Navigointivalikko
Tiedotteet 2014

Tiedotteet 2014

Tiedotteet 2014

Työttömyys kasvoi Kainuussa marraskuussa selvästi vähemmän kuin koko maassa keskimäärin (Kainuun ELY-keskus)

Kainuun työttömyydessä on tapahtunut kaksi selkeää muutosta: työttömien työnhakijoiden määrä on kasvanut vuoden takaisesta aiempaa vähemmän, mutta samalla työttömyyden kesto on hälyttävästi pitkittynyt.

Kainuussa työttömien määrän kasvu verrattuna vuoden takaiseen on ollut jo viiden kuukauden ajan suhteellisesti pienempi kuin maassa keskimäärin. Marraskuussa työttömien määrä kasvoi Kainuussa vuoden takaisesta 3,7 %, kun kasvu koko maassa oli keskimäärin 10,3 %. Sen sijaan pitkäaikaistyöttömien määrä kasvoi Kainuussa 21,1 %, joka on enemmän kuin koko maassa keskimäärin (18,8 %).

Kainuussa työttömyyden kasvun pääasiallinen syy on sen pitkittyminen. Työttömyysjaksoja alkaa selvästi aiempaa vähemmän, mutta niiden kesto on huomattavasti pitempi. Marraskuussa työttömyysjaksoja alkoi yli 15 % vähemmän kuin vuosi sitten. Työttömyyden keskimääräinen kesto oli 40 viikkoa, kun se vuosi sitten oli 35 viikkoa. Neljännes työttömistä on ollut yhtäjaksoisesti yli vuoden työttömänä ja peräti 10 % yli kaksi vuotta.

Kainuun työ- ja elinkeinotoimistoon (TE-toimistoon) oli kirjoittautunut marraskuun lopussa 5 974 työtöntä työnhakijaa eli 215 enemmän kuin vuosi sitten. Työttömistä työnhakijoista 581 oli kokoaikaisesti lomautettuja. Se on 22 enemmän kuin vuosi sitten. Uuden työvoiman tarve on ollut viime aikoina varsin vähäistä. Marraskuussa TE-toimistoon ilmoitettiin uusia avoimia työpaikkoja ainoastaan 301, joka on lähes neljännes vähemmän kuin vuosi sitten. Samalla tasolla uuden työvoiman tarve oli viimeksi 10 vuotta sitten.

Työvoiman vähäisestä kysynnästä ja työttömyyden pitkittymisestä johtuen työttömyyden uskotaan pysyttelevän Kainuussa korkealla vielä pitkään. On odotettavissa, että työllisyystilanne paranee vasta ensi vuoden lopulla.

Liite: Kainuun ELY-keskuksen työllisyyskatsaus, marraskuu 2014

Lisätietoja: Kainuun ELY-keskus,
strategiapäällikkö Juha Puranen, p. 029 502 3650.


Alueellista tietoa