- Ajankohtaista
- Kuulutukset ja ilmoitukset
- Yleistiedoksiannot maantielle jätettyjen ajoneuvojen siirtämiseksi
- Valtion liikenneväylien suunnittelu - kuulutukset
- Ympäristö ja luonnonvarat -vastuualueen valtakunnalliset ja useampaa aluetta koskevat kuulutukset, yleistiedoksiannot ja päätökset
- Meille töihin
- RSS-palvelu
- Tapahtumat ja koulutukset
- Tarjouspyynnöt ja haut
- Tiedotteet
- Tiedotteet 2021
- Tiedotteet 2020
- Tiedotteet 2019
- Tiedotteet 2018
- Tiedotteet 2017
- Tiedotteet 2016
- Tiedotteet 2015
- Tiedotteet 2014
- Tiedotteet 2013
- Tiedotearkisto
- Tilaa tiedotteita
- Uutiset
- Uutiset 2025
- Uutiset 2024
- Uutiset 2023
- Uutiset 2018
- Uutiset 2022
- Uutiset 2021
- Uutiset 2020
- Uutiset 2019
- Uutiset 2017
- Uutiset 2016
- Uutiset 2015
- Uutiset 2014
- Uutiset 2013
- Uutiskirjeet
- Viestintä
- Valtion aluehallinnon uudistus
Tiedotteet 2015
Valtatien 1 perenna-alueella Turussa kukkivat nyt ruohosipuli, hopeahärkki ja mirrinminttu (Varsinais-Suomen ELY-keskus)
Valtatiellä 1 Kupittaan kohdalla Turussa moni autoilija on kiinnittänyt huomiota keskikaistan poikkeuksellisen kukkeaan ilmeeseen. Kyseessä on melkoisen mittava koealue, jossa testataan eri pensas-, perenna- ja koristeheinälajien soveltuvuutta valtaväylän vaativaan ympäristöön. Tavoitteena on löytää uusia, helppohoitoisia tapoja vihreyttää taajamissa sijaitsevien pääväylien ympäristöä.
Koealueen pensaat istutettiin vuosi sitten keväällä. Noin 350 m2 alueelle istutettiin seitsemää eri pensaslajia: paljakkapaju 'Haltija', peittopaju 'Tuhkimo', grönlanninhanhikki 'Nuuk', pensashanhikki 'Red Robin', kääpiölumimarja 'Arvid', tummakeijuangervo 'Lilly' ja lamovuohenkuusama 'Kajo'. Pensashanhikki 'Red Robin' ei ole erityisemmin pitänyt kasvupaikastaan, mutta muut lajit ovat toistaiseksi menestyneet mukavasti.
Noin 450 m2 suuruinen perenna- ja koristeheinäalue perustettiin elokuussa 2014 käyttäen perenna- ja heinämattoja. Kasvilajisto valittiin mahdollisimman monipuoliseksi tiiviisti kasvavista, matalista ja kilpailukykyisistä lajeista. Koealueen perennalajeja ja lajiyhdistelmiä ovat jättipoimulehti, ruoholaukka + ahomansikka, hopeahärkki, ketoneilikka, verikurjenpolvi, tuoksukurjenpolvi, mirrinminttu, rönsyleimu, japaninhanhikki, tähkätädyke, kangasajuruoho, mäkitervakko + huopakeltano + ketoruusuruoho ja tarhatyräkki. Koealueen heinälajeja ovat vahasara, hopeatoppo, metsälauha, sininata, jäykkänata ja lupikka.
Perenna-alue oli jo lokakuussa rehevöitynyt huomattavasti ja suurin osa lajeista on muodostanut peittävän kasvuston. Talvella suurinta tuhoa oli saanut aikaan vesimyyrä, joka oli herkutellut erityisesti japaninhanhikin, ketoruusuruohon ja tuoksukurjenpolven juurilla. Muuten perenna- ja heinäkasvustot ovat pääasiassa varsin hyvässä kunnossa. Aukkopaikkojen odotetaan täydentyvän itsestään naapurikasvien levittäytyessä tyhjälle alueelle. Yhtenä tavoitteena onkin löytää erilaisissa olosuhteissa kukoistavia perennalajeja, joita voitaisiin jatkossa käyttää monilajisissa istutuksissa dynaamisena kasvustona, jossa mahdollisia aukkopaikkoja täydentävät kulloisissakin olosuhteissa parhaiten menestyvät lajit.
Pensas- ja perennalajeja kokeillaan yhteistyössä Luonnonvarakeskuksen, Liikenneviraston ja Varsinais-Suomen ELY-keskuksen kesken.
Lisätietoja:
- Varsinais-Suomen ELY-keskus, ympäristöasiantuntija Tiina Myllymäki, p. 0295 022 781
- Luonnonvarakeskus, vanhempi tutkija Eeva-Maria Tuhkanen, p. 029 532 6595
- Julkaisupäivä
- 17.6.2015