- Ajankohtaista
- Kuulutukset ja ilmoitukset
- Yleistiedoksiannot maantielle jätettyjen ajoneuvojen siirtämiseksi
- Valtion liikenneväylien suunnittelu - kuulutukset
- Ympäristö ja luonnonvarat -vastuualueen valtakunnalliset ja useampaa aluetta koskevat kuulutukset, yleistiedoksiannot ja päätökset
- Meille töihin
- RSS-palvelu
- Tapahtumat ja koulutukset
- Tarjouspyynnöt ja haut
- Tiedotteet
- Tiedotteet 2021
- Tiedotteet 2020
- Tiedotteet 2019
- Tiedotteet 2018
- Tiedotteet 2017
- Tiedotteet 2016
- Tiedotteet 2015
- Tiedotteet 2014
- Tiedotteet 2013
- Tiedotearkisto
- Tilaa tiedotteita
- Uutiset
- Uutiset 2025
- Uutiset 2024
- Uutiset 2023
- Uutiset 2018
- Uutiset 2022
- Uutiset 2021
- Uutiset 2020
- Uutiset 2019
- Uutiset 2017
- Uutiset 2016
- Uutiset 2015
- Uutiset 2014
- Uutiset 2013
- Uutiskirjeet
- Viestintä
- Valtion aluehallinnon uudistus
Tiedotteet 2014
Paannejäätä vuodenaikaan nähden normaalia enemmän (Uudenmaan ELY-keskus)
Sään vaihtelut ovat aiheuttaneet runsaasti yksittäisiä paannejääkohtia Uudenmaan ELY-keskuksen alueen tiestölle. Autoilijoita kehotetaan yleiseen varovaisuuteen.
Tilanne on vuodenaikaan nähden poikkeuksellinen: Paannejäätä syntyy yleisemmin keväisin, jolloin lämpötila on päivisin plussalla ja öisin pakkasella.
Paannejäätä syntyy, kun veden normaali kulkutie estyy, vesi nousee maanpinnalle ja jäätyy kerroksittain. Tiet ja luiskat muotoillaan tien rakennusvaiheessa sellaisiksi, että vedet kulkeutuvat pois tieltä ja tiealueelta. Kuivatusjärjestelmien (ojat ja rummut) kunnossapitäminen ei kuitenkaan aina riitä. Vedenkulku voi varotoimenpiteistä huolimatta estyä esimerkiksi silloin, kun rumpu on jäätynyt umpeen. Erityisen alttiita paannejäälle ovat tiekohdat, joissa on matala oja ja ympäröivä maasto on tasainen. Myös kallioleikkausten päältä virtaava vesi aiheuttaa usein paksuja jääkerrostumia, paaseja, jotka tukkivat ojat. Myös korkealla liki maanpintaa tai tien rakennekerroksia oleva pohjavesi voi paikallisesti johtaa paannejääongelmaan.
Paannejäästä varoitetaan tarvittaessa liikennemerkillä.
Paannejään esiintymiseen on vaikea varautua, sillä tilanne vaihtelee vuosittain paljon lumi- ja lämpötilaolojen mukaan. Yleisimmät esiintymispaikat ovat tienpitäjän tiedossa, mutta uusiakin paikkoja ilmaantuu olosuhteiden muutoksen vaikutuksesta. Paannejäästä varoitetaan tarvittaessa liikennemerkillä. Havaitut esiintymät pyritään korjaamaan mahdollisimman pian. Tielle kertynyt jää poistetaan mekaanisesti. Jäätyneet sivuojat avataan kaivinkoneella ja rummut höyrytetään auki.
Jäätymiselle alttiit paikat pyritään suojaamaan ennen talven tuloa. Tielle tehtävät rakenteelliset muutoksen ongelman poistamiseksi harkitaan tapauskohtaisesti.
Paannejäätä syntyy myös muualle kuin ajoteille.
Kuvat: Uudenmaan ELY-keskus
Painokelpoiset kuvat voi pyytää osoitteesta: tiedotus.uusimaa(at)ely-keskus.fi
Lisätietoja:
Tuomo Ratia, kunnossapitovastaava
tuomo.ratia(at)ely-keskus.fi
0295 020 927, vaihde 0295 021 000
- Julkaisupäivä
- 10.2.2014