Navigointivalikko
Tiedotteet 2014

Tiedotteet 2014

Tiedotteet 2014

Sinilevätilanne jatkuu rauhallisena Etelä-Savossa (Etelä-Savon ELY-keskus)

Kesäkuun loppupuolen poikkeuksellisen kylmä ja sateinen sää on hillinnyt sinilevien runsastumista. Edellisen viikon tapaan Etelä-Savon 16 valtakunnalliselta leväseuranta-asemalta ei ole kuluvalla viikolla tullut ilmoituksia havaittavista sinilevämääristä. Sinilevämäärät Etelä-Savossa ja samalla koko maassa ovat ajankohdan pitkäaikaisen keskiarvon alapuolella.

Seurantaverkon ulkopuolelta on tullut yksittäisiä ilmoituksia sinilevistä erityisesti Saimaan alueelta (Pihlajavesi, Haukivesi sekä Puruvesi). Sinileviä on havaittu paikoilla, joissa tuuli on päässyt kasaamaan leviä laajoilta alueilta suurten selkien yli suojaisiin lahdenpohjiin. Selkävesillä on paikoitellen havaittavissa yksittäisiä sinileväsoluja vesirunkoon sekoittuneena.   

Järvivedet ovat tällä hetkellä keskimääräistä kylmempiä mikä osaltaan on rajoittanut sinilevien runsastumista. Etelä-Savon järvien pintaveden lämpötilat ovat keskimäärin 14-15 astetta. Heinäkuun ensimmäisellä viikolla lämpötilojen ennustetaan nousevan vähitellen ja auringon tulosäteilyn määrä kasvaa. Sään muutos saattaa lisätä riskiä sinilevien esiintymiselle, sillä pitkään jatkuneen ja vallitsevan sateisen sään seurauksena pintavesiin on huuhtoutunut leville käyttökelpoisia ravinteita tavanomaista enemmän. Tyypillisesti sinilevät ovat yleensä runsaimmillaan heinäkuun puolivälistä elokuun loppuun.

Levät voivat aiheuttaa oireita

Jos veteen ilmaantuu silminnähden runsaasti levää, uimista ja veden käyttöä sauna- ja talousvedeksi on syytä välttää. Leväpitoiseen veteen ei myöskään pidä päästää pieniä lapsia eikä kotieläimiä. Sinilevät voivat aiheuttaa mm. allergiareaktioita, silmätulehduksia tai nuhaista oloa. Sinileväkukinnat voivat myös olla myrkyllisiä. Jos epäilet sinilevistä aiheutuneita oireita, ota yhteyttä Myrkytystietokeskukseen puh. 09 471 977 (24 h/vrk).

Sinilevistä ilmoittaminen

Merkittävistä ja laajoista sinilevähavainnoista tiedon voi toimittaa paikalliseen ELY-keskukseen. Kansalaiset voivat ilmoittaa levähavainnoistaan myös Järviwikissä.  Järviwikiin voi lisätä omien levähavaintojensa lisäksi tietoa esimerkiksi pintaveden lämpötilasta ja vedenkorkeudesta. Älypuhelimiin on myös  ladattavissa sovellus nimeltään Levävahti, jonka avulla voi seurata päivittyvää levätilannetta sekä lisätä omat havainnot.

Linkit

Tietoa levähaitoista

Lisätietoja:

Hydrobiologi Pekka Sojakka, Etelä-Savon ELY-keskus, p. 029 502 4233


Alueellista tietoa