Navigointivalikko
Tiedotteet 2017

Yritystukien suurimmat rahavirrat pohjoiseen Keski-Suomeen (Keski-Suomi)

Keski-Suomen ELY-keskus myönsi maaseuturahaston yritystukia maakuntaan vuonna 2016 yhteensä 2,5 miljoonaan euroa. Liki puolet rahoista haettiin Saarijärven-Viitasaaren seutukunnan yrityksistä. Jämsän, Äänekosken ja Jyväskylän seutukunnille kohdistui kullekin noin 15% kokonaispotista, Keuruulle 5% ja pienin Joutsan seutukunta jäi nollille.

Yhteisarvoltaan liki 11 miljoonan euron yrityshankkeista valtaosa on investointeja kasvuun esimerkiksi laajennusten ja uusien tuotantotilojen myötä sekä kapasiteetin kasvattamiseen kone- ja laitehankintojen kautta. Muutamia uusia tuoteinnovaatioita syntyy myös.

Toimialoittain tarkasteltuna rahoitusta hyödynnettiin erityisesti matkailupalveluissa sekä elintarvike- ja metalliteollisuudessa. Hevostalous, puurakentaminen, metsä- ja viherpalvelut sekä erilaiset teollisuuden palvelut ovat Keski-Suomessa perinteisesti hyvin edustettuina, niin nytkin. Investoinnit terveys- ja hyvinvointipalveluihin sekä kuvaus- ja mainospalveluihin ovat uudempia, tämän päivän kasvajia. Maaseuturahaston yritystuet ovat laajalti käytettävissä eri toimialoilla paikallinen kilpailutilanne huomioiden.

– Rahaa on varattu huomattava osa juuri yritysten tukemiseen ja sitä on edelleen runsaasti käytettävissä. Maakunnan yritysten toivotaan nyt aktivoituvan investoimaan ja kehittämään toimintaansa, yksikön päällikkö Ulla Mehto-Hämäläinen sanoo. On koko maakunnan etu, että rahat saadaan käytettyä kasvuun ja uudistumiseen.

Kuntakohtaisissa hakumäärissä selkeitä eroja
Rahoituksen hakemisen suhteen on oltu kaikkein aktiivisimpia pohjoisessa Keski-Suomessa. Saarijärven yrityksille on myönnetty tukea 685 000 euroa, Pihtiputaalle 331 000 euroa ja Kivijärvelle 97 000 euroa. Äänekoskelle rahaa on myönnetty 365 000 euroa, Jämsään 360 000 euroa, Jyväskylään 147 000 euroa sekä Keuruulle ja Muurameen molempiin noin 117 000 euroa. Nollan tuntumassa olevia kuntia ovat Kannonkoski, Kyyjärvi, Petäjävesi, Toivakka, Hankasalmi, Joutsa ja Luhanka.

– Erityisen huolestuneita olemme näistä kunnista, joista rahaa ei ole haettu - varsinkin jos tieto rahoitusmahdollisuuksista ei ole tavoittanut yrittäjiä. Kohdennamme markkinointia erityisesti näille alueille ja palvelemme yrittäjiä yksilöllisesti. Meidät voi kutsua suoraan yrityskäynnille ja katsomme löytyykö rahoitustuotteistamme sopivaa yrityksen tarpeisiin, lupaa maaseutukoordinaattori Tiia Rantanen ELY-keskuksesta.

Maaseutuohjelmalla halutaan parantaa yrittämisen ja elämisen edellytyksiä maaseudulla. Keski-Suomessa maaseutualueiksi lasketaan koko maakunta Jyväskylän keskusta-aluetta lukuun ottamatta. Mikro- ja pienyritykset voivat hakea tukea muun muassa liiketoiminnan aloittamiseen, liiketoiminnan monipuolistamiseen ja sen kasvattamiseen. Tukea myönnetään myös tuotekehitykseen, markkinointiin, kokeiluihin, kansainvälistymiseen ja yritysyhteistyöhön. Rahoitusta voi hakea sekä Keski-Suomen ELY-keskuksesta että Leader-toimintaryhmistä.

Liitteet:
Maaseuturahaston yritysrahoitus Keski-Suomessa 2016
Maaseuturahastosta myönnetyt yritystuet seutukunnittain ja yrityksittäin  2016

Lisätietoja:
Yksikön päällikkö Ulla Mehto-Hämäläinen, p. 0295 024 577
Maaseutukoordinaattori Tiia Rantanen, p. 0295 024 999


Alueellista tietoa