Navigointivalikko
Tiedotteet 2018

Lounais-Suomen sinilevätilanne pysynyt melko samana, erittäin runsaasti levää tosin havaittu yhdessä havaintopaikassa (Varsinais-Suomi, Satakunta)

Kuluvalla viikolla ei sinilevätilanteessa ole tapahtunut suuria muutoksia, leväesiintymät ovat kuitenkin vähentymään päin viime viikkoon verrattuna. Erittäin runsaasti sinilevää on viikon aikana havaittu yhdessä vakiohavaintopaikassa, runsaasti kahdessa paikassa ja vähän kymmenessä. Tuulet estävät edelleen sinileväkukintojen muodostumista veden pinnalle ja viilentynyt sää hidastaa sinilevien kasvua. Kahdesta muusta sinilevähavainnosta on ilmoitettu ELY-keskukseen kuluvalla viikolla ja yksi niistä tehtiin vakiohavainnoinnin yhteydessä Porin Inhottujärvessä, jossa Pukkisaaren eteläpuolella havaittiin runsaasti sinilevää. Toinen havainto tehtiin Pansion Pienvenesatamassa, jossa sinilevää havaittiin myös runsaasti. Järvi-Meriwikiin on kuluvalla viikolla edelleen vain kirjattu vähäisistä sinilevämääristä Saaristomeren Vapparilta ja Naantalin Askaistenlahdelta.

Varsinais-Suomen ELY-keskuksen leväseurannan merialueen vakiohavaintopaikoilla sinilevää on kuluvalla viikolla havaittu runsaasti Mannerveden Isossa Marjakarissa ja Kaarinan Hovirinnan uimarannalla. Vähäisiä määriä sinilevää on havaittu Merimaskun Kirkonsalmessa, Mynälahden Kärmäläisessä, Nauvon Seilissä, Uudenkaupungin Santtion uimarannalla, Rauman Otanlahdella ja Luvian Mustakarissa.

Sisävesialueen vakiohavaintopaikolla erittäin runsaasti sinilevää on havaittu toistamiseen Turun Maarian altaalla. Vähän sinilevää on havaittu Salossa Ylisjärven itärannalla ja Kiskon Kirkkojärvessä, sekä Inhottujärven Isossa Lehtisalonnokassa ja Köyliönjärven Yttilän Ottassa.

Sinilevätilanne on helpottunut, mutta on edelleen syytä muistaa varovaisuus sinileväpitoisen veden kanssa. Vettä, jossa on silminnähden runsaasti sinilevää, ei pidä käyttää talousvetenä, löylyvetenä tai syötävien kasvien kasteluvetenä. Edes keitettynä sinileväpitoinen vesi ei ole käyttökelpoinen, sillä sinilevien tuottamat myrkyt kestävät hyvin keittämistä. Runsaasti sinilevää sisältävässä vedessä ei kannata uida ja erityisesti lapsien ja lemmikkien päästämistä sinileväpitoiseen rantaveteen on syytä välttää. Uimisen jälkeen on hyvä muistaa peseytyä puhtaalla vedellä iho-oireiden välttämiseksi. Vaikka rannalla ei esimerkiksi olisi enää näkyviä kukintoja, säilyvät myrkyt vedessä vielä muutamia päiviä kukintojen jälkeen.

Ilmoita levähavainnosta

Vakiohavaintopaikkojen lisäksi Varsinais-Suomen ELY-keskus ottaa vastaan levähavaintoja koko Lounais-Suomen alueelta Varsinais-Suomesta ja Satakunnasta. Havainnot voi ilmoittaa numeroon 0295 022 530. Järvi-Meriwikiin voi jokainen merkitä levähavaintonsa, joko kirjautumalla palveluun tai älypuhelimeen ladattavan Havaintolähetti-sovelluksen kautta. Havaintoonsa voi myös liittää kuvan leväesiintymästä. Järvi-meriwikiin kirjataan ahkerasti levähavaintoja kesän aikana, joten sieltä saa ajantasaista tietoa levien esiintymisestä. Kannattaa tutustua. Lounais-Suomen sinilevähavainnot -karttasovellukseen päivitetään viikoittain vakiohavaintopaikkojen sinilevätilanne, ja myös muut kansalaishavainnot löytyvät karttapalvelusta. Erityisen runsaista tai poikkeuksellisista levähavainnoista on mahdollista lähettää myös näyte analysoitavaksi Varsinais-Suomen ELY-keskukseen. Ennen levänäytteen lähettämisestä tulee olla yhteydessä ELY-keskukseen (0295 022 530).

Linkkejä:

Lisätietoja:

Harjoittelija Elina Ek, 0295 022 530
Ylitarkastaja Sanna Kipinä-Salokannel, 0295 022 879


Alueellista tietoa