Navigointivalikko
Tiedotteet 2016

Tiedotteet 2016

Tiedotteet 2016

Roskaaminen levähdysalueilla iso ongelma - häviäjänä tienkäyttäjät (Varsinais-Suomi ja Satakunta)

Roskaaminen maanteiden varsilla olevilla levähdysalueilla on iso ongelma. Levähdysalueille jätetään paljon sinne kuulumatonta jätettä, kuten talous- ja remonttijätettä, mutta myös rikkinäisiä sohvia, helloja ja vessanpyttyjä. Levähdysalueilla tehdään myös suoranaista ilkivaltaa, jonka vuoksi levähdysalueiden palveluja on jouduttu poistamaan. Roskaaminen heikentää levähdysalueiden viihtyisyyttä tienkäyttäjien taukopaikkana ja aiheuttaa vuositasolla myös merkittäviä kustannuksia tienpitäjälle.

Kävimme katsomassa tilannetta Pitkäportaan levähdysalueella valtatie 1 varrella, katso You Tube -video (videon pituus 2,5 minuuttia)

Hoitourakoitsijat tekevät levähdysalueilla keväisin ja syksyisin suuremman siivouksen ja lisäksi pientä siivousta ja roskien keräämistä tehdään viikoittain. Esimerkiksi tänä keväänä pelkästään yhden urakka-alueen tienvarsilta ja levähdysalueilta on viety useampi kuormallinen jätettä kaatopaikalle. Varsinais-Suomen ja Satakunnan alue on jaettu yhteensä 10 urakka-alueeseen. Enemmän jätettä kertyy urakoissa, joihin sisältyy vilkkaasti liikennöityjä teitä. Esimerkiksi Paimion urakka-alueelta vietiin jätettä kaatopaikalle viime vuonna yhteensä n. 60 – 70 tonnia. Kyse on jo merkittävästä kustannuserästä.

Levähdysalueilla oli aiemmin syväkeräyssäiliöitä eli molokkeja tienkäyttäjien eväsroskia yms. varten, mutta ne on jouduttu poistamaan väärinkäytösten vuoksi. Molokkeja käytettiin yleisinä roskiksina ja niihin laitettiin sinne kuulumatonta jätettä. Molokista on löydetty jopa kylpyamme.

Roskaamisen ohella levähdysalueilla tehdään ilkivaltaa. Tämän vuoksi esimerkiksi vessat ja suihkut on jouduttu sulkemaan. Vessoja esimerkiksi liattiin ja vesikalusteita rikottiin ja varastettiin. Vessoja ja suihkuja oli muutamilla korkeatasoisilla palvelualueilla raskaan liikenteen reiteillä mm. rekkakuskeja varten. Esimerkiksi E18 Turun moottoritiellä Pitkäportaan ja Haukkalan palvelualueilla oli aiemmin tällaisia palveluja.

Paimion urakka-alue ja levähdysalueet kartalla:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Korvenpään levähdysalueelle maantiellä 110 oli jätetty betonia ja huonekaluja 12.6.2016:

 

 

 

 

 

Lisätietoja: Varsinais-Suomen ELY-keskus, aluevastaava Markus Salminen, p. 0400 535 878

 

 

 

 

 


Alueellista tietoa