidosta sekä muista hankkeen valmistumisen jälkeisistä velvoitteista.
Avustuksen saajan on tarvittaessa kilpailutettava hankintansa noudattaen lakia julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista. Mikäli myönnettävällä avustuksella tuetaan taloudellista toimintaa, noudatetaan EU:n valtiontukisääntöjä.
Avustus on harkinnanvarainen ja rahoituksen määrä ja kohteet määritellään vuosittain. ELY-keskukset tiedottavat avustushaun tarkemmasta sisällöstä ja aikataulusta pääsääntöisesti syksyisin.
Palvelu on maksuton.
Tausta ja lainsäädäntö
Valtioneuvoston asetus vesistön ja vesiympäristön käyttöä ja tilaa parantavien hankkeiden avustamisesta 714/2015
Verkkoasiointi
Tulostettavat lomakkeet
- Avustushakemus vesien- ja merenhoidon sekä vesistö- ja kalataloustoimenpiteiden toteuttamiseen
- Vastikkeetta tehdyn työn tuntikirjanpito
- Ohje: avustukset vesien- ja merenhoidon sekä vesistö- ja kalataloustoimenpiteiden toteuttamiseen
- Valtionavustuksen hakijan vakuutus pakotteista
- Maksatushakemus rakennus-, ympäristö- ja vesistöhankkeisiin
Puhelinasiointi
Päivitetty: 05.06.2024