Navigointivalikko
Tiedotteet 2017

Viileä alkukesä pitänyt sinileväkukinnat toistaiseksi kurissa (Pohjalaismaakunnat)

Viileä alkukesä on pitänyt sinileväkukinnat toistaiseksi poissa Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen alueen vakituisilta levähavaintopaikoilta. Sinilevätilanne saattaa kuitenkin muuttua nopeasti veden lämpötilan nousun sekä tuulien ja virtausten vaikutuksesta. Muutamia yleisöhavaintoja sinilevästä on tullut Lappajärveltä sekä Kuorasjärveltä.

Pintavesien lämpötilat ovat edelleen ajankohtaan nähden viileitä. Esimerkiksi Lappajärven pintaveden lämpötila on tällä hetkellä noin 15 astetta ja Hinjärven noin 17 astetta. Myös valtakunnallisesti järvien pintavedet ovat tällä hetkellä kahdesta kolmeen astetta viileämpiä kuin keskimäärin. Merenkurkussa veden lämpötila on noin 11 astetta.

Levähavainnot tallennetaan kaikille avoimeen Järvi-meriwikiin (www.jarviwiki.fi), josta löytyy myös ajankohtaiset tiedot pintavesien lämpötiloista. Kansalaiset voivat tallentaa verkkopalveluun omia havaintojaan tukemaan valtakunnallista levätilanteen arviointia. Havaintolähetti-verkkosovelluksen avulla havaintojen tallentaminen onnistuu helposti myös älypuhelimella. Lisäksi sinilevähavainnoista voi ilmoittaa leväseurantapuhelimen numeroon 0295 027 990.

Ilmassa on vielä runsaasti männyn siitepölyä, joka kulkeutuu myös vesistöihin ja saattaa muodostaa veden pinnalle kellertävän kalvon. Havupuiden siitepöly aiheuttaa harvoin allergiaoireita eikä sen värjäämä vesi ole vaarallista.

Lisätietoja:

 

 


Alueellista tietoa