- Ajankohtaista
- Kuulutukset ja ilmoitukset
- Yleistiedoksiannot maantielle jätettyjen ajoneuvojen siirtämiseksi
- Valtion liikenneväylien suunnittelu - kuulutukset
- Ympäristö ja luonnonvarat -vastuualueen valtakunnalliset ja useampaa aluetta koskevat kuulutukset, yleistiedoksiannot ja päätökset
- Meille töihin
- RSS-palvelu
- Tapahtumat ja koulutukset
- Tarjouspyynnöt ja haut
- Tiedotteet
- Tiedotteet 2021
- Tiedotteet 2020
- Tiedotteet 2019
- Tiedotteet 2018
- Tiedotteet 2017
- Tiedotteet 2016
- Tiedotteet 2015
- Tiedotteet 2014
- Tiedotteet 2013
- Tiedotearkisto
- Tilaa tiedotteita
- Uutiset
- Uutiset 2025
- Uutiset 2024
- Uutiset 2023
- Uutiset 2018
- Uutiset 2022
- Uutiset 2021
- Uutiset 2020
- Uutiset 2019
- Uutiset 2017
- Uutiset 2016
- Uutiset 2015
- Uutiset 2014
- Uutiset 2013
- Uutiskirjeet
- Viestintä
Tiedotteet 2020
Tiedotearkistosta löydät tiedotteet, jotka on julkaistu 23.9.2020 mennessä. Tämän päivämäärän jälkeen ilmestyneet tiedotteet sekä yksittäiset alueelliset ELY-keskusten uutishuoneet listattuna löydät ELY-keskusten yhteiseltä uutishuoneelta STT Info -palvelusta.
Alueellista tietoa
Tiedotteet (23.9.2020 saakka)
Lounais-Suomen merialueilla sinilevää veteen sekoittuneena, sisävesialueilla levätilanne vakaa (Varsinais-Suomi, Satakunta)
Kuluneen viikon sinilevätilanne Lounais-Suomen alueella on pysynyt pääosin edellisviikkojen kaltaisena. Merialueilla levää on vaihtelevissa määrin etupäässä veteen sekoittuneena, mutta tyynillä paikoilla pintakukintojakin esiintyy. Sisävesialueilla on tehty muutama levähavainto.
Merialueilla Varsinais-Suomen ELY-keskuksen vakioseurannassa sinilevää on havaittu vähäisiä määriä Naantalissa Merimaskun Kirkonsalmella, Luvialla Mustakarilla, Paraisilla Aspön, Trunsön, Seilin ja Seilin intensiiviaseman havaintopaikoilla, Kemiönsaaren Vänön sekä Uudenkaupungin Santtion ja Iso Marjakarin havaintopaikoilla. Runsaasti sinilevää on havaittu Mynälahden sisäosissa Kärmäläisen havaintopaikalla sekä Rauman Otanlahdella. Rotarien leväseurannassa Lounais-Suomen alueella on havaittu vähäisiä määriä sinilevää Naantalin Virvenlahdella, Maskussa Askaistenlahden Taipaleen ja Taivassalon Hempsaaren havaintopaikoilla, Korppoon Korpoströmissä ja Iniön länsipuolella sijaitsevalla Grisslesklobbenilla. Runsaasti levää on havaittu Naantalin Pölläniemessä ja Mynälahden sisäosissa Saarenaukon havaintopaikalla. Kansalaishavaintona Järvi-merivikiin on alkuviikolla kirjattu vähäinen sinilevähavainto Paraisilta Vapparin Latosaarelta, ja ELY-keskukseen on ilmoitettu Merikarvialta vähäinen levähavainto Korkeakarilta ja runsas havainto Lankoslahden Grettasgrundilta. Rauman edustan merialueella levää on vakioseurantapaikan lisäksi havaittu runsaasti myös muualla. Saaristomeren kansallispuiston ja ulkosaariston alueilla sinilevää on havaittu vähäisiä määriä etupäässä veteen sekoittuneena koko viikon ajan.
Sisävesialueilla ELY-keskuksen havaintopaikoilla vähäisiä määriä sinilevää on havaittu Säkylän Pyhäjärvellä Kauttuan havaintopaikalla sekä Naantalissa Rymättylän Kirkkojärvellä. Runsas määrä levää on viime viikon tapaan havaittu Salossa Kiskon Kirkkojärvellä.
Poutainen viikonloppu voi lisätä sinilevien kasvua ja tyynellä säällä vesimassaan sekoittuneet levät voivat nousta uudelleen pintaan. Sinilevätilanne voi myös muuttua hyvin nopeasti tuulen suunnan vaihtuessa, minkä vuoksi esimerkiksi veden uintikelpoisuus tulee aina arvioida ensisijaisesti paikan päällä.
Vähäinen määrä sinilevää ei yleensä ole este veden käyttämiselle, kunhan veden käyttöön kiinnittää erityistä huolellisuutta. Vettä ei tule niellä ja uimisen jälkeen on suositeltavaa peseytyä iho-oireiden välttämiseksi. Vettä, jossa silminnähden on sinilevää, ei pidä käyttää talousvetenä, saunavetenä tai syötävien kasvien kasteluvetenä eikä se sovellu uimiseen. Lapsien ja lemmikkien päästämistä sinileväpitoiseen rantaveteen on syytä välttää, sillä lapset ja lemmikit voivat juoda sinileväpitoista vettä. Sinileväkukinta näkyy aluksi vedessä vihertävinä tikkuina, hippusina tai palleroina. Lopulta sinilevä kohoaa veden pinnalle muodostaen viiruja ja lauttoja. Rantaan kasautuessaan sinilevä saattaa muodostaa paksun kerroksen, joka kuivuessaan muuttuu sinivihreäksi. Sinilevistä muodostuneet lautat tai massat hajoavat kepillä koskettaessa hippusiksi, eivätkä takerru tikkuun.
Levähavainnoista ilmoittaminen
Vakiohavaintopaikkojen lisäksi Varsinais-Suomen ELY-keskus ottaa vastaan levähavaintoja Varsinais-Suomesta ja Satakunnasta. Havainnot voi ilmoittaa numeroon 0295 02 530. Järvi-Meriwikiin on mahdollista kirjata levähavaintoja muualtakin kuin vakiohavaintopaikoilta, joko kirjautumalla palveluun tai älypuhelimeen ladattavan Havaintolähetti-sovelluksen kautta https://www.jarviwiki.fi/havaintolahetti/. Lounais-Suomen sinilevähavainnot -karttasovelluksesta (linkki alla) voi tarkastella kansalaisten ilmoittamia sinilevähavaintoja vuodesta 2003 tähän päivään. Erityisen runsaista tai poikkeuksellisista levähavainnoista on mahdollista lähettää myös näyte analysoitavaksi. Levänäytteen lähettämisestä tulee ensin sopia ELY-keskuksen kanssa (0295 022 530).
Linkkejä:
- Lounais-Suomen levätilannekatsaukset → Levätilanne
- Järvi-meriwiki (jarviwiki.fi)
- Havaintolähetti (jarviwiki.fi)
- Lounais-Suomen sinilevähavainnot (karttasovellus)
- Valtakunnalliset levätilannekatsaukset (syke.fi)
Lisätietoja:
Harjoittelija Noora Nest, puh.0295 022 530
Johtava asiantuntija Janne Suomela, puh.0295 022 947
- Julkaisupäivä
- 30.7.2020