Navigointivalikko
Tiedotteet 2018

Lounais-Suomen sinilevätilanne parantunut entisestään, levää runsaasti kahdella vakiohavaintopaikalla (Varsinais-Suomi, Satakunta)

Sinilevätilanne Lounais-Suomen alueella on kuluvalla viikolla helpottunut entisestään viime viikkoon verrattuna. Runsaasti sinilevää on jälleen havaittu kahdella ELY-keskuksen vakiohavaintopaikalla. Hieman sinilevää havaittiin 14 vakiohavaintopaikalla. Muita sinilevähavaintoja ei ole viikon aikana ilmoitettu ELY-keskukseen, ja Järvi-Meriwikiin on kirjattu huomattavasti vähemmän levähavaintoja viime viikkoihin verrattuna. Kuluvan viikon aikana hieman sinilevää on Järvi-Meriwikiin kirjattujen havaintojen mukaan havaittu ainoastaan Naantalin Askaistenlahdella.

Tuulet ja sateet ovat edelleen sekoittaneet vesistöjä hajottaen sinileväesiintymiä. Paikoin veden lämpötila on myös laskenut hidastaen sinilevien runsastumista. Pintavesistä ravinteet ovat runsaiden sinileväkukintojen myötä loppumassa, mikä on myös saattanut helpottaa sinilevätilannetta. Toisaalta, mikäli tuulinen sää jatkuu, se voi tuoda ravinteita pintaveteen sinilevien ravinnoksi. On siis mahdollista, että sinilevät vielä pääsevät runsastumaan kesän aikana. Mihin suuntaan sinilevätilanne kehittyy, riippuu tulevista sääolosuhteista.

Varsinais-Suomen ELY-keskuksen leväseurannan Saaristomeren vakiohavaintopaikoilla sinilevää on havaittu vähän Merimaskun Kirkonsalmessa, Kaarinan Harvaluodossa ja Hovirinnan uimarannalla, Mynälahden Kärmäläisessä, Ruissalon Saaronniemessä, Nauvon Seilissä ja Korppoon Utössä. Selkämeren vakiohavaintopaikoilla sinilevää on havaittu runsaasti Uudenkaupungin Santtion uimarannalla. Hieman sinilevää havaittiin Luvian Mustakarilla, jossa levämäärä oli vähentynyt viime viikosta. Vähän sinilevää on myös havaittu Rauman Otanlahdella ja Mannerveden Isossa Marjakarissa.

Nauvon Käldingen Lillvikenistä viime viikolla otetusta näytteestä löydettiin Nodularia-sinilevää. Nodularian esiintymät ovat tutkittaessa aina todettu myrkyllisiksi.

Sisävesialueiden vakiohavaintopaikoilla sinilevää on edelleen havaittu runsaasti vain Köyliönjärven Yttilän Ottassa. Hieman sinilevää on havaittu Pyhäjärven Kauttualla ja Katismaan uimarannalla, Ylisjärven itärannalla ja Kiskon Kirkkojärvessä.

Vaikkakin sinilevätilanne on helpottunut, on edelleen syytä muistaa varovaisuus sinileväpitoisen veden kanssa. Vettä, jossa on silminnähden runsaasti sinilevää, ei pidä käyttää talousvetenä, löylyvetenä tai syötävien kasvien kasteluvetenä. Edes keitettynä sinileväpitoinen vesi ei ole käyttökelpoinen, sillä sinilevien tuottamat myrkyt kestävät hyvin keittämistä. Runsaasti sinilevää sisältävässä vedessä ei kannata uida ja erityisesti lapsien ja lemmikkien päästämistä sinileväpitoiseen rantaveteen on syytä välttää. Uimisen jälkeen on hyvä muistaa peseytyä puhtaalla vedellä iho-oireiden välttämiseksi. Vaikka rannalla ei esimerkiksi olisi enää näkyviä kukintoja, säilyvät myrkyt vedessä vielä muutamia päiviä kukintojen jälkeen.

Ilmoita levähavainnosta

Vakiohavaintopaikkojen lisäksi Varsinais-Suomen ELY-keskus ottaa vastaan levähavaintoja koko Lounais-Suomen alueelta Varsinais-Suomesta ja Satakunnasta. Havainnot voi ilmoittaa numeroon 0295 022 530. Järvi-Meriwikiin voi jokainen merkitä levähavaintonsa, joko kirjautumalla palveluun tai älypuhelimeen ladattavan Havaintolähetti-sovelluksen kautta. Havaintoonsa voi myös liittää kuvan leväesiintymästä. Järvi-meriwikiin kirjataan ahkerasti levähavaintoja kesän aikana, joten sieltä saa ajantasaista tietoa levien esiintymisestä. Kannattaa tutustua. Lounais-Suomen sinilevähavainnot -karttasovellukseen päivitetään viikoittain vakiohavaintopaikkojen sinilevätilanne, ja myös muut kansalaishavainnot löytyvät karttapalvelusta. Erityisen runsaista tai poikkeuksellisista levähavainnoista on mahdollista lähettää myös näyte analysoitavaksi Varsinais-Suomen ELY-keskukseen. Ennen levänäytteen lähettämisestä tulee olla yhteydessä ELY-keskukseen (0295 022 530).

Linkkejä:

Lisätietoja:

Harjoittelija Elina Ek, 0295 022 530
Ylitarkastaja Heli Perttula, 0295 022 925


Alueellista tietoa