- Ajankohtaista
- Kuulutukset ja ilmoitukset
- Yleistiedoksiannot maantielle jätettyjen ajoneuvojen siirtämiseksi
- Valtion liikenneväylien suunnittelu - kuulutukset
- Ympäristö ja luonnonvarat -vastuualueen valtakunnalliset ja useampaa aluetta koskevat kuulutukset, yleistiedoksiannot ja päätökset
- Meille töihin
- RSS-palvelu
- Tapahtumat ja koulutukset
- Tarjouspyynnöt ja haut
- Tiedotteet
- Tiedotteet 2021
- Tiedotteet 2020
- Tiedotteet 2019
- Tiedotteet 2018
- Tiedotteet 2017
- Tiedotteet 2016
- Tiedotteet 2015
- Tiedotteet 2014
- Tiedotteet 2013
- Tiedotearkisto
- Tilaa tiedotteita
- Uutiset
- Uutiset 2024
- Uutiset 2023
- Uutiset 2022
- Uutiset 2021
- Uutiset 2020
- Uutiset 2019
- Uutiset 2018
- Uutiset 2017
- Uutiset 2016
- Uutiset 2015
- Uutiset 2014
- Uutiset 2013
- Uutiskirjeet
- Viestintä
Sinilevät runsastuneet hieman Etelä-Savon vesistöissä (Etelä-Savo)
Viikolla 27 valtakunnallisen levähaittaseurannan Etelä-Savon kohdejärvillä ei ole havaittu merkittävästi sinilevää tai muita haitallisia leväesiintymiä. Kohteista Kyyvedellä havaittiin hieman levää kuten myös edellisellä viikolla 26. Järvissä on viime aikoina esiintynyt jonkin verran puiden siitepölyä, mikä näkyy veden pinnalla kellertävänä kalvona ja rannoilla kellertävänä kasaumana.
Alkukesän viileät säät ovat pitäneet toistaiseksi leväkasvun suhteellisen alhaisena. Järvien pintalämpötilat ovat olleet alkukesällä keskimääräistä alhaisempia vaikka nousivatkin kesäkuun loppua kohti lähemmäs ajankohdan keskimääräistä tasoa. Esimerkiksi Kyyvedellä oli 5.7. pintaveden lämpötila 17,5 astetta, mikä on noin puolitoista astetta ajankohtaan nähden viileämpää.
Leväesiintymät alkavat lisääntyä yleensä kesä-heinäkuun vaihteessa ja heinäkuun alkuviikkoina vesien ja ilmojen lämmetessä.
Levätilannetta seurataan säännöllisesti
Etelä-Savon levätilannetta seurataan tänä kesänä säännöllisesti 11 järvikohteella. Leväseurannasta vastaavat pääosin kuntien ympäristönsuojeluviranomaiset, mutta mukana on myös paikallisia asukkaita. Mukana seurannassa on erityyppisiä järviä, joiden veden laatu vaihtelee suhteellisen runsasravinteisesta vähäravinteiseen, eli mukana on leväherkkiä ja ei-leväherkkiä järviä.
Havainnoitsijat tallentavat levähavainnot suoraan Suomen ympäristökeskuksen ylläpitämälle Järvi-meriwiki -sivustolle tai ilmoittavat havainnot Etelä-Savon ELY-keskukseen. Sivustolta voi seurata levätilanteen kehittymistä. Havaintolähetti on älypuhelimille suunniteltu verkkosivu, jolla kuka tahansa voi tallentaa havaintoja Järvi-meriwikiin.
Valtakunnallista ja alueellista levätilannetta seurataan kesäkuun alusta syyskuun loppuun saakka. Etelä-Savon ELY-keskus tiedottaa oman alueensa levätilanteesta kuukausittain ja useamminkin, jos levätilanteessa tapahtuu olennaisia muutoksia. Valtakunnallinen leväkatsaus julkaistaan viikoittain torstaisin.
Älä ui levävedessä
Jos veteen ilmaantuu silminnähden runsaasti levää, uimista ja veden käyttöä sauna- ja talousvedeksi on syytä välttää. Leväpitoiseen veteen ei myöskään pidä päästää pieniä lapsia eikä kotieläimiä. Sinilevät voivat aiheuttaa mm. allergiareaktioita, silmätulehduksia tai nuhaista oloa. Sinileväkukinnat voivat myös olla myrkyllisiä. Jos epäilet sinilevistä aiheutuneita oireita, ota yhteyttä Myrkytystietokeskukseen 09 471 977 (24 h/vrk).
Linkit
- Etelä-Savon levätilanne (ely-keskus.fi)
- Etelä-Savon levätilanne ja havaintopaikat (Järviwiki)
- Valtakunnallinen levätiedote (syke.fi)
- Valtakunnallinen levätilanne (Järviwiki)
- Havaintolähetti
Lisätietoja:
Vesienhoidon asiantuntija Juho Kotanen, Etelä-Savon ELY-keskus, p. 0295 024 192
- Julkaisupäivä
- 6.7.2017