Navigeringsmeny
Pressmeddelanden 2013

Pressmeddelanden 2013

Pressmeddelanden 2013

MKB-förfarande om naturgasterminal avslutat (Ely-centralen i Nyland)

Gasum Oy planerar bygga en stor naturgasterminal i Finland. Terminalen skulle betjäna den finländska energimarknaden och sjöfartens bränslebehov. Syftet med den miljökonsekvensbedömning (MKB) som nu avslutats har varit att utreda effekterna av import, lagring, annan terminalverksamhet och distribution av flytande naturgas (liquefied natural gas, LNG).

Man planerar terminalbygget antingen i Tolkis i Borgå, i Joddböle i Ingå eller på båda ställena. I alternativen ingår dessutom att bygga anslutningsrör, sprängning, muddring av hamnområdet och sjöleden och deponering av muddermassor.

Nylands ELY-central är kontaktmyndighet i projektet och fick ta emot 17 utlåtanden och åtta synpunkter om konsekvensbeskrivningen. I de flesta utlåtandena konstaterade man att miljökonsekvensbedömningen var omsorgsfullt genomförd och det fanns heller inget att anmärka på konsekvensbeskrivningen. För fortsatta utredningar tog utlåtandena upp bland annat behovet av att precisera natureffekterna, effekterna av muddring, deponering, effekterna på sjöfartsförhållandena, arkeologiska objekt och effekterna av buller. I synpunkterna betonades bland annat olycksriskerna, säkerhetszonerna och miljöeffekterna.

Nylands ELY-central konstaterar att konsekvensbedömningen är tillräcklig och uppfyller de innehållskrav som ställs på den. I fortsättningen ska man dock fästa uppmärksamhet vid följande saker:

I beskrivningen har man konstaterat att en effekt av fartygstrafiken är spridning av potentiellt skadliga främmande arter. I fortsättningen ska man närmare bedöma effekterna av främmande arter och hur skadliga effekter kan lindras.

Man måste precisera de effekter undervattenssprängning har på miljön, för det är fråga om ett stort antal sprängningar. Dessutom ska man närmare bedöma hur terminalens dagvatten påverkar ytvattnet i sprängningsskedet. 

På projektområdet i Ingå finns ett betydande naturobjekt, Oxhagens klibbalskog. När planen preciseras ska verksamheten placeras så att en så stor del av naturtillståndet i skogs- och klippområdet i Oxhagen som möjligt bevaras.

I Borgåalternativet når effekterna av deponeringen Naturaområdena i Söderskärs och Långörens skärgård. Om det av kompletterande utredningar framgår att effekterna skulle vara anmärkningsvärt skadliga måste man presentera mindre skadliga alternativ på var deponeringen kan placeras.

Riskbedömningen ska specificeras när de mer detaljerade tekniska planerna för projektet fortskrider. Man måste även närmare bedöma sannolikheterna för och effekterna av mindre olyckssituationer och fartygstrafikens effekter på Naturaområdena.

Vid miljökonsekvensbedömningen tillämpades internationellt förfarande eftersom Estland meddelat att man ville delta i förfarandet.

Ytterligare information:

Bild: Leena Eerola
Havet västerut från Tolkis i Borgå. I högra hörnet på motsatta stranden syns en del av Sköldvik


Regional information